Informacije

Loons

Loons



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Loon (lat. Gavia) - jedna od najstarijih ptica na zemlji, dio je reda loona. Fosilni ostaci najstarijeg lana pripadaju gornjem Oligocenu Sjeverne Amerike. Od donjeg miocena počinje istorija samog roda pod imenom Gagars.

Sada na zemlji postoji 5 vrsta luonica. Njihovo stanište ograničeno je na Sjevernu hemisferu - ovo je teritorij od šumsko-stepe prema polarnim pustinjama. Lune su ptice selice.

Hiberniraju u blizini morskih voda koje se ne smrzavaju i na Pacifičkoj obali. A kad rezervoari gdje se gnijezde oslobode leda, na ta mjesta opet dolaze lunja. Veličina ovih ptica je usporediva s veličinom guske, težine do šest kilograma.Lunge su prilagođene životu, koji je usko povezan s vodenim okolišem. Cijeli život provode na vodi. Izuzetak (kopneno zemljište) je period gnežđenja.

Loone žive više od dvadeset godina. Smatra se da se parovi ovih ptica ne raspadaju tokom svog života. Glavna osnova hrane za loun je mala riba. Ishrana se puni crvima, insektima, mekušcima i rakovima. Biljke se rijetko jedu.

Sve trenutno postojeće vrste luona žive u Rusiji. To su crnokosa, crvolaka (dvije najbrojnije vrste u našoj zemlji), bijela (gnijezdi se izvan Arktičkog kruga, u Ruskoj Federaciji je ovu vrstu zastupljen malobrojnim jedinkama), polarna (naseljena Komandanskim ostrvima) i bijelooka (nalazi se na sjeveru Chukotka). Listovi bijele boje već su navedeni u Crvenoj knjizi.

Loone odlično plivaju. Tijelo ovih ptica ima ispupčen oblik, šape su opremljene membranama i vraćene natrag - to je ono što omogućava lounima da savršeno plivaju.

Loone dobro rone. I ove čudesne ptice su prilagođene tome. Imaju prilično težak kostur i mogu pritisnuti perje uz tijelo, smanjujući na taj način količinu zraka ispod. Nakon takve prilagodbe, Loonu je vrlo lako roniti. Oni mogu zaroniti na dubinu od 75 metara, sposobni su ostati pod vodom oko osam minuta. Ako postoji opasnost, loonci bi radije zaronili pod vodom (koja usput rečeno, znaju to učiniti iznenađujućom brzinom) nego leteti u zraku.

Lune su morske ptice. Oni se u slatkovodnim tijelima mogu vidjeti samo tokom uzgoja, kao i tokom migracija. Ostatak života provode uz more.

Gnojnu sezonu karakterizira gniježđenje u stajaćim rezervoarima koji imaju čistu vodu. U blizini te same vode nastanjuje se gnijezdo - međutim, najčešće na obali sa gustom vegetacijom u obliku trava. Još jedna karakteristika treba imati odabrani rezervoar - njegov promjer ne može biti manji od dužine pokretanja lonaca. A udaljen je pedesetak metara. Lonci grade gnijezdo od trave i mrtvih biljaka. Od nje prave 1-2 rupe za spuštanje u vodu i podizanje natrag.

Loon se svake godine vraća u svoje gnijezdo. Istovremeno, glasnim krikovima obavještavaju svoje susjede o svom dolasku. Ako se drugi pojedinac približi mjestu svog gnijezda, tada luonice plivaju prema njemu i pokušavaju ga uplašiti: viču, pljeskaju šapa o vodi itd. ovo rivalstvo može ići čak i do borbe.

Kvačilo loon sadrži dva jaja. Manje često - jedan, još rjeđe - tri. Oblik lončanih jaja je duguljast; boja - tamno smeđa ili zeleno-smeđa, sadrži tamne mrlje i mrlje. I mužjak i ženka sudjeluju u inkubiranju jaja (mada ženka na to troši mnogo više vremena).

Loonice na zanimljiv način skreću pažnju s gnijezda. Ako loun osjeti pristup opasnosti, ide se na trik: tiho se spušta u vodu, zatim odlazi iz gnijezda i pliva potpuno ravnodušnim pogledom na sve. Da uplaši neprijatelja, loun može takođe početi da vrišti, mašući krilima itd.

Od rođenja, gnijezde duonice mogu savršeno plivati. Praktično tako. Ipak, prve dane nakon što se izležu provode se skrivajući u travi - na obali. Ili putuju po okolici na leđima roditelja! Tek nakon šest ili čak sedam tjedana oni postaju neovisni.

Lune se teško kreću kopnom. I to je istina. One osobine njihove strukture, koje ovim pticama daju priliku da plivaju i rone, otežavaju im slobodno kretanje po zemlji - ovdje mogu samo puzati, dok šape guraju od zemlje. Ali plićani koji se kreću se kreću po zemlji prilično lako.

Lonci se uzdižu samo iz vode i spuštaju se samo na vodu. Polijetanju zapravo prethodi prilično dugačka trka po vodi, pa čak i protiv vjetra. Lune ne znaju dobro manevrirati u zraku, što je zbog male veličine krila i repa. Stoga lete ravno i brzo. Jedna od karakteristika lonaca od ostalih vodenih ptica je način "slijetanja" - oni sjede pravo na trbuh, a ne usporavaju ni šapa ni krila.

Luonice imaju glasan glas. A i sam naziv ovih ptica proizašao je od grčevitog krika "ga-ga-rra" (posebno često ga možete čuti tokom razdoblja gniježđenja). Ovaj poziv može doći samo od mužjaka, ili od oba partnera (u crveno grlima).

Koncerti iz Loona su neverovatni. Putnik, nađući se u staništu luonica, lako se može uplašiti smijehom u jutarnjoj magli. Ovo su luonice koje se "smeju". "Luda ​​kao dugačak." Ovo nije ništa drugo nego poslovica čija korijena obitava na upozoravajući plač polarnih i bijelih dlana - vrlo je slična promuklom i glasnom smijehu.

Loon i toadstools - jedna jedinica. Neki zoolozi tako misle. Zaista, spolja, ove ptice su vrlo slične jedna drugoj. Njihov životni stil je takođe sličan. Ipak je podjela ovih ptica na dva neovisna reda češća. U stvari se čak razlikuju u rasporedu membrana na prstima. I broj položenih jaja takođe znatno varira. Lonci u kvačiku u prosjeku imaju dva jaja (maslinastozelena), a toadstools - od tri do osam (bjelkasta). Lonci su mnogo veći od vrapca.

Loone koji žive u evropskom dijelu Rusije već duže vrijeme love predmete. I poanta ovdje uopće nije u mesu (jestiva je, ali zbog postojećeg ukusa ribljeg ulja malo je ljudi jelo). Ranije su u modi bili dame i kaputi od duguljastih koža. Oni su se koristili i za pravljenje papuča, koje su, usput rečeno, bile dio narodne nošnje Karelijaca.


Pogledajte video: Relaxing Loon Calls (Avgust 2022).