Informacije

Cheetahs

Cheetahs



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gepar je grabežljivi sisar, koja je najbrža kopnena životinja (u potrazi za plijenom, može dostići brzinu i do 115 kilometara na sat). Pet ih živi u Africi, a dvoje u Aziji.

Trudnoća u gepardu traje u prosjeku tri mjeseca. Prosječni životni vijek je dvadeset godina. Stanište geparda je ograničeno na Afriku, Indiju, centralnu i zapadnu Aziju, ali azijski gepar je na rubu izumiranja.

Gepar je relativno slab među velikim predatorima, zbog čega njegov plijen mogu odabrati jači lavovi, leopardi, hijene. Gepardi penjaju drveće prilično dobro, vrlo mladi pojedinci to rade osobito vješto. Do 15 tjedana, mladunci geparda su u stanju povući svoje kandže, nakon čega kandže postaju praktično nepokretne.

Mladiči se rađaju slijepi, oči im izbijaju deseti dan nakon rođenja. Samo trećina geparda preživi do odrasle države (to je uprkos činjenici da majka na sve načine pokušava sakriti svoje potomstvo). Mladići geparda su vrlo energični.

Gepar nije prirodni lovac - majka ga uči toj potrebnoj vještini. Gepari rođeni u zatočeništvu nisu u stanju da se prikradu i progone svoj plen.

Spolja je gepar sličan drugim predstavnicima mačje porodice. Naprotiv, ono se od njih znatno razlikuje. Gepar ima vitko, mišićavo tijelo; glava je mala, oči postavljene visoko. Uši geparda su male i zaobljene. Zbog činjenice da gepard nema gotovo nikakvih masnih naslaga, može vam se činiti pomalo krhkim. Krzno geparda ima pješčanu žutu boju. Na cijelom njenom području postoje male crne mrlje. Bočne strane njuške obložene su tankim crnim prugama. Masa predstavnika ovog roda varira od četrdeset do šezdeset i pet kilograma. Duljina tijela se kreće između 115 i 140 centimetara. Rep geparda je dovoljno masivan. Njegova dužina je približno jednaka osamdeset centimetara.

Trudnoća u gepardu traje tri mjeseca. Trajanje trudnoće varira od 85 do 95 dana. Broj rođenih mladunaca varira od dva do pet (šest je vrlo rijetko). Mačići žive uz majku trinaest do dvadeset mjeseci. Prosječna životna dob geparda u njihovom prirodnom staništu je dvadeset godina. U zoološkim vrtovima gepardi mogu živjeti mnogo duže, ali u zatočeništvu se gepardi razmnožavaju vrlo slabo, a oni slučajevi kad su potomci geparda dobijeni u zoološkim vrtovima mogu se nazvati pahuljama. I uopšte, čuvanje geparda u zoološkom vrtu vrlo je naporno.

Ženka geparda neustrašivo štiti svoje mladunce. Savršeno ih skriva od neprijatelja. Istovremeno, tijekom prvih mjeseci života mladunaca, majka ih prebacuje s jednog mjesta na drugo (budući da gepardi ne opremljuju svoje guzice) - međutim, ovim mjerama se štedi samo trećina mladunčadi (ovoliko žive do odrasle dobi). Mladunci se rađaju slijepi, oči se otvaraju deseti dan nakon rođenja. Mliječni zubi se mijenjaju u trajne u dobi od devet mjeseci. Zajedno sa svojim roditeljima, gepardi žive oko godinu i po, nakon čega gepardi započinju samostalni život odraslih.

Odgajanje dječjih geparda uopšte nije lako. To dolazi od činjenice da su bebe geparda vrlo energične i uvek im ne smeta mračno. Sljedeća slika se često može primijetiti - mali mladunci hvataju majčin rep, dok majka sama odmara. Često djeca koja vole zabavu zaborave na moguću opasnost.

