Informacije

Slonovi

Slonovi



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Slonovi su porodica najvećih i najmoćnijih sisavaca sa živih površina. To su visoki pahidermi tropskih područja Azije i Afrike. Slonovi su podijeljeni u dva roda - indijski slonovi i afrički slonovi.

Slonovi imaju masivne glave i tijela, dugo deblo, velike uši i kljove u obliku obožavatelja. Mišićav trup slonova bez kostiju je isprepletena i jako izdužena gornja usna i nos. Općenito je prihvaćeno da slona smatraju inteligentnom životinjom, iako je njegov mozak, iako velik u apsolutnoj veličini, nesrazmjerno mali u usporedbi s njegovom ogromnom tjelesnom masom.

Ove se životinje hrane mladim izdancima grmlja i drveća, kao i gomoljima, pa čak i kore drveća. Da bi održala normalnu težinu i snagu, životinja treba dnevno primiti oko 250 kg hrane i 190 litara vode.

Slonovi žive u jatima, koja se sastoje od jedne do četiri porodice i ujedinjuju se pod vodstvom jedne od ženki 30-50 jedinki, uključujući i mnogo slonova. Očekivano trajanje života slonova pod povoljnim uvjetima može doseći 60 godina.

Gledajući ove velike životinje, osjećate nevoljko poštovanje i divljenje prema njima. Čini se da su to vrlo mirne, inteligentne i drevne životinje. Naravno, za stanovnike Evrope slon je samo stanovnik zoološkog vrta ili cirkusa, dok je za stanovnike Azije i Afrike nezamjenjiv pomoćnik stotinama godina. Tako malo znamo o ovim zadivljujućim životinjama, a dio našeg znanja je takođe pogrešan, pa ćemo pokušati razotkriti neke od mitova o slonovima.

Slonovi se plaše miševa. Ovo je najrasprostranjeniji mit o slonovima, reproduciran čak i u dječjim crtićima. Naučnici su proveli nekoliko eksperimenata, želeći pobiti ili potvrditi ovo vjerovanje. U hrpi slonovskog gnoja, istraživači su sakrili miša, nadajući se da će ga pokazati slonovima kada im se približe. Treba napomenuti da je, primijetivši miša, slon bio vrlo iznenađen i radije se povukao. Eksperiment je ponovljen nekoliko puta, a rezultat bi bio isti. Slonovi su, kad su ugledali miša, zaista više voljeli da se drže dalje od njega. To nije zbog straha slonova, već zbog njihovog prirodnog opreza. Ove se životinje više vole držati podalje od nepoznatih i nerazumljivih stvorenja, ali bez panike. Tako da se ovaj mit može dijelom smatrati fer. Tijekom drugih pokusa, slonovi uopće nisu pobjegli, već su mirno gazili sitne glodare, što još jednom potvrđuje tvrdnju da slonovi nemaju strah od miševa.

Groblje slonova. Tisuće slonova umire svake godine, ali gotovo niko nije vidio leševe ovih životinja u tolikom broju. Postoje dugogodišnje legende da slonovi imaju vlastita groblja, skrivena neprobojnom džunglom, kuda odlaze umrijeti, osjećajući kako se kraj približava. U Južnoj Indiji vjeruje se da se groblje slonova nalazi u udaljenom jezeru koje nije dostupno ljudima.
John Sanderson 13 je godina upravljao stanicom za hvatanje slonova i u svojoj knjizi kaže da je posmrtne ostatke mrtvih slonova vidio samo dva puta, a čak i one koji su umrli uslijed nesreće. U Africi postoji mišljenje da ove životinje, kao da plaćaju svoj zadnji dug, sahranjuju rodbinu. Istraživači opisuju slučajeve kada zdravi slonovi pomažu bolesnima, a ove divovske životinje mogu ostati oko pokojnog brata i do tri dana. Bilo je slučajeva da su slonovi tijelom umrlog brata prekrili travu i grane ili prevezli pronađene ostatke na velike udaljenosti, ali to su samo izolirane radnje koje dalje označavaju misteriju. Desetljeća istraživanja nikad nisu odgovorila na tu misteriju. Istina, u 18. stoljeću u Angoli otkriveni su gomile slonovače, okrunjene idolima i ljudskim kostima, ali naučnici su došli do zaključka da je ta tvorba djelo čovjekovih ruku, a ne prirode.
Naučnici imaju svoje gledište na ovaj fenomen, što objašnjava fenomen nestanka leševa samom sustavom hranjenja slona. U starosti mi slonovi atrofiraju mišiće i zubi ispadaju. Slabeći, životinja traži duboka i vlažna mjesta da podrži svoje postojanje. Tamo, u mulju, oslabljeni slon napokon zaglavi, izgubivši pokretljivost. Njegovo tijelo okupljaju krokodili i lovišta, a kostur uništava voda. Kite i papagaji prodiru unutar leša kroz analni i oralni otvor, a divokoze jedu koštanu srž i uništavaju kljove. Džungla je izvrstan reciklaž, koji pomaže slonovima da se sakriju nakon smrti. Prema zoolozima, džinovsko groblje ne postoji kao takvo - sama Afrika neprekidno je groblje slonova.

