Informacije

Medvjed

Medvjed



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Medvjedi (lat.Ursclassae) su porodica sisara reda mesoždera. Razlikuju se od ostalih predstavnika psiformama u više zgusnutom ustavu. Medvjedi su svejedi, dobro se penju i plivaju, brzo trče, mogu stajati i hodati na kratkim udaljenostima na zadnjim nogama.

Imaju kratak rep, dugu i gustu kosu, te odličan miris i sluh. Lovi uveče ili u zoru. Obično se boji ljudi, ali može biti opasno na mjestima na koja su navikli na ljude, posebno polarnim i grizli medvjedima. Imuni na ubode pčela. U prirodi nemaju gotovo nikakvih prirodnih neprijatelja.

Medvjedi su se pojavili prije više od deset miliona godina - u srednjem miocenu. Veličine modernih vrsta medvjeda uvelike se razlikuju, ali po izgledu su slične. Ne možete ga brkati sa drugim životinjama!

Medvjedi imaju snažne čeljusti s ogromnim očnjacima. Na šapama postoje kandže. Većina medvjeda je svejeda. Ali postoje izbirljivi. Na primjer, polarni medvjed jede tuljane, a medvjed koji lebdi obožava gozbe na mravima. Porodica medvjeda danas broji samo 7 vrsta. Zona distribucije je cijela Euroazija, Arktik, kao i Amerika. Tri vrste medvjeda - naočala, lenjost i malajski - imaju tako različite karakteristike da sve tri pripadaju različitim rodovima.

Nosi mitove

Najmanji odrasli medvjed težak je oko 50 kilograma. Ovo je malajski medvjed. Uz takvu težinu, kako to možete nazvati malom?

Najveći medvjed može težiti i do tonu. Ovo je veliki grabežljivac - polarni medvjed.

Panda pripada porodici medveda. Zasad se tako smatralo. Ali studije provedene po tom pitanju dale su sve osnove za odvajanje pandi u neovisnu obitelj. Sličnosti između pandi i medvjeda samo su površne.

Smeđi medvjed je najpoznatiji. Razni narodi učinili su ga likom u njihovim bajkama i legendama. Smeđi medvjed ima prilično visoku razinu inteligencije, zbog čega su njegovi nastupi često uključeni u cirkuski program. Poznato je da je među ostalim divljim životinjama medvjeda psihologija najbliža ljudskoj. U prosjeku, ovaj medvjed teži tristo kilograma. Međutim, postoje i manji pojedinci (težine od 80 kilograma) i veći predstavnici (težine do 800 kilograma). Dužina tijela smeđih medvjeda je obično oko 2,5 metra. Ime je dobio po smeđoj boji krzna.

Postoje mnoge razlike između predstavnika smeđih medvjeda. Jednom su ih čak podijelili u veliki broj neovisnih vrsta. Ali sada sve sorte smeđeg medvjeda tvore jednu vrstu.

Smeđi medvjed je majstor tajge. Predstavnici ove vrste naselili su cijelu šumsku zonu Euroazije i Sjeverne Amerike. Najomiljenije mjesto života smeđeg medvjeda je stara šuma sa njenim potocima i rijekama. U većini regija Ruske Federacije život u šumama smeđih medvjeda smatra se uobičajenim.

Smeđi medvjedi su osedlani. Za razliku od belca. Iza svake zvijeri se nalazi određeni komad zemlje. U njenim granicama postoje posebna mjesta u kojima se medvjed nalazi utočište, hrani se i leži u brlogu. Ovdje je lako uočiti medvjeđe staze - staze najčešće kretanja medvjeda.

Smeđi medvjed je nespretan. Ali samo u izgledu. S brzinom kretanja sve je normalno za njih - smeđi medvjedi brzo trče - razvijaju brzinu i do 55 kilometara na sat.

Glavna prehrambena osnova smeđeg medvjeda je biljna hrana. To može biti razno voće, biljka rizoma, sočno zelje. Kako bi diverzificirali svoju prehranu, predstavnici ove vrste love ribu, jedu insekte. A u proljeće jelen, loš i divlja svinja mogu postati predmet njegovog lova. Dešava se da smeđi medvjed s zadivljujućim strpljenjem sjedi za rupama marmota i zemljanih vjeverica, čekajući njihov izgled.

