Informacije

Jelen

Jelen



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jeleni koji žive u naše vrijeme tvore grupu životinja koja obuhvaća četrdesetak vrsta. Izuzetak su ženke jelena.

Najmanji jelen teži oko dva kilograma. A njegova visina ne prelazi dvadeset pet centimetara. Njegov naučni naziv je mali kanchil. Zoolozi ga zovu jelenom. Među jeleni je "div" afrički jelen - njegova težina može doseći petnaest kilograma.

Jeleni nemaju rogove. Ali imaju velike očnjake, toliko velike da se strše! Jeleni su generalno najprisutniji od svih preživača. Uzgred, oni su najstariji u ovoj grupi. Jelen dok nije dan u šupljinama! Jeleni biraju ove udubine ne visoko iznad zemlje. Izlaze da se hrane samo noću. Afrički jeleni žive u vlažnim mjestima, dok azijski žive u sušnim.

Jelen je oprezan. Zato ih se u šumi rijetko može vidjeti. Ako se slučajno pored neke osobe dogodi jelen, onda u jednom trenu nestaje u gustini i nedaleko od ovog mjesta čeka da osoba ode. Štiti jelena i zaštitnu obojenost - pa ih je, čak i na čistinama, teško naći. A ako uzmemo u obzir i činjenicu da gmaz može dugo stajati nepomično, ispada da čovjek mora hodati po svojim staništima s velikim oprezom.

Jelen može protivniku protivniku nanijeti rane. Da, ova simpatična i krotka (na izgled) životinja ima duge očnjake. Ni u kojem slučaju ne treba ga bolovati, jer će se mirna životinja u ovom slučaju odmah pretvoriti u životinju. Jeleni plivaju i rone dobro. Ako u blizini ima vode, ova sposobnost jelena je druga vrsta bijega od progonitelja.

Dijeta gmazova uključuje ne samo biljnu hranu. Jedu insekte, rakove, sitnu ribu, ptičja jaja, pa čak i same ptice. Činjenica je da iako ove životinje pripadaju preživačima, njihov se želudac sastoji od tri komore - probavni sustav nije dovoljno prilagođen za probavu samo velike količine biljne hrane.

Mošusni jelen jedan je od prijelaznih oblika od jelena do jelena. Mošusni jelen je primitivni jelen. Pojedinci ove vrste jelena žive na Altajima i planinama Sayan, a naseljavaju i planine Sibira i Dalekog istoka. Mošusni jelen je ipak bliži jelenima, samo veće veličine. Isti iglavi strši po deset centimetara. Osnova hrane su grmoliki lišajevi, zbog čega se ovi jeleni radije naseljavaju u smrekovim šumama na jugoistočnim obroncima planina. Mošusni jeleni ne žive u stadima.

Mošus se vješto spašava od opasnosti. Ako grabežljiva životinja ili lovac juri za njima, mošusni jelen jednostavno zbunjuje trag. Oni to rade na vrlo originalan način: prvo istrče naprijed, zatim se, kao da zakorače na vlastite staze, vrate i skoče negdje u stranu. A mošusni jeleni majstorski skaču! Ako im takvi manevari ne pomognu da se odvoje od potjere, onda se ovi jeleni brzo penju na planine i uz takve strme padine da se čak ni vukovi ne mogu penjati.

Razlog istrebljenju mošusnih jelena bilo je posjedovanje ovih mišićnih jelena. Nalazi se na trbuhu mužjaka i uključuje oko četrdeset grama mošusa. Sami repeti trebaju ga da označe teritoriju privlačenja ženki. Ljudi ga trebaju za pripremu lijekova (u Kini), a koristi se i za očuvanje arome parfema. Poznato je o postojanju džamije na istoku, koja je sagrađena u dalekom četrnaestom vijeku. Dakle, građevinski materijali uključuju mošus. Miris hrama preživeo je do danas. Iako ovi jeleni imaju mnogo prirodnih neprijatelja, poput risa, vukojebina, lisica, neprijatelj broj jedan i dalje ostaje čovjek, za koga je mošusni jelen vrlo vrijedan trofej.

Voda jelena po izgledu podsjeća na mošusnu jelenu. Takođe nemaju rogove. Jedino vodeni jeleni (kao što ime implicira) žive uz obale vodnih tijela: jezera, rijeke, pa čak i močvare. Oni naseljavaju teritoriju Istočne Kine.

Muntjak je jedini jelen koji ima i očnjake i rogove. Potonji, međutim, još nemaju svojstva konvencionalnog oružja. Ovi jeleni žive u jugoistočnoj Aziji.

Jeleni često odbacuju rogove. To rade godišnje. Svake godine jeleni mijenjaju rogove, dok novi nikad ne ponavljaju obrise starih. Vrijeme otpuštanja starih rogova pada na kraju sezone parenja.

Jeleni imaju najviše razgranatih rogova u prime. Mladi jeleni rađaju se s malim i jednostavnim rogovima; kako pojedinci sazrijevaju, na rogovima se pojavljuju klice, a sa starošću rogovi postaju jednostavniji.

Novi rogovi rastu zadivljujućom brzinom. Naime: jedan centimetar na dan. Svaki put se formiraju iz hrskavičnog tkiva. Zanimljivo je da se tek odrasli rogovi odlikuju toplinom i mekoćom. Mladi rogovi čak osjećaju ujede insekata. Upravo zbog svoje osjetljivosti jeleni njeguju nove rogove.