Mladići geparda su neverovatno lijepi. Odjeća njihove djece jednostavno je nevjerojatna - posebno bujni i lepršavi ogrtač na leđima, kojeg više nemaju niti jedan predstavnik mačje porodice (štiti bebu od neprijateljskih očiju). Kad mladunci dosegnu dva mjeseca starosti, ovaj se plašt počinje pretvarati u grivu. Istovremeno izlaže svoje crne mrlje na koži na leđima. U dobi od oko tri mjeseca, iz plašta ostaje samo mali pahuljica koja pokriva ramena mladunaca.

Gepardi su dnevni predatori. Predmeti njihovog lova uglavnom su mali kopitari. Na primjer, teleći od divljaka, igala, gazele. Osim toga, gepardi često love love. Lov se najčešće događa u rano jutro ili, obrnuto, navečer (ali još nije mrak). To se događa zbog vrućine koja tokom dana ostaje u njihovom staništu. U većoj mjeri gepardi se upravljaju vidom, a ne mirisom.

Gepardi, poput drugih mačaka, čekaju plijen u zasjedi. Ne, ovdje se gepardi razlikuju od njih. Ti predatori u kratkom roku nastavljaju plijen, nakon što mu se približe na udaljenosti od desetak metara.

Gepard je najbrža životinja. Gepardi mogu dostići brzinu veću od sto kilometara na sat (110-115 km / h) kada progone plijen. Za dvije sekunde pojedinci ovog roda su u stanju ubrzati do sedamdeset i pet kilometara na sat. Trčanje geparda sastoji se od skokova. Dužina poslednjeg može varirati od šest do osam metara. Skok traje otprilike pola sekunde. U potrazi za plenom, brzina disanja geparda raste do 150 puta u minuti. Zanimljiva je činjenica da ovaj nevjerojatni grabežljivac može mijenjati smjer svog trčanja gotovo brzinom munje. Kada plijen prestigne, gepardi ga sruše šapom. Nakon toga, počinju da se guše. Ako trka sprinta nije uspjela (žrtva nije pretečena u kratkom vremenskom periodu), tada geparda odbija nastaviti potragu za plijenom. To je zbog velike potrošnje energije tokom brzog kratkog trčanja (koje rijetko traje duže od minute). Gepar jednostavno nije u stanju nastaviti dugo loviti i juriti, podaci govore da se otprilike polovica potjera završava neuspjehom.

Gepardi se dobro penju na širenje drveća. Štaviše, obožavaju ovu aktivnost. Istina, mladi gepardi ovaj zadatak obavljaju mnogo bolje - to je zbog činjenice da mladi gepardi imaju oštrije kandže. Što se tiče kandži, treba napomenuti da su one prilično velike (posebno kandže prvog nožnog prsta) na prednjim prednjim krajevima, a njihovi oštri krajevi su savijeni prema naprijed. Uz pomoć ovih kandži, nadvladavši plijen, gepard mu nanosi tako jak udarac da plijen leti na stranu. Do oko tri mjeseca starosti, mladunci geparda su u stanju da poput mačića povuku svoje kandže. Međutim, nakon što njihovi kandže postanu praktično nepomične. U tom pogledu se može izvesti analogija između njihovih pastira i pasa, a općenito građevina tijela pojedinaca vrlo je slična silueti hrta. Neki su aspekti ponašanja slični onima kod pasa.

Gepard je rođeni lovac. To uopšte nije tako. Gepar postaje lovac. I onda samo ako ga majka uči. Dakle, gepardi, rođeni ne u svom prirodnom staništu - u zatočeništvu - ne mogu se prikrasti za izabrani plijen i slijediti ga.

Gepar je slab grabežljivac. Slabi među ostalim velikim grabežljivcima poput leoparda, lavova, hijena. Potonji često uzimaju plijen od geparda. Istovremeno, gornji grabežljivci iskorištavaju činjenicu da je gepardu potrebno oko pola sata odmora nakon brzog i iscrpljujućeg lova.

