Informacije

Flamingo

Flamingo



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Flamingosi (latinski Phoenicopterclassae) jedina su obitelj ptica u redu plamenoida s dugim tankim nogama i fleksibilnim vratom, velikim kljunom zakrivljenim prema dolje, rožnatim pločicama jezika i čeljusti koji pomažu da filtrira hranu izvučenu iz vode i mulja. Stražnji nožni prst na šapima ili je slabo razvijen ili uopće nije razvijen; prednji nožni prsti tvore plivačku membranu.

Pliva ptica je meka i labava, odsutna na glavi u predjelu očiju, bokova i brade. Rep je kratak. Uključuje šest vrsta: andski flamingosi, crveni flamingosi, manji flamingosi, obični flamingosi, čileanski flamingosi i James Flamingosi.

Dužina tijela odrasle ptice se kreće od 105 (čileanski flamingo) - 110 (crveni flamingo) do 130 centimetara (ružičasti flamingo), težina - 3,5 - 4,5 kilograma. Rasprostranjen je u jugozapadnoj Evropi, Africi, jugozapadnoj Aziji, centralnoj i južnoj Severnoj Americi. Ptice u školi gnijezde se u kolonijama (ponekad i desetine tisuća jedinki) na plitkim morskim obalama i slanim jezerima.

Svi flamingosi su ružičasti. Možda samo u pjesmama .... U stvari, boja plišanih flaminga varira od bijele do crvene pa čak i grimizne. Negdje u sredini, naravno, također postoji nijansa ružičaste, svojstvena najvećoj vrsti flaminga - ružičastom flamingu. Savjeti krila flaminga su crni. Mužjaci i ženke su obojeni isto. Stepen svjetline oljuštenja zavisi od karotenoida - supstance koja ulazi hranom ptica u hranu. Ptice koje žive u zatočeništvu, kao i mladi pojedinci, koji primaju nedovoljnu količinu karotenoida, imaju bijelo perje. Kako bi sačuvali svoju boju, flamingosi u zatočeništvu hrane se ne samo morskim plodovima, već i mrkvom.

Flamingosi žive na jugu. Na jugoistoku (južni Afganistan) i centralnoj Aziji (sjeverozapad Indije), Africi (jezera Kenija, južni Tunis, Maroko, sjeverna Mavretanija, Zelenortski otoci), južnoj (andski flamingosi) i srednjoj Americi (crvena i čileanska) flamingo). Kolonije ružičastih flamingosa nalaze se na Sardiniji i južnoj Francuskoj (prirodni rezervat Camargue, na ušću rijeke Rhone) i Španjolskoj (Las Marismas).

Flamingosi žive u kolonijama. Štaviše, oni su prilično veliki: u jednoj koloniji ponekad se može prebrojati i do milion ptica. Flamingosi se naseljavaju na obalama malih akumulacija, plitkih voda, laguna, dok ne preziru one pored kojih neće živjeti nijedno drugo živo biće: na primjer, u blizini vrlo slanih ili alkalnih jezera. Zanimljivo je i da flamingosi žive ne samo u ravnicama, već i visoko u planinama - na primjer, u Andama.

Prije poletanja, flamingosi prolaze kroz vodu. To je tačno, obično je dužina trčanja 5-6 metara i pada na plitkoj vodi. Na nebu leti flamingo u obliku križa ispružujući vrat i noge.

Flamingosi stoje na jednoj nozi, jer u ovo vrijeme zagrijavaju drugu. Flamingosi imaju duge noge, na njima nema perja, odnosno toplina s takve površine, naročito po vetrovitom vremenu, veoma brzo odlazi. To je očuvanje topline da flamingo stoji na jednoj nozi, posebno zato što takva poza, zbog fizioloških specifičnosti šape flaminga, ne predstavlja poteškoće za pticu.

Flamingosi se hrane ribom. U stvari se hrane drugom vodenom hranom: algama, sjemenkama vodenih biljaka, ličinkama insekata i malim rakovima (planktonskim rakovima), koji opskrbljuju tijelo flaminga karotenoidom. U slučaju nestašice hrane u mjestima stanovanja, flamingoi mogu letjeti nakon nje u roku od 30-50 kilometara do drugih jezera. Postupak apsorpcije hrane flamingosima izgleda prilično zanimljivo: ptica uranja glavom u vodu kljunom, prelazi s noge na stopalo i tako tjera vodu s mogućom hranom pored kljuna, koji filtrira jestivo iz nejestivog. Flamingosi se hrane u svako doba dana i bez obzira na vremenske prilike.

Flamingosi grade gnijezda od mulja. To rade muški flamingosi. Gnijezda su u obliku stožastog stuba s sječenim vrhom i udubljenjem u obliku posude u vrhu. Za razliku od gnijezda drugih ptica, gnijezda flaminga su gola - u njima nema trave ili bilo koje druge zagrijavajuće vegetacije. Veličina gnijezda je od 10 do 60 cm, promjer u podnožju je 40-50 cm, a gnijezdo obično sadrži od 1 do 3 maslinastozelena jaja. Flamingo gnijezda nalaze se jedno pored drugog, obično na udaljenosti od 50 do 80 cm. Budući roditelji sjede na gnijezdu s podignutim nogama i izlaze iz njega, odmarajući kljun na zemlju i tek potom ispravljajući noge.

Flamingosi hrane svoje piliće posebnom tečnošću. Vrsta ptičjeg mlijeka, koja se sastoji od posebnih izlučevina iz žlijezda donjeg dijela jednjaka i proventriculusa, poluprobavljenih rakova i algi. Hranjiva vrijednost ove tekućine prilično je uporediva s mlijekom sisara. Mali flamingosi se hrane ptičjim "mlijekom" prva dva mjeseca svog života i energično rastu kljun za samohranjenje.

Rutinsko krivolovstvo dovelo je do propadanja flaminga širom svijeta. I ruševina gnijezda zgodnih muškaraca s ružičastim prugama. Jedna od flamingo vrsta - Jamesov flamingo, koji je nastanjivao bolivijske i sjeverne argentinske Ande, početkom prošlog stoljeća uglavnom se smatrala izumrlom, pronađena je tek 1957. Trenutno su flamingosi uvršteni u Crvene knjige mnogih zemalja, uključujući Crvenu knjigu Međunarodne unije za očuvanje prirode.


Pogledajte video: Bad Roblox dad (Avgust 2022).