Informacije

Kukavice

Kukavice



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kukavice (ili kukavice) čine porodicu ptica koje pripadaju redu kukavice. Obična kukavica je najpoznatiji član ove porodice.

Različite vrste kukavice imaju različite veličine. U većine vrsta koje pripadaju porodici kukavice, masa jedva doseže sto grama, a dužina tijela ne prelazi četrdeset centimetara.

Međutim, sve članove ove porodice karakteriše prisustvo dugog repa, vitkog tijela i snažnih nogu. Olje u pravilu nema svijetlu boju, seksualni dimorfizam u boji je slabo razvijen ili uopšte ne postoji.

Mnoge su kukavice paraziti gnijezda, to jest bacaju svoja jaja u gnijezda drugih ljudi (tipično za poligamne vrste). Pilići svih vrsta kukavice rađaju se bespomoćni - slijepi su i goli. Spolja su pilići kukavice slični pilićima njihovih "usvojitelja". Kukavice se brzo razvijaju, mogu napustiti gnijezdo za nekoliko tjedana nakon rođenja.

Kukavice nastanjuju šume, ali neki pojedinci više vole otvorene površine. Znatan broj vrsta hrani se uglavnom insektima. Broj vrsta u obitelji doseže sto četrdeset, a sve ih je kombinirano u šest podskupina: prave kukavice, kukavice, madagaskarski kukavice, vokane kukavice, ličinke kukavice i šiljaste kukavice.

Porodica kukavice uključuje vrste - američka kukavicu, kandžaste kukavice, platane kukavice. Njihovi predstavnici opremljaju gnijezda u grmlju ili drveću, a čak su i mali kralješnjaci, poput guštera, uključeni u prehranu ovih tropskih kukavicama.

Životni vijek kukavice u prirodnim uvjetima za njih se kreće od pet do deset godina.

Kukavice bacaju svoja jaja u gnijezda drugih ptica. To je slučaj kod mnogih vrsta kukavice koje su paraziti gnijezda. Kukavi pilići imaju tendenciju da se razvijaju mnogo brže nego pilići drugih ptica. U vezi s tim, „pronalazak“ će uskoro nakon rođenja moći raseliti piliće ptice u čije se gnijezdo našao. Za iste vrste kukavice koje su monogamne, karakteristično je formiranje parova tijekom sezone uzgoja, koje naknadno grade gnijezda, inkubiraju jaja i hrane tek rođene piliće.

Obična kukavice je ptica srednje veličine. Dužina tijela obične kukavice dostiže četrdeset centimetara, a duljina krila je oko dvadeset dva centimetra (raspon krila je šezdeset centimetara). Pojedinci ove vrste imaju dugačka leteća krila i dugački stepenasti rep (njegova dužina doseže osamnaest centimetara). Uobičajena kukavice izvana (po veličini i boji) slična je vrapcu.

Seksualni dimorfizam nije izražen kod uobičajenih kukavice. Naprotiv, vrlo je naglašen. U boji se odrasle ženke značajno razlikuju od odraslih mužjaka. Pljusak odraslih mužjaka je tamno siv na repu i leđima i svijetlosiv na grudima, gužvi i grlu. Što se tiče ostatka šljiva, bijelo je s izraženim tamnim poprečnim prugama. Što se tiče ženki, njihova boja šljiva na vrhu ima ili rđavo-crvene ili smeđe nijanse. Maloljetnice imaju ili crvenkastu ili sivkastu perut, bez obzira na spol. U veličini se ženka malo razlikuje od muške, tjelesna težina odraslih varira od sto do sto dvadeset grama.

Obična kukavica ima široko područje rasprostranjenosti. Mjesta za gniježđenje zajedničke kukavice uključuju europska područja, Aziju, Afriku. Običnu kukavicu možete naći čak i u Arktičkom krugu. Ali teritoriji južne polovine Indokine, kao i Hindustanski i Arapski poluotok nisu mjesto gniježđenja za zajedničku kukavicu. Običnu kukavicu, koja polaže jaja u gnijezda prolaznih ptica, možemo vidjeti u šumsko-stepskoj i stepi, u šumama i tajgi, u blizini vodnih tijela, u parkovima i vrtovima, na periferiji pustinja i visoko u planinama.