Zimski medvjed hibernira. Traje 75 do 195 dana u godini. Spavaju u nasipima, koje su postavili ispod oborenih stabala. Prije nego što uđu u hibernaciju, smeđi medvjedi moraju nakupljati dovoljno masti. Postoje slučajevi kada smeđi medvjedi ne mogu spavati. Zatim lutaju tajgom - zalutali - otuda i njihovo drugo ime - kravlji medvjedi.

Smeđi medvjed može izgristi ženku zajedno s mladuncima. Maj-juni je vrijeme trčanja za medvjede. Kada se dva mužjaka takmiče jedni s drugima, to se često pretvara u svađu. Ali evo što je zanimljivo: nakon žurbe mužjak više ne želi znati ženku. Upoznavši je s djecom, ona ih može ugristi.

Smeđi medvjed naveden je u Crvenoj knjizi. Njegov status u ovoj knjizi je: "Ugrožene vrste". Prema grubim procjenama, broj svih smeđih medvjeda iznosi oko 200 tisuća jedinki, od kojih većina živi u Rusiji.

U odnosu na težinu odraslih, mladunci se rađaju u potpunosti mrvice. Njihova tjelesna težina iznosi samo pola kilograma. Rođeni su slijepi (vide se tek nakon mjesec dana) i gluhi. Već tri godine mladunci žive pored svoje majke koja se brine o njima.

Stariji mladunci pomažu u brizi za mlađe. Obično medvjed rađa potomstvo svake dvije godine. Starije mladunče (uglavnom sestre) često paze na mlađe.

Medvjed grizli jedna je od sorti smeđeg medvjeda. Grizliji su se nastanili u Severnoj Americi. Ima svetliju boju, koja takođe ima sivu nijansu. Povrće mu je nestalo u pozadini. Glavni izvor hrane je lov na kopitare i ribolov. Najveća podvrsta medvjeda grizlija živi na ostrvu Kodiak, blizu Aljaske - neke jedinke teže sedamsto kilograma.

Crni medvjed (baribal) jedna je od najbrojnijih vrsta na svijetu. Naselio je šume Kanade i Sjedinjenih Država. Težina ovih medvjeda dostiže 150 kilograma. Crni medvjed je svejed. Njegova prehrana uključuje voće i lišće biljaka, insekte, a ponekad i male kralježnjake. Mladunci ovog medvjeda rađaju se u den, njihova težina jedva doseže tristo grama. Broj štenaca varira od jednog do četiri. Dolaskom proljeća medvjed ostavlja bebu s bebama. Nakon otprilike godinu dana, mladunci se odvajaju od majke. Štaviše, mlade ženke žive na teritoriji majke. A mladi mužjaci su prinuđeni da traže drugo mjesto za sebe. Poznato je da samo 15% mladih muškaraca preživi i dostigne spolnu zrelost.

Polarni medvjed ima nekoliko imena. Prvi je polarni, jer živi vrlo blizu Sjevernog pola. Drugo je morsko, jer ovaj medvjed dobro pliva.

Polarni medvjedi imaju bijelo krzno. Pomalo pogrešna prosudba. Krzno samo je bezbojno, a formira ga mnogo bezbojnih cijevi. Prosto je da je unutrašnja površina tih cevi neravnomerna, pa ona pritiska svjetlost, odražavajući je pod svim mogućim uglovima - otuda i osjećaj bijele boje.

Vrsta polarnog medvjeda formirana je relativno nedavno. Paleontolozi datiraju pojavu polarnih medvjeda prije 250 hiljada godina.

Polarni medvjed poticao je od istog pretka kao i smeđi. Samo se polarni medvjed prilagodio životu u teškim uvjetima među ledom. Populacija polarnih medvjeda nije brojna, pa je ova vrsta uvrštena u Crvenu knjigu.

Zona distribucije polarnog medvjeda ograničena je na Arktik. Naseljavao je teritoriju do 88 stepeni severne širine, najčešće živi između ledenih santi i leda. Pojedine jedinke mogu se vidjeti više od stotinu kilometara od kopna. Polarni medvjedi dobro plivaju, bez odmora mogu plivati ​​i do šezdeset kilometara bez odmora.

