Informacije

Dizalice

Dizalice



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dizalice su sjedinjene u porodici ptica reda dizalica; ova porodica pripada drevnim. Njihova najbliža rodbina su trubači i pastirski dizalice.

Porodica dizalica uključuje petnaest vrsta, kombiniranih u četiri roda. Na teritoriji Rusije gnijezdi se sedam vrsta dizalica koje pripadaju dva roda. Najveća dizalica je australijska dizalica, a najmanja je Belladonna.

Dizalice imaju malu glavu. Kljun je ravan i oštar. Uglavnom sve vrste dizalica imaju neisprana područja kože na glavi, koja su jarko obojena. Boja šljokica dizalica obično je bijela ili siva. Ako usporedimo dizalice sa čapljinama, prve imaju duge noge i izduženi vrat. Ako poredimo dizalice sa rodom, tada su noge dizalice duže, a tijelo gracioznije.

Dizalice se jataju u jata samo tokom sušne sezone (a ptice selice i tokom migracija). Tokom gniježđenja ove ptice se drže u paru. U prehrani dizalica, koja je u principu prilično raznolika, dominira hrana biljnog porijekla. To su korijen, izdanak i sjeme biljaka. Od životinjske hrane, prehrana dizalica uključuje razne insekte, puno rjeđe male glodare i žabe. Ove se ptice u pravilu hrane ujutro ili popodne.

Insekti su glavna hrana za piliće dizalice. Ova hrana je bogata proteinima, koja im je potrebna za normalan razvoj. Značajan broj odraslih dizalica moli se najmanje jednom godišnje (nakon završetka sezone uzgoja), a za to vrijeme deset od petnaest jedinki ne može letjeti. Razlog za to je činjenica gubitka svih pera leta tokom topljenja.

Aktivnost dizalica javlja se uglavnom danju. Dizalice posvećuju puno vremena brizi o perju. Životni vijek dizalica je prilično dug - u prirodnom staništu prelazi dvadeset godina, u zatočeništvu dizalice mogu živjeti i do osamdeset godina.

Ptice koje čine redove dizalica slične su dizalici. Ovo je zabluda koja se vraća na slike u dječjim knjigama. Nadalje. Red nalik dizalici je toliko raznolik da je prilično teško pronaći sličan. Ovaj odred uključuje i guske - najveće od živih ptica koje lete (njihova težina doseže dvadeset kilograma), te male ptice poput pastira (težina ovih jedinki može biti jednaka samo trideset grama). Predstavnici odreda razlikuju se ne samo po veličini, nego i u celini po izgledu. Neki su pojedinci obdareni dugim nogama, neki kratkim; i nema potrebe govoriti o raznolikosti boje šljiva i oblika kljuna.

Dizalice su raširene ptice. Nalaze se svuda osim Južne Amerike i Antarktika. A čovjek je znao za dizalice od vrlo davnih vremena. To dokazuju kamene slike sa slikama ovih ptica koje se nalaze u Evropi, Australiji i Africi.

Dizalice su velike ptice. Imaju dugačak vrat i duge noge. Visina dizalica se, u pravilu, kreće od devedeset do sto pedeset i pet centimetara. Na primjer, visina nekih australijskih dizalica dostiže sto sedamdeset i pet centimetara. Zahvaljujući tome, ova podvrsta australijske dizalice (usput, živi u Indiji) postala je najviša ptica na svijetu koja može letjeti. Raspon krila kreće se od sto pedeset do dvjesto četrdeset centimetara. Težina dizalica varira od dva do jedanaest kilograma (japanska dizalica često ima težinu od jedanaest kilograma).

Dizalice nikada ne spuštaju na drveće. Za razliku od, primjerice, roda. Vizualno, kada su dizalice na zemlji, rep im izgleda bujno i dugo. Taj osjećaj daju pomalo izdužena tercijarna pera krila dizalice.