Obična kukavice je ptica selica. To se zaista događa na znatnom dijelu distribucijske površine. Uobičajena kukavicu prezimuje u južnoj i tropskoj Africi. Mnogo rjeđe pojedinci ove vrste odlaze zimi u južne provincije Kine, Indokine, Cejlona, ​​Indije i južne regije Arapskog poluostrva. Što se tiče pojedinaca koji gnijezde direktno u južnoj i tropskoj Africi, karakterističan je zbog sjedilačkog načina života. Zanimljiva je činjenica da s početkom proljeća kukavice odmah napuštaju svoja zimovališta, primjerice, one jedinke koje gnijezde na europskim teritorijama, početkom marta odlaze iz Afrike. Međutim, ove ptice stižu do svojih mjesta gniježđenja (tijekom jednog dana kukavice leti oko osamdeset kilometara), prve kukavice stižu u središnje dijelove Europe tek u posljednjim aprilskim danima. Sjeverne granice područja distribucije kukavice dosežu tek s kraja proljeća.

Na teritoriji Ruske Federacije kukavicu se može naći svuda. To je praktično slučaj kada je riječ o periodu od maja do jula. Kukavice se ne mogu videti osim u sjevernoj tundri. Zanimljivo je da u europskom dijelu zemlje možete vidjeti predstavnike samo jedne vrste iz porodice kukavica - obične kukavice, u središnjem dijelu Rusije - dvije vrste, ali u istočnom dijelu zemlje postoji 5 parazitskih vrsta kukavice. Kukavice pronađene na teritoriji Ruske Federacije radije se naseljavaju u šumama i parkovima. Naročito omiljena mjesta za njih su obalni grmlje, grmlje, livade i rubovi duž čistača.

Poliginija je česta pojava u odnosu parenja običnih kukavice. Poliginija se u ovom slučaju očituje u slijedećem. Mužjak privlači ženke svojim krikovima, prethodno zauzimajući veliko područje. Izrađuje zvukove "kukavicu", to se događa mnogo puta, a zvukovi se razlikuju po njihovoj jačini. Usput, kukavica je dobila ime zahvaljujući ovoj funkciji. Što se ženki odnosi na njih, one su mnogo šutljivije od muškaraca. Glas ženki može se čuti tokom leta, ali ovo nije glasno „kuk-ku“, već zveckanje trunka kli-kli-kli-ja. Njegova svrha je privlačenje muškaraca. Mužjak obične kukavice pokušava u jednom danu da leti oko svoga imanja. Leteći oko teritorija, mužjak se naizmjenično sprijatelji sa ženkama. Zanimljivo je da se svaki od njih nalazi na određenom području terena. Površina takvog nalazišta kreće se od dva do četiri hektara. Na teritoriji svoje parcele ženka bira buduće "odgajatelje" svog potomstva od ptica drugih vrsta, jer je parazitizam gnijezda karakterističan za običnu kukavicu. Ljeti ne inkubira jaja i ne gradi gnijezda za sebe. Zanimljiva je činjenica da je nauka zabilježila slučajeve da kukavice bacaju jaja u gnijezda više od sto dvadeset vrsta ptica. Iznenađujuće, ženke potomaka jedne zajedničke kukavice u pravilu pamte područje na kojem su se hranile, i pojave onih ptica koje su u tome učestvovale. S dolaskom novog ljeta vraćaju se u ove krajeve.

Ženka obične kukavice odlikuje se posebnim promatranjem. To zahtijeva specifičnost ponašanja. Ženka nije samo promatračka, već je i tajna. Ona sa izuzetnom pažnjom prati usvojenike koji su izabrani za njenu buduću pilić. Ženka je zainteresirana za izgradnju gnijezda, polaganje jaja. Neverovatno, kukavice pokušava svoje jaje staviti u gnijezdo s jajima iste veličine i boje. Ona nekako reproducira njihove kopije. Poboljšavši trenutak (tijekom intenzivnog polaganja jaja), ženka izvadi jedno jaje iz majstorovog gnijezda i umjesto toga položi svoje jaje (ono je spolja identično ostalim). Trajanje ovog postupka ne prelazi deset sekundi. Sudbina ukradenog jajeta je ili biti bačena negdje ili je pojesti kukavica. Tokom jednog ljeta, ženka je u stanju da proizvede od trinaest do dvadeset jaja. Ona može baciti, po jedno u svako gnijezdo, samo od dva do pet jaja, i određivanjem odgovarajućeg vremena, ženka obične kukavice sposobna je tri dana držati jaje u jajovodu, već spremnom za rušenje. Gnojni parazitizam imao je takav utjecaj na fiziologiju pojedinaca da tek kada ženka otkrije novo gnijezdo u izgradnji budućih posvojitelja, započne se formirati sljedeće jaje.