Jelen je tipičan predstavnik jelena. Od davnina je naselio Euroaziju, Sjevernu Ameriku i Sjevernu Afriku. Danas naučnici broje od 15 do 18 podvrsta jelena, čiji je izgled veoma različit od ostalih. Ovi jeleni žive i u šumama (od juga tajge do sjevera subtropskih šuma) i u planinama (od alpskih livada do podnožja planina).

Europski jelen je vrlo nepretenciozan u hrani. Njihova prehrana uključuje kore stabala, borove izdanke, lišajeve. Vrlo vole svježe bilje, gljive, divlje jabuke, žir, kesten itd.

Tokom sezone parenja jelen „stvara hareme“. Oni su stado samo jednog mužjaka i tri do dvadeset ženki. Tokom sezone parenja vrlo je često čuti urlik mužjaka u zoru.

Bebe jelena rođene su na "osamljenom mjestu". Rođeni su primećeni. Teleta provedu prvu sedmicu svog života praktično bez kretanja. A majka dolazi do njih samo da bi ih prehranila - ostatak vremena ona šeta nedaleko od mladunaca. No, već u drugoj ili trećoj sedmici, mladunci počinju pratiti majku, a nakon mjesec dana počinju sami birati travu. U drugoj godini života mladi mužjaci uzgajaju jednostavne rogove.

Srne su najmanji evropski jeleni. Svoje ime su dobili po obilnom rasporedu đaka. Ovi jeleni imaju kratko tijelo, na glavi se nalaze vertikalno postavljeni rogovi, koji imaju od tri do pet zuba.

Srne imaju mnogo prirodnih neprijatelja. U njih se ubrajaju risovi, vukovi, lisice. Mladunci srna su primorani da leže prvu nedelju života, skrivajući se u skrovitim mestima i različitim. To daje bar jednom jelenu šansu da preživi.

Jelen je umjetno naseljavan. Jelen u prirodnim uvjetima živio je u mediteranskim zemljama. Potom je potpuno istrebljeno, a zatim se doista populacija jelena jelena počela oporavljati - uz pomoć iste osobe. Ruski uslovi nisu baš povoljni za život jelena. Danas naseljava neke teritorije baltičkih država, Ukrajine i Bjelorusije. Najveći broj jedinki živi ovdje u lovištima. Jelen ne može hodati po dubokom snijegu, zbog čega se mora hraniti tokom zimskih mjeseci.

Jelen se uvek primećuje. Većina jelena rodi se pjegavo, a tada ovu boju jednom za sva vremena izgube. Doe nema. Škrgut kože im pomaže pri kamuflaži - mrlje se stapaju sa sjajem sunca. Međutim, to je dobro samo kada živite u zimzelenim šumama. U šumama u kojima drveće zimi prosipa lišće, jeleni moraju tokom ovih mjeseci „presvlačiti“ i na taj način se riješiti nepotrebnih mrlja.

Lok je najveći jelen. Najveći loš može težiti i do pola tone, a rogovi mogu dostići dva metra. Ovi jeleni imaju snažna prsa i veliku glavu. Moose imaju odličan sluh - njihova velika uši prebacuju se na izvor zvuka pri bilo kakvom vanjskom šuštanju. Elkovi naseljavaju hladne i umjerene zone sjeverne polutke.

Od davnih vremena los je bio uništen za svoju kožu. Od njega su izrađene kamile i pantalone za rusku vojsku. No početkom prošlog stoljeća to je trebalo napustiti. U to vrijeme bilo je vrlo malo losova ... Zahvaljujući potpunoj zabrani lova na ove životinje, njihova se populacija počela povećavati. U Rusiji trenutno živi oko 600 hiljada pojedinaca.

Losi su dobro pripitomljene životinje. Na primjer, ako se iz bebe rodi samo beba, odmah će se vezati za svoju mokru sestru. Međutim, veoma je teško održavati velike farme jelena, jer jedan loš pojede oko sedam tona hrane godišnje - a to su uglavnom kora i grane. Istina, u svom prirodnom okruženju u ljetnim mjesecima, losovi se vole gostiti vodenim biljkama.

Prirodni neprijatelji losa su medvjedi i vukovi. Potonji obično napadaju u grupi. Medvjedi su najopasniji u proljeće - nakon hibernacije. Istina, ishod bitke može biti poguban i za vola i za samog medvjeda.

Jeleni su nomadi. Do početka ljeta stada jelena prisiljena su da napuštaju sjeverne šume još sjevernije - tjeraju ih gadnice i staleži. Na jesen se ove životinje vraćaju u šume. Razlog je taj što viti u tundri vjetrovi snažno zbijaju snijeg, a jelen ispod njega ne može iskopati hranu. Proljetne i jesenske rute su iste, vodeni prelazi su isti. Veličine migracija određuju se na 800 kilometara. Zanimljivo je da su mlade ženke s jatarom prve krenule na proljeće - prelaze rijeke na ledu. Mužjaci, koji malo kasnije lutaju sjeverom, moraju plivati ​​rijekama.

Ženka liže tele koje se tek rodilo suho. Ovo je način da se dijete ne smrzne. Tokom ovog postupka ženka pamti bebin miris. Sam faun prepoznaje majku po glasu. Zanimljiva je činjenica da već drugi dan nakon rođenja mladunče dobro trči i čak pliva.


Pogledajte video: JELEN - Co bylo dál? Český Těšín (Avgust 2022).