Informacije

Dubonosy

Dubonosy



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dubnos se ujedinjuje u rod ptica porodice brazda. Dubonos je obdaren vrlo lijepom bojom šljiva.

Područje rasprostranjenosti grozbeka pokriva područja Sjeverne Indije i Sjeverne Afrike, umjerene zemljopisne širine Azije i Europe. Radije se naseljava u listopadnim šumama.

Izgradnja gnezda grozdova počinje u aprilu. Broj jaja u kvačici varira od tri do sedam. Inkubacija jaja je zadatak ženskog uzgajivača, ali su oba roditelja uključena u hranjenje pilića. Pilići ostaju u gnijezdu prosječno dvanaest dana.

Dubnos su graševe ptice, ali njihova prehrana uključuje ne samo sjeme raznih biljaka, već i insekte.

Oblik kljuna je karakteristična karakteristika grosbeakova. Masivan debeli kljun neprimetno se stapa s čelom. Kljun je sužen.

Boja šljiva grosbeaks je vrlo lijepa. To se odnosi samo na mužjake ovih ptica. Stražnji dio glave, kruna i čelo svijetlo su smeđe boje. Ramena su kestenjasto smeđa, a vrat sivo-ružičaste boje. Gornji rep mužjaka grosbeak ima maslinasto smeđu boju. Vino siva boja karakteristična je za ventralnu stranu tijela, a crna je karakteristična za perje leta, bradu, pruge oko kljuna, obruča i repa. Boja perja ženskih gubonasa je nešto gušća od one muške.

Listopadne šume su omiljeno stanište grozdova. Štoviše, ako nije daleko od njih, uzgajaju se kulturni mulj, divlje bobice i voćnjaci. Međutim, grosser (uprkos ovoj okolnosti) može se dobro nastaniti u parkovima, šumarcima, miješanim šumama pa čak i u borovoj šumi.

Dubonos je ptica selica. Samo u sjevernim predjelima svog područja distribucije. U južnim područjima rasprostranjenosti ove ptice smatraju se nomadskim. Do mjesta gniježđenja Gublinosi stižu u proljeće - početak dolaska pada u ožujku, a kraj u maju.

Izgradnja gnezda grozdova počinje u aprilu. Kvačilo sadrži tri do sedam jaja. Najčešće, međutim, njihov broj je četiri ili pet. Površina jaja je blijedo zelenkasta, obdarena rijetkim uzorkom. Ženka se uglavnom bavi inkubacijom. U ovom trenutku mužjak ju hrani, ali je samo povremeno zamjenjuje. Pilići se izležu u prvoj polovici jula. U gnijezdu su jedanaest do četrnaest dana. I ženka i mužjak učestvuju u hranjenju potomstva (hrana su larve insekata i sami insekti, kao i sjeme biljaka). Krajem jula se pojavljuje prva pojava pilića iz gnijezda. U ovo vrijeme sazrijevaju razne bobice, čije sjeme služi kao podloga za hranjenje i odraslih i mladih grozdova. U početku se leglice nalaze odvojene jedna od druge. Njihovo spajanje odvija se u kolovozu. U to vrijeme mala jata mladih grozdova lutaju kroz povrtnjake i voćnjake.

Dubnos su granidorozne ptice. Dijeta grosbeaka uključuje sjeme biljaka koštica voća i bobica. To su sjemenke ptičije trešnje, šljive, trešnje itd. Dijeta je dijelom raznolika sjemenkama kukuruza, graška, suncokreta, jelše, jasena, lipe i javora. Gnatovi takođe jedu insekte. U onim područjima u kojima je brojna populacija stabala brojnija, voćnjaci i voćnjaci mogu imati negativne posljedice po ljude od posjeta tim pticama.