Zamjena majstorskog jajeta kukavicama može se lako otkriti. Ovo nije istina. To je izuzetno rijetko. Razvoj zametaka u jajima kukavice traje oko dvanaest do trinaest dana, što je puno brže od razvoja embrija u jajima domaćina. Pilići kukavice koji su rođeni često su izvana slični (i to ne samo spolja, već, na primjer, i glasom) ostalim pilićima u gnijezdu. Arched leđa, pilić kukavice može lako izbaciti novorođene piliće ili jaja iz gnijezda. Štaviše, on neprestano zahtjeva da jede i, u skladu s tim, brzo raste (već dvadesetih - dvadeset i drugi dan kukavice napuštaju gnijezdo, njegova je veličina gotovo tri puta veća od veličine roditelja). Dvije do tri sedmice roditelji su lutali s kukavicama u šumskim plantažama i parkovima. Polumjer takvih pokreta je dva do tri kilometra od gnijezda.

Kukuljica pustoši okoliš uništavajući gnijezda. Međutim, i od toga ima koristi. Kukavice uništavaju razne insekte koji su štetni za šumu. To su, na primjer, borove svilene bube i gusjenice sa krznenim hrastovima. Ovi insekti ne jedu malene pjevice. Razlog leži u njihovom probavnom sustavu. Ovi insekti štetočine uključuju se u prehrani obične kukavice.

Gluha kukavice izgleda poput obične kukavice. Je li to veličina nešto manja. Zajednička kukavica i gluha kukavice najbliža su rodbina. Dužina tijela muškog gluvog kokica dostiže trideset pet centimetara. Gluhi kukavica vodi uglavnom migratorni način života, živi uglavnom u crnogoričnim šumama, ali možete ga vidjeti i u šumarcima. Hrani se sjemenkama biljaka i sitnim insektima.

Indijska kukavica je uobičajena ptica u Primorju. To je bilo još u drugoj polovini dvadesetog veka. Danas je ovdje prilično rijetko. Područje rasprostranjenosti indijske kukavice na teritoriji Ruske Federacije obuhvata listopadne šume regije Amur. Indijska kukavica prezimi u jugoistočnoj Aziji. Zanimljivo je da je i indijska kukavicu sličan izgled kao i obična kukavice. Izrazita karakteristika je dvobojni kljun i prisutnost široke crne pre-apikalne pruge.

Indijska kukavica je oprezna. Riječ je o vrlo tajnovitoj ptici, koja ju je vrlo teško promatrati. Ta je okolnost bila razlog što su istraživači tokom dužeg vremenskog razdoblja imali neznatno znanje o ovoj ptici. Čak i sredinom dvadesetog veka jaja indijske kukavice pronađena u gnezdima sibirske šljokice pogrešno su se pojavila za jaja obične kukavice. Što se tiče sibirskog šljokica, danas je to jedina vrsta edukatora poznata u Ruskoj Federaciji. Kopča sibirskih škriljastih jaja sadrži od pet do osam jaja kojima se često dodaje još jedno indijsko kukavičko jaje. Izvana je slično ostatku jaja u gnijezdu, malo je veće.

Mala kukavica je malih dimenzija. Zaista, njegova težina jedva doseže šezdeset grama. Po težini, mala je kukavice inferiorna čak i starlingu, ali u usporedbi s njom pobjeđuje u veličini - velikim dijelom zbog izduženog repa i dugih letnih pera.

Manja kukavice slična je gluhoj kukavicama. Ujedinjuje ih boja perja, kao i zajedničke edukatore vrsta. Potonji uključuju warblers. Posebno je zanimljiva mala kukavica i njezina odgojna vrsta u blizini sela Khasan (mali kukac živi u Južnom Primorju, a zimi u jugoistočnoj Aziji). Učitelj je kratkodlaki ptičar, koji je u mnogo čemu originalan. U najmanju ruku iznenađuje činjenica da je ženka kratkodlakog ptičara gotovo upola manja od mužjaka. Poliginija je karakteristična i za kratkodlakog peraje i za manju kukavicu. Kratkodlaki čičak gradi prilično velika gnijezda koja imaju bočni izlaz. U jednoj sezoni ženka male kukavice baca jedno (ili dva) jaja u takva gnijezda, iz kojih se dvanaesti dan pojavi pilić. Kukavice ne gube vrijeme i uskoro ostaju same u gnijezdu - jednostavno izbacuju piliće koji su već rođeni ili jajašce u njemu iz gnijezda. Nakon otprilike dvije sedmice, kukavica leti iz gnijezda.