Polarni medvjed je grabežljivac. Specijalizirao se za predatora. Lovi bradaste tuljane, prstenjene pečate, pa čak i морževe. Ne možete mu uskratiti strpljenje! Polarni medvjed može dugo ostati na otvorima za disanje plombi i, kad se pojave, napasti ih. Ali vrijeme vrijedi. Na kraju krajeva, masti od tuljana i njegova koža omiljena su hrana polarnih medvjeda. Zanimljivo je da polarni medvjed može pojesti u samo sat vremena količinu hrane koja iznosi 10% tjelesne težine medvjeda.

Polarni medvjed često luta. Zapravo, on radi sezonske migracije, koje su vrlo dugotrajne.

Trudnoća polarnog medvjeda traje do 250 dana. Zanimljivo je da se kolovoza u polarnim medvjedima javlja u prvim mjesecima proljeća, a oplođeni ovce „čeka“ da medvjed dođe na kopno (to se događa u jesen) - do tog trenutka njegov razvoj prestaje.

Polarni medvjedi imaju rodilišta. Porođaj se odvija na strogo definiranim mjestima - ovdje polarni medvjedi grade grede na snijegu. Bebe (težine do 800 grama) rađaju se između januara i aprila.

Polarni medvjedi imaju relativno kratku hibernaciju. U proseku, dva meseca. Da, i hibernacija, onda se to može nazvati potezanjem. Polarni medvjedi ne padaju u potpunu muku, medvjedi se mogu probuditi, gledati što se događa u jezeru, lizati svoje bebe.

Polarni medvjedi su društveni. Često ih mogu naći kako igraju, prijateljski su međusobno. Polarni medvjedi ne tvore zajednice.

Himalajski medvjed (aka bijelokrvni i ussuri) je relativno mali. Mužjaci u prosjeku teže 130 kilograma, ženke - 70 kilograma. Ovi medvjedi imaju uočljive široke i duge uši. Himalajski medvjed dobio je jedno od imena zbog prisustva svjetlosne mrlje na grudima. Ostatak krzna je crn i lagano sjajan. U Rusiji ovi medvjedi žive na Dalekom Istoku, voljno se naseljavaju u riječnim dolinama.

Himalajski medvjed čini „medvjeda gnijezda“. To su nabori grana koji ostaju nakon što se ovi medvjedi penju na drveće. Ovde nalaze voće. Jedu se žeđ, pinjoli, plodovi trešnje, kao i stabljike biljaka. Ponekad svojoj prehrani dodaje razne insekte.

Himalajski medvjedi imaju puno veze sa drvećem. Osim što jedu svoje plodove, uređuju skloništa u udubinama, koriste krošnju stabala za zaštitu mladunaca. U slučaju opasnosti, ženka odvodi mladunce, a ona sama malo dalje odvlači pažnju neprijatelja od njih.

Malajski medvjed ima istu bijelu oznaku na prsima kao i himalajski medvjed. Malajski medvjed živi u prašumama jugoistočne Azije. Na glavi mu je gladak kaput, svjetlo mjesto. Ovaj medvjed je svejed: njegova prehrana uključuje i biljnu hranu (voće i lišće) i životinje (insekti, gmizavci, kao i mali sisari i ptice).

Slonovati medvjed gotovo je 2 puta veći od malejskog. Da, i prekriven je gustom i dužom dlakom. Živi u tropima Indije i Cejlona. Njegova omiljena hrana su insekti, mravi i termiti. Ne odbija da padne i jede biljnu hranu. Usne ovog medvjeda imaju mogućnost da se protežu poput cijevi, pa je za njega pogodnije "loviti" mrave. Upravo zbog ove osobine medvjed je dobio ime - lenjost. Medvjed s mladuncima (obično jedan ili dva) živi zajedno dvije ili tri godine.

Spektakularni medvjed jedini je član porodice koja živi u Južnoj Americi. Ime je dobio po bijelim krugovima oko očiju. Ovo je vrlo drhtav medvjed. Tjelesna masa mužjaka može biti i do 140 kilograma. Spektakl medvjed nalazi se uglavnom u planinskim šumama. Glavna hrana je povrće.


Pogledajte video: Bijeli Planet 2006 (Avgust 2022).