Juniper grosbeak odlikuje se bojom šljiva. Trbuh, gornji rep i režnja imaju zelenkasto-žutu nijansu, a leđa, prsa, vrat i glava ove ptice obdareni su mat crnom bojom. Bijelo ogledalo krasi grosbeakovo krilo. Stapka smreke razlikuje se od običnog i veće je veličine. Stabljika smreke dobila je ime po specifičnostima njegove prehrane - jede samo sjeme smreke. U vezi s ovom okolnošću, područje rasprostranjenosti jedinki ove vrste podudara se s površinama rasta brinova. Drenovka mahovina živi u planinskim smrekovim šumama srednje, zapadne i srednje Azije.

Masovna ovipozicija običnog grozda pada u maju. Gnijezdo je dizajnirano kao duboka čaša. Njegov promjer varira od dvadeset do dvadeset dva centimetra, visina gnijezda od osam do deset centimetara, promjer ladice je od sedam do osam centimetara, a dubina ladice je od četiri do pet centimetara. Korjeni, grančice i druge grube grane čine vanjski sloj gnijezda kao građevinski materijal. Konjska dlaka, tanke suhe stabljike čine leglo. Spojka se obično sastoji od četiri ili pet jaja. Period inkubacije je dvije sedmice. Pilići primaju od svojih roditelja u prvim danima života gotovo samo insekte kao hranu. Malo kasnije, pilići prelaze na biljnu hranu. Dvije kopče godišnje za grosbeaks gotovo je nemoguća pojava. Polazak se javlja krajem ljeta - početkom jeseni.

Uobičajeni grosbeak je rasprostranjen u Euroaziji. Područje njegove distribucije zaista je prilično široko i obuhvaća područja od Britanskih otoka do Japana. Međutim, ove su ptice još uvijek rijetke na teritorijima koji se protežu daleko na sjeveru i sjeveroistoku. Tako se u skandinavskim zemljama grosbeak može naći vrlo retko. Tijekom migracijskih letova, obični grosbeaks dolaze do Turske, Alžira i Maroka.

Uobičajeni grosbeak možete čuvati kod kuće. Pažnju ljubitelja privlači njegova lijepa boja. Međutim, kao pripitomljena ptica, grosbeak je još uvijek rijedak. Ipak, životni vijek grickalice u kavezu je dug, a ne treba toliko dugo da se ukroti. Za čuvanje kod kuće grosbeak zahtijeva prostran kavez. Drvene šipke su neprihvatljive, jer ih ova ptica lako ujeda. Dubonos bi uvijek trebao imati pristup svježoj, čistoj vodi. Sjemenke (na primjer, lan, zob, suncokretove sjemenke) moraju biti uključene u obroke hrane medenjaka; kosti (na primjer, trešnje, trešnje, trešnje); bobice (na primjer, planinski pepeo, ptičja trešnja, morska heljda, divlja ruža, viburnum); voće i povrće (na primjer, jabuka, krastavac); grane-pupoljci (stvarni u proljeće - pupoljci voćaka). Kako bi se poboljšala probava, grosseru treba dati pijesak, kredu, šljunak.

Dubonos ima flegmatični karakter. Ova ptica ima naviku da sjedi na istom mjestu tokom dužeg vremena. Istovremeno, ona se praktično ne miče. Ali grosbeak je još uvijek nadaren mentalnim sposobnostima. Pojedinci su brzi i odvažni. Dubonos često nanosi značajnu štetu vrtlarima, a ponekad i potpuno uništava cijeli usjev.

Plavi grosbeak ima plavu peru. Dužina tijela ove ptice je u prosjeku devetnaest centimetara. Plava je glavna boja perja, sa tamnijim tonom na krilima. Na krilima imaju jasno vidljive žućkaste pruge. Kod ženki plavog grmljavice glavna boja perja ima smeđe nijansu, plavkast nijansa primijećena je samo na donjem dijelu leđa. Mladi mužjaci su potpuno plavi. Plavi grosbeak nije lako uočiti. Uprkos tako svijetloj boji perja. Konkretno, pri slabom svjetlu, boja postaje vrlo tamna i gotovo neprimetna (u ovom slučaju se grozdak lako može zbuniti s muškim koljem).