Različite vrste porodice dizalica imaju jedinstvene karakteristike. Ove karakteristike ovise o ekološkoj niši koju krane dizalicama. Na primjer, okrunjeni dizalice imaju mogućnost boravka na granama drveća. Ova mogućnost je prisutna zbog stražnjih nožnih nožnih prstiju u tim dizalicama. Afrička belladonna može se kretati po veoma travnatim terenima, što je povezano s kratkom duljinom prstiju. Značajan dio vrsta dizalica mnogo je bolje prilagođen vodenim staništima. Prilagođavajući mu se, ove dizalice imaju duge noge, kljun i izduženi vrat. Pored toga, imaju tendenciju da imaju šire nožne prste. Sibirska dizalica je najprikladnija za život u vodi. Struktura nogu omogućava ovoj ptici da se kreće bez poteškoća po blatnjavom tlu. Štaviše, sibirska dizalica ima najduži kljun. Australijska dizalica, koja živi u slanim močvarama, ima specifične slane žlijezde blizu očiju.

Seksualni dimorfizam je karakterističan za dizalice. U praksi to nije slučaj. Vidljive razlike (u veličini, boji šljokica) između ženke i mužjaka su minimizirane. Ipak, dizalice su nešto manje od muških.

Dizalice su sedeće. Sve vrste osim onih koje se uzgajaju na sjeveru. Potonji leti zimi u više južnih krajeva. Za vrijeme migracija dizalice lete na nadmorskoj visini od devet stotina metara do jednog i pol kilometara. Kada lete, ove ptice pokušavaju uhvatiti tople nadogradnje. Ako vjetar ima smjer nepovoljan za dizalice, onda se samo u tom slučaju uskladjuju u klin. Zanimljiva je činjenica da tokom sezonskog leta dizalice prave jedno ili dva zaustavljanja. Ova zaustavljanja mogu trajati nekoliko tjedana. Njihov cilj je oporavak za daljnje prekrajanje potrebne udaljenosti. Maloljetnici tokom sezonskih migracija, kao i na mjestu prvog zimovanja, nalaze se u neposrednoj blizini svojih roditelja. Ali već s početkom proljeća, mlade dizalice mogu letjeti na mjesto za gniježđenje prije svojih roditelja. Sve druge vrste dizalica doista su sjedeće.

Tijekom uzgoja, dizalice odlučno štite svoju teritoriju. Teritorija na koju se dizalice pridržavaju tokom uzgoja može biti prilično velika. Njegova površina može doseći nekoliko kvadratnih kilometara.

Dizalice su monogamne ptice. Međutim, popularna prosudba, čija je suština da se parovi dizalica ne raspadaju tijekom života, nije u potpunosti tačna. Nedavna istraživanja ornitologa pokazala su da se parovi dizalica povremeno mijenjaju. Osobito ako umre ženka ili mužjak, tada će s velikom vjerojatnošću još jedna ptica pronaći drugi par za sebe.

Kišna sezona poklapa se s gnezdenom sezonom. Govorimo o sjedilačkim vrstama. Ovo svojstvo proizlazi iz činjenice da je za vrijeme kišnih sezona hrane za dizalice u izobilju. Kod onih vrsta koje migriraju, na mjestu zimovanja formiraju se parovi. U blizini budućeg gnijezda, dizalice organiziraju određene plesove, koji mogu uključivati ​​potezanje poteza, mašući krilima i također skakati. Plesi su nužno popraćeni pjevanjem. Promjer gnijezda dizalice može doseći nekoliko metara.