Gepari nastanjuju Afriku. Osim na afričkom kontinentu, ove životinje nalaze se i u Indiji, centralnoj i zapadnoj Aziji. Međutim, u naše vrijeme azijski gepar je na rubu izumiranja i izuzetno je rijedak. U Azerbejdžanu i Armeniji prilično je rijetka; u Turkmenistanu, takav gepar je posljednji put zabilježen šezdesetih godina prošlog vijeka. Gepardi su skloniji životu na otvorenim prostorima - u polupustima, savanama itd. To je zbog osobitosti njihovog lova.

Gepard stvara glasne zvukove. Pomalo podsjećaju na naglo cvrktanje ptica i čuju se u radijusu od dva kilometra. Ovako je gepar u stanju da komunicira sa rođacima i mladuncima.

Prisutnost mirnog raspoloženja karakteristično je za geparde. Kad je ovaj grabežljivac zadovoljan, i on poput domaće mačke počinje lupati. Pored toga, gepardi se navikavaju na ljude neobično brzo. Ovaj grabežljivac se čak može ukrotiti. Turisti i putnici koji na safari dolaze na afrički kontinent zadivljeni su činjenicom da ovi miroljubivi nisu stidljivi - na primjer, odrasli gepar može lako prostrujati u sjeni turističkog kombija. Ima čak slučajeva kada su znatiželjni gepardi skočili na haubu automobila, nakon čega su počeli promatrati putnike kroz vjetrobransko staklo. Majka geparda i njezino potomstvo jedu zajedno vrlo mirno. Svađe i tuče su potpuno isključene. Priroda poznaje čak i takve slučajeve kada su se u sušnim uvjetima u prehranu geparda uključivale sočne divlje dinje.

Lovački gepardi bili su veoma cenjeni u Rusiji. U desetom i dvanaestom stoljeću, ruski knezovi često su prolazili saigama preko stepa uz pomoć geparda (u one dane su ih zvali Pardus). Gepar obučen za lov u Rusiji smatrao se vrlo vrijednim poklonom.

Posljednje ledeno doba gotovo je uzrokovalo istrebljenje geparda. Očigledno je da je to tačno. Gepardi koji žive u naše vrijeme su bliski rođaci. Zbog toga imaju neke znakove genetske degeneracije, na primjer, gepardi imaju visoku smrtnost odojčadi. Otprilike 60-70% mladunaca ne preživi do jedne godine. Ova vrsta genetske degeneracije povezana je i s incestom zbog usko povezanih odnosa.

Kraljevi gepar je vrlo rijetka mutacija. Razlika između kraljevskog geparda i uobičajenog leži u njegovoj boji - dlaka prvog ima spojene mrlje sa strana (crna) i crne pruge koje teku duž leđa geparda. Kraljevski gepar prvi put je viđen tek 1926. godine - u to vrijeme se pretpostavljalo da je hibrid leoparda i geparda. Nešto kasnije genetski testovi nisu potvrdili ovu verziju. Razlika u boji bila je razlog za klasifikaciju kraljevskog geparda kao zasebne vrste, ali neslaganja oko klasifikacije ove vrste geparda nisu prestala tek 1981. godine. Tada se rodio mladunče s obojenim kraljevim gepardom od roditelja s bojom karakterističnom za sve ostale geparde. To je značilo da takva obojenost kraljevskog geparda nije ništa drugo do mutacija - za obojenje kraljevskih geparda odgovoran je recesivni gen. Potonje se manifestuje samo ako je naslijeđeno od oba roditelja. Kraljevski gepardi mogu se križati sa običnim geparima. Istovremeno daju normalno punopravno potomstvo. Postoje i druga odstupanja u bojiranju od uobičajenog bojenja geparda, na primjer, u prirodi postoje albino gepardi i crni gepardi. Potonja mutacija naziva se melanizam. Crni gepardi obdareni su crnom kožom s mrljastim mrljama na sebi. Pored toga, na Zemlji postoje crveni gepardi. Koža im je zlatne boje i na njima su tamnocrvene mrlje. Postoje i žutosmeđi i svijetložuti gepardi. Tačke na njihovim kožama su tamno crvenkaste.


Pogledajte video: Cheetahs 101. Nat Geo Wild (Avgust 2022).