Pijani slon je izuzetno opasan. Ova je legenda veoma česta među turistima koji će posjetiti Afriku. Kažu da se pijani slonovi i ženske slonove, luduju, kreću po stepenicama, razbijajući zgrade i drobeći male životinje. Glasine su da skoro traže ljude iz zasjede, pokušavajući ih uhvatiti iznenađenim. Sve su to čisti mitovi. Priče o tome često su uključene u vodiče kako bi putovanju pružili dašak opasnosti i krajnosti. Slonovi jedu plodove marula, ali se uopšte ne piju. Iako ovo voće sadrži alkohol, maksimalan učinak daju samo zreli pale plodovi koje slon nikada neće podići sa zemlje. Nemoguće je zamisliti slona kako stoji kraj drveta sa zrelim sočnim plodovima, koji čeka konačnu zrelost i padne im u usta. Naučnici su čak izračunali i broj plodova od kojih se slon zapravo može napiti - za to će trebati oko 27 litara čistog soka, odnosno gotovo petnaest stotina zrelih plodova, što je jednostavno nerealno. Ali postoje mnoge anegdote o pijanim slonovima koji stoje na zadnjim nogama i oslobađaju se grmlja ili razgovaraju sa putnicima. Još u ranom 19. stoljeću, naučnici su došli do zaključka da slonovi jedu ovo voće radi zagrijavanja, ali ljudi samo stvarno žele vidjeti pijanog slona i zato vjeruju u ovaj mit.

Svi slonovi su sivi. U stvari, slonovi mogu biti različitih boja - postoje ružičasti, sivi, dimljeni, pa čak i bijeli slonovi. Na Tajlandu su posebno popularni bijeli slonovi, koji su vrlo rijetki i koriste se za kraljevske potrebe, kao simbol moći. U ovoj zemlji postoji čak i posebna komisija koja traži i bira takve životinje. Bijeli slon čak je izazvao rat između Burme i Tajlanda prije otprilike četiri vijeka. Rođene su izuzetno rijetko, vjeruje se da što je više takvih životinja u zemlji, državi će biti povoljnija nebesa. Lijepa tajlandska legenda kaže da je Mliječni put veliko stado bijelih slonova koji se pase na noćnom nebu. Boja slonova općenito ovisi o boji tla na kojem ove životinje žive, kao i o prašini kojom se međusobno tuširaju.

Glavna funkcija slona je nošenje utega. Upotreba slonova kao borbenih jedinica nadaleko je poznata u povijesti, u jugoistočnoj Aziji zamijenili su konjicu, bili vozilo ili zastrašujuće sredstvo. Trupe sa slonovima u svom sastavu imale su maksimalne šanse za pobjedu, a što je više boraca u vojsci veća je vjerovatnoća za uspjeh. Ratni slonovi su čak imali i poseban pojas. Druga strana ovih životinja je takođe zanimljiva. U gradu Lampang postoji čak čitav slonov centar, u kojem se stanovnici razlikuju od rodbine u sposobnosti da crtaju i sviraju razne muzičke instrumente. Naravno, ova radnja se odvija uz pomoć osobe koja drži platno i pomaže uranjanjem četke u boju. Ovaj je centar vrlo popularan kod turista koji rado kupuju omiljene slike. Postoje i izložbe najzanimljivijih radova. Prema tome, ne treba svoditi sposobnosti ovih životinja samo na fizički rad, mogućnosti slonova su raznolike i, nema sumnje, čovjek još uvijek mora mnogo naučiti o slonovima.