Gnijezdo se naseljava na rubu močvare ili nedaleko od nje. Postoje slučajevi kada dizalice skrivaju svoja gnijezda u gustoj vegetaciji u blizini obale. To mogu biti trske ili trske. Za izgradnju gnijezda dizalice koriste razne dijelove biljaka, kao i štapove koji su isprepleteni suhom travom. Zanimljiva je činjenica da su mladi pojedinci u prvoj godini svog života sposobni opremiti nekoliko gnijezda. Međutim, mlade dizalice ne polažu jaja već prve godine. U drugoj godini dizalice ponovo grade više od jednog gnijezda, ali odabiru jedino za upotrebu. U pravilu, spojka dizalica sadrži dva jaja, a njihova veličina ovisi o veličini dizalice (to jest, pripada li jednoj ili drugoj vrsti). U velikim vrstama dizalica duljina jaja može preći jedanaest centimetara. U značajnom broju vrsta dizalica jaja su obilno prekrivena posebnim pigmentnim mrljama (boja mrlja, opet, ovisi o vrsti dizalice, kao i o geografskom staništu). U većini slučajeva preživi samo jedna pilić. Dizalice imaju priliku hraniti oba pilića samo u vrlo produktivnoj godini. I ženka i mužjak sudjeluju u valjenju jaja. Period inkubacije obično se kreće od dvadeset sedam do trideset šest dana. Pilići mogu napustiti gnijezdo nekoliko dana nakon rođenja. Pilići se rađaju prekriveni dolje. Potpuno pluće može se primijetiti nakon pedeset pet do sto pedeset dana nakon rođenja pilića (period ovisi o određenoj vrsti). Pilići dizalice rastu vrlo brzo. Tri mjeseca nakon rođenja, njihov rast može doseći jedan i po metar. Dizalice postaju spolno zrele u dobi od četiri do pet godina (u zatočeništvu, u dobi od tri godine).

Siva dizalica je simbol Rusije. U stvari je to (jedan od simbola). Vjerovatno svi znaju cvrktanje dizalica koje se čuju na nebu tokom leta dizalica do mjesta zimovanja. Obična dizalica je prilično velika ptica. Područje distribucije - Evropa i Azija. S obzirom na brojnost, siva dizalica smatra se trećom vrstom porodice dizalica. Pljusak značajnog dijela tijela obične dizalice ima karakterističnu plavkasto-sivu boju. Ovo pomaže dizalicama da se kamufliraju u šumovitim predjelima od prirodnih neprijatelja. Rep i leđa uobičajene dizalice tamnije su boje, dok su trbuh i krila nešto svjetliji (mada su vrhovi krila crni). Pod očima ovih ptica počinje široka traka bijele boje koja se spušta duž vrata. Kljun je lagan.

Obična dizalica je velika ptica. Visina jedinki ove vrste približno je jednaka sto petnaest centimetara, dok raspon krila varira od sto osamdeset do dvjesto centimetara. Težina odrasle muške sive dizalice prosječno je 5,1-6 kilograma, a ženke - 4,5-5,9 kilograma.

Obična dizalica gnijezdi se u močvarnim područjima. To je uglavnom tačno. Da biste uredili gnijezdo, sivi dizalice pronalaze manje ili više suho područje, a guste sedre, trske, to jest gusta vegetacija postaju mjesto gnijezda. Odmah nakon što se budući roditelji odluče za mjesto za gnijezdo, zajedno počinju najavljivati ​​ovaj događaj izvučenim i složenim glasom. Ova mjera omogućava sivim dizalicama da označe svoju teritoriju. U proljeće plesovi parenja ovih ptica mogu se primijetiti na močvarnim livadama i močvarama. Uključuju široku lepezu pokreta - od gracioznog koraka do trčanja u krugu, koje je također praćeno lepršavim krilima. Istovremeno, zaustavljanja su nužno povezana s pirouetima i svim vrstama lukova. Tokom plesova parenja, sivi dizalice ili skaču uvis, ili počinju bacati grozdove trave ili grana. Obične dizalice preferiraju izolirana močvarna područja. Međutim, u slučaju nedostatka takvih teritorija, ove ptice mogu opremiti gnijezdo u malim područjima koja se nalaze u blizini poljoprivrednog zemljišta. Razmnožna sezona počinje u aprilu i završava u srpnju. Par se formira i prije leta do meta za gniježđenje. Gnezdo je veliko. Prečnik mu je više od jednog metra. Obični dizalice grade gnijezda koristeći širok izbor biljnih materijala.