Kukavice širokog krila imaju široko područje distribucije. Govorimo o području rasprostranjenosti jedinki ove vrste na dalekom istoku Ruske Federacije. Kukavice širokog krila mogu se naći na jugu Habarovskog teritorija i Primorija. Međutim, uprkos toj okolnosti, ornitolozi imaju mnogo manje podataka o biologiji uzgoja širokokrvnih kukavica u odnosu na druge vrste koje pripadaju rodu kukavicu i koje se nalaze u Rusiji. Jurij Pukinski (istraživač Primorja, poznati ornitolog) nazvao je primjerice širokokrutu kukavicu tajnom pticom, jer je izuzetno teško pronaći ovu pticu ili pronaći njena jaja. Ali glas širokokrvne kukavice čuje se po cijeloj tajgi. Muški glas podseća na zujanje, koje se vremenom produžava i povećava u jačini i tonu. Ženski glas nalikuje muškom, razlikuje se po tonu (niži) i trajanju (kratak).

Za kukavice širokog krila, plavi spavać je glavna roditeljska vrsta. Ova okolnost otežava pronalaženje i proučavanje jajašca kukavice. Činjenica je da su gnijezda plavog noćnjaka na zemlji. Izuzetno je teško osoba ih je pronašla u tajgijskoj pustinji. Prvi put je jaje širokokrvne kukavice srećom vidjelo tek 1970. godine, ali čak i tada je pogrešno označeno jaje sveprisutne obične kukavice. Otkrio ga je ornitolog Jurij Šhibnev u gnijezdu plavog muharice. Tjedan dana kasnije, od opaženih (većih od svih ostalih) jaja, rodila se sama kukavica. Plavi muhar je druga uzgajivačka vrsta ove kukavice.

Jaje širokokrvne kukavice je veliko. Istina je. Premašuje veličinu jaja svih ostalih predstavnika porodice kukavice koji naseljavaju teritoriju Ruske Federacije. Što se tiče boje školjke, slična je boji jaja matične vrste širokobrodne kukavice - plavog noćnjaka. Boja ljuske je svijetlo plava-zelena. Sa školjkama jaja druge vrste edukatora vrste - plavi muhar, smeđe mrlje su povezane sa jajima kukavice. Međutim, u ovom se slučaju jaje širokokrvne kukavice vidno razlikuje od jajeta domaćina. Iako to ne sprečava plavu muvaru da pažljivo izvadi neobično jaje i nahrani pogrešnu pilić. Jaja kukavice širokog krila su ovalno-elipsoidna oblika.

Kukavička kukavica je prekrasna ptica. Izgledom joj je pomalo sličan izgled na sondi.Čelično siva boja karakteristična je za gornji rep i glavu čupave kukavice, smeđe-siva boja dorzalne strane tijela ukrašena je bijelim mrljama na krilima i ramenima. Seksualni dimorfizam u boji je vrlo slabo razvijen. Izrazita karakteristika mužjaka je prisustvo grba na glavi koji je dovoljno velik. Ženka također ima greben, ali gotovo je nevidljiva. Duljina tijela zubanih kukavice iznosi oko četrdeset centimetara, krilo dvadeset centimetara. Težina jedinki se kreće od sto trideset do sto četrdeset grama. Tokom ljeta ženka odloži dvanaest do petnaest jajašaca, koja su prilično velika. Svako jaje teži oko dvanaest grama, a to je slučaj kada sama ženka teži sto trideset grama. Jaja se bacaju uglavnom u gnijezda gavrana. U pravilu se u jedno gnijezdo polože od dva do četiri jaja koja su po veličini i boji slična jajima gavrana. Dijeta čička kukavice sastoji se uglavnom od velikih insekata i njihovih larvi.

Kukavička kukavica je ptica selica. Ovisno o tome gdje žive predstavnici ove vrste. Područje rasprostranjenosti kukavice obuhvaća područja sjeverozapadne, južne i tropske Afrike, zapadne Azije, Grčke, Francuske i Iberijskog poluostrva. Samo pojedinci koji žive u Južnoj Africi su sedeći. Tropska i južna Afrika postale su zimovalište za cukavice.


Pogledajte video: Lepa Brena - Luda za tobom - Audio 2004 (Avgust 2022).