Slonovi su ljubazna i genijalna bića. Šta god da je! Ne podcjenjujte lukavost i prirodu ovih životinja. Ljuta životinja neće se zaustaviti pred ničim, rušiti zgrade, gaziti ljude, pa ih ne biste trebali zadirkivati. Primjer lukavstva slonova može poslužiti kao jedan slučaj na plantaži šećerne trske, kada su zemlje ograđene električnim žicama još posjećivali slonovi. Kako se to dogodilo? Njušni su obrušili na drvo, bacili su ga na žicu, polomili ogradu i kroz formirani prolaz jedna za drugom životinje su ulazile u polje, počevši jesti delicije.

Slonovi se plaše pčela. Ali ta izjava uopće nije mit. Zoolozi su sproveli studije koje su potvrdile da se ove divovske životinje zapravo boje pčela. Čuvši uznemireni roj, slonovi su odmah napustili ovaj teritorij. U Keniji slonovi marljivo zaobilaze one grmlje na kojima se nalaze najkompletnije košnice. U Zimbabveu su slonovi čak promijenili svoje uobičajene rute migracije. Međutim, takav oprez je lako razumjeti - uostalom, afričke pčele su vrlo agresivne, čak je zabilježen slučaj kada je bijesni roj čak ubio afričkog bizona. Naučnici su odlučili razjasniti tu činjenicu snimajući zvukove koje pčela pčela stvara. Nakon toga, bežični zvučnici su se nalazili u krovovima lažnih stabala iz kojih su se čuli snimljeni zvukovi. Od 17 porodica smještenih ispod drveća, 16 se povuklo u roku od jedne i po minute, a polovina u cjelini - za 10 sekundi. Važno je napomenuti da je napustilo cijelo stado, a ne pojedine predstavnike. Ovo istraživanje pomoći će zaštiti kako građevina, tako i zemljišta od slonova, i samih slonova od susreta s ljudima, uslijed čega životinje često umiru.

Slonovi mogu stajati na glavi. Gotovo svi imamo ovo uvjerenje - uostalom, i sami smo vidjeli cirkuske glume. Međutim, u prirodi slonovi nikad ne stoje na glavi. Na areni ovi brojevi izgledaju prilično bezopasno, pa čak i smiješno, ali malo ljudi zna da se iza toga krije naporni i brutalni trening. Koristeći batine i lišavanje hrane, slonovi su prinuđeni da vrše cirkuske radnje, iako su ti pokreti suprotni prirodnim načinima životinje. Na primjer, stajanje na jednoj nozi je jednostavno opasno za životinju, jer je izloženo pretjeranom preopterećenju. Međutim, trepavice, ubrizgavanja u osjetljiva područja i čak izlaganje električnoj struji rade svoj posao - ovaj efekt je mnogo uočljiviji od bolova kada su zglobovi preopterećeni. Za slonove je čak i ubod osa vrlo neugodan, koža počinje krvariti. Zbog toga su u cirkusu slonovi pod stalnim mentalnim i fizičkim pritiskom, koji se boje boli, čekajući hranu. Nažalost, to je jedini način da se životinje prisile na činjenje koje priroda nije bila predviđena.

Slonovi su nespretne životinje. Unatoč naizgled glomaznosti, to su prilično graciozna stvorenja, ritmičkim koracima hodaju brzinom od oko 6 km / h, a mogu pretrčati kratke daljine brzinom do 40 km / h. Naravno, slon ne može galopirati i skakati. Čak i široki jarak, koji slon ne može prijeći, za njega postaje nepremostiva prepreka. Ove životinje takođe dobro plivaju, održavajući u vodi brzinu od približno 1,6 km / h tokom gotovo 6 sati.


Pogledajte video: Zastava 101 zirafe i slonovi.wmv (Avgust 2022).