Spojka sive dizalice sadrži dva jaja. To je obično slučaj. Čim se pilići rode, odmah napuštaju svoje rodno gnijezdo. Obaveze roditelja su brinuti se o tek rođenim pilićima - ženka brine o jednom, mužjak se brine o drugom. Period inkubacije za običnu dizalicu je u prosjeku trideset dana. I ženka i muškarac sudjeluju u inkubaciji.

Ishrana uobičajenih dizalica uključuje hranu biljnog i životinjskog porijekla. Ove ptice se hrane mladim izdancima bilja, sjemenkama, cvjetovima, bobicama, biljnim korijenima. Jedu se i beskralješnjaci i mali kralježnjaci. Dakle, sive dizalice uopće nisu protiv gozbe školjki, insekata, crva, pa čak i riba i glodara. Izbor određene namirnice u najvećoj mjeri određuje dostupnost određenog proizvoda u određeno vrijeme i na određenom području. Prehrana obične dizalice može uključivati ​​i žito ako postoje zasijana polja u blizini gnijezda ove ptice. U ovom slučaju, siva dizalica može čak ugroziti sigurnost usjeva. Ovakva situacija, na primjer, nije neuobičajena u Etiopiji, Njemačkoj i Izraelu. Sivi dizalice su ptice selice. Zimi odlaze u Kinu, Indiju, Iran, Izrael, Siriju, Malu Aziju i Afriku; pri letenju sive dizalice razvijaju brzine veće od pedeset kilometara na sat. Za zimovanje, ove ptice vole brda, koja su gotovo u potpunosti prekrivena gustom zeljastom vegetacijom. Često prezimuju u blizini pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta. Broj jedinki obične dizalice se postepeno smanjuje. To je uglavnom zbog činjenice da se površine koje obični dizalica koristi kao uzgajališta smanjuju. Ovaj problem je najrelevantniji u evropskom dijelu Rusije (i Evropi u cjelini), kao i u centralnoj Aziji. Odvodnjavanje i isušivanje močvara prijeti faktor za očuvanje populacije običnog dizalice nepromijenjenom. Mnoge su države, uprkos činjenici da trenutno uobičajene dizalice nisu ugrožene, zabranile lov na predstavnike ove vrste. U Rusiji je sivi dizalica još uvijek najrasprostranjeniji predstavnik reda dizalica.

Krunasti kran nastanjuje afrički kontinent. Ova ptica je sjedilačka i može se naći u Istočnoj i Zapadnoj Africi. Broj okrunjenih dizalica iznosi oko četrdeset hiljada pojedinaca. Međutim, uprkos činjenici da je broj predstavnika ove vrste i dalje prilično velik, okrunjeni žerjav je naveden u Međunarodnoj crvenoj knjizi. Status okrunjene dizalice u Crvenoj knjizi ocjenjuje se kao vrsta koja zahtijeva međunarodnu zaštitu. Vrsta okrunjene dizalice uključuje dve podvrste.

Krunirana dizalica je velika ptica. Visina ovih ptica varira od devedeset jedne do sto četiri centimetra. Raspon krila krunisanog dizalice doseže dva metra. Težina jedinki kreće se od 3,9 do 5,2 kilograma. Krunirane dizalice obdarene su dugim zadnjim nogom, što nedostaje većini ostalih članova porodice. Ovaj prst služi dizalicama kako bi se lako zadržao na granama nekog grma ili stabla.

Boja šljokica okrunjenog dizalice je tamno siva. Ili crno. Govorimo o plutanju značajnog dijela tijela ovih ptica. Ali prekrivači elitre i podzemni venci okrunjene dizalice su bijeli. Glavna karakteristika okrunjenih dizalica je posjedovanje velikog tufa koji krasi njegovu glavu. Taj se pramen sastoji od žilavog zlatnog perja. Zahvaljujući tupu, ova je vrsta dobila ime.Na obrazima okrunjenih dizalica vidljive su bijele i crvene mrlje.

Krunasti kran je stanovnik ptica. Uprkos tome, predstavnici ove vrste i dalje mogu da lutaju unutar prirodnih područja. Ova vrsta migracije u velikoj mjeri ovisi o sezoni, a sezonske migracije (u principu poput dnevnih migracija) mogu također prekriti značajnu udaljenost (čak nekoliko desetaka kilometara). Pojedinci ove vrste aktivni su danju. Krunirane dizalice tokom razdoblja koje nije povezano s vremenom razmnožavanja mogu se okupiti u prilično velikim jatima. Ali čim dođe kišna sezona, dizalice se odmah razdvajaju na parove (iako u posebno nepovoljnoj godini, par možda i ostane u jatu). U isto vrijeme, pojedinci se pokušavaju razdvojiti jedni od drugih i strogo čuvaju svoj teritorij od svih vrsta napada.

Dolazak kišne sezone podudara se s sezone uzgoja za okrunjene dizalice. Mužjak može, na primjer, njegovati ženku. Ispuštanjem zraka iz grkljane vreće, muški okrunjeni dizalica proizvodi specifične zvukove pljeskanja, ovu mjeru prati nagibanje glave prvo naprijed, a zatim prevrtanje glave natrag. Pored toga, okrunjeni dizalice mogu da daju neobične zvuke trube. Potonji se značajno razlikuju od zvukova drugih dizalica. Područje gniježđenja okrunjenih dizalica zauzima relativno malo područje, a kreće se od deset do četrdeset hektara. Istina, ovo područje strogo čuvaju okrunjeni dizalice od invazija drugih ptica. Gnijezdo se naseljava ili direktno u vodi među gustom vegetacijom, ili vrlo blizu njega u travi. Seda se obično koristi kao građevinski materijal za gnijezdo. Kvačilo sadrži dva do pet jaja. Jaja su ružičaste ili plave boje i bez mrlja. Period inkubacije kreće se od dvadeset osam do trideset i jedan dan. Iako oba roditelja sudjeluju u inkubiranju jaja, ženka tome posvećuje puno više vremena nego muški okrunjeni dizalica. Pilići krda (poput ostalih dizalica) - to znači da su odmah nakon rođenja u stanju napustiti gnijezdo. Ubrzo nakon pojave potomstva, porodica dizalica seli se u viša travnata područja. Ovdje ptice jedu vrhove izdanaka i insekata.

Čovjek je glavna prijetnja populaciji okrunjenih dizalica. Kao što znate, broj predstavnika ove vrste ima tendenciju smanjenja (upravo je ta okolnost uzrokovala da se dizalice uvrštavaju u popise Crvene knjige). Osoba hvata okrunjene dizalice u svrhu svoje naknadne trgovine; ta trgovina je značajno porasla u zadnjih trideset godina. Uz to, neke zapadnoafričke države (na primjer, Mali) održavaju tradiciju držanja krušenih dizalica kod kuće. Drugi faktor koji ograničava razvoj vrste je ljudska privredna aktivnost koja ima za cilj, posebno, smanjenje površine močvara.

Sterkh je endemičan za sjeverne teritorije Rusije. To znači da sibirska dizalica (aka bijela dizalica) živi u gotovo ograničenom rasponu. Ova ptica se gnijezdi samo na teritoriji naše zemlje. U dosta dugom vremenskom periodu biologija bijele dizalice bila je gotovo neistražena. Međutim, nakon osnivanja Međunarodnog fonda za očuvanje dizalica 1973. godine, Sibirska dizalica je privukla vrlo pomnu pažnju promatrača ptica. Prijetnja od izumiranja visi nad bijelim dizalicama; trenutno broj ove vrste je u prosjeku tri hiljade ptica. Ova okolnost je uzrokovala da se sibirska dizalica uvrsti na liste Međunarodne crvene knjige, kao i Crvene knjige Rusije. Sibirska dizalica je prilično velika ptica. Njegova visina je približno jednaka sto četrdeset centimetara, raspon krila može doseći 230 centimetara. Težina bijele dizalice u pravilu varira od pet do osam kilograma (pa može čak i premašiti taj broj). Glas bijelih dizalica značajno se razlikuje od glasa drugih vrsta ovih ptica. U sibirskim dizalicama je čist i visok.

Dve populacije bijele dizalice su izolirane jedna od druge. Zapadna populacija sibirske dizalice gnijezdi se u Yamalo-Nenetskom autonomnom okrugu, Republici Komi i Arkhangelskoj oblasti (močvare okružene šumama postaju mjesta za gniježđenje), a može se konvencionalno nazvati "Obskaya". Na sjeveru Yakutije gnijezdi se istočna populacija sibirske dizalice (ovo su teško dostupna područja tundre). Zimi, Obskonski dizalice migriraju u močvarna područja sjevernog Irana i Indije, dok istočni dizalice migriraju u Kinu.

Bijele dizalice su najzahtjevnije u pogledu staništa. U usporedbi s drugim tipovima dizalica to je doista slučaj. Ova okolnost otežava očuvanje brojnosti ove vrste. Životni stil sibirske dizalice mnogo je više povezan s vodenim načinom života od života drugih dizalica. Zbog toga bijele dizalice imaju posebnu strukturu nogu i duži kljun. Posebna struktura nogu omogućava sibirskim dizalicama da se slobodno kreću po viskoznom tlu.

Bijele dizalice izbjegavaju ljude. Čak i ako se osoba pojavi daleko od mjesta gniježđenja ovih dizalica, može napustiti gnijezdo. Ovaj potonji predstavlja sigurnosni rizik za piliće bijele dizalice.

Broj australijskog dizalice nije poznat. To je zbog činjenice da se australijske dizalice za dugo vremena nisu izdvajale kao zasebna vrsta. Razlog tome bila je upečatljiva sličnost australijske i indijske dizalice. Broj ove vrste dizalica može varirati od dvadeset hiljada do sto hiljada jedinki. Australijska dizalica je rezidencijalna ptica. Uprkos ovom svojstvu, australijske dizalice mogu migrirati unutar svog raspona distribucije, a on pokriva sjeverne i istočne dijelove Australije, kao i malo područje Nove Gvineje. Vrijedi primijetiti činjenicu da je ranije područje rasprostranjenosti ove vrste bilo šire. Za vrijeme sušnog perioda, australijski dizalice okupljaju se u blizini obalnih slatkovodnih močvara. Ovde ptice jedu gomolje kineske vodene matice. Za vrijeme vlažnije sezone australijski dizalice rasuju se na svoja mjesta gniježđenja. Indijska dizalica je najveća vrsta porodice dizalica. Njegova približna visina iznosi sto sedamdeset i šest centimetara, a njegova težina prelazi šest kilograma. Raspon krila indijske dizalice prosječno je dva metra četrdeset centimetara. Populacija indijske dizalice može dostići dvadeset hiljada jedinki. Općenito, može se okarakterizirati kao stabilna.

Belladonna je najmanja vrsta porodice dizalica. Međutim, u pogledu prevalencije ova dizalica zauzima drugo mjesto (na drugom mjestu je upravo kanadski dizalica). Populacija belladonne kreće se od 200 000 do 240 000 ptica. Visina predstavnika ove vrste je oko osamdeset i devet centimetara, a težina od dva do tri kilograma. Belladonna ne formira podvrste.

Demoiselle su ptice selice. Zimi se migriraju na područje Indije, Pakistana, kao i u regije sjeveroistočne Afrike. Već u periodu od avgusta do septembra ove ptice se okupljaju u jatima radi zajedničkog leta. Belladosi lete relativno nisko. Međutim, dok lete iznad Himalaje, ove dizalice mogu se uzdići do visine do osam hiljada metara. Na zimskim terenima Demoiselles se može vidjeti u nekim jatima sa sivim dizalicama. Zanimljivo je da se belladosi već drže u malim grupama od po četiri do deset ptica.


Pogledajte video: ASO-LER Montaza dvostubne dizalice Serbia (Avgust 2022).