Informacije

Jerboas

Jerboas



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jerboas pripadaju porodici sisara reda glodara čiji predstavnici žive u stepama, polupustima i pustinjama Palaarktika. Tako su ovi glodavci prilagođeni specifičnim životnim uvjetima na ovim teritorijama.

Jerboas su glodavci koji se kreću u duljini tijela od četiri do dvadeset šest centimetara (to jest, u veličini su od vrlo malih do srednjih). Jerboasi imaju dug rep (od sedam do trideset centimetara). Potonji je često obdaren ravnom četkom koja ima crno-bijelu boju. Četkica djeluje kao upravljač dok životinja trči.

Glava je prilično velika, a vrat spolja skoro nevidljiv. Njuška je malo prigušena. Uši su obično zaobljene i duge, prekrivene rijetkom dlakom.

Jerboasi imaju velike oči. Dlaka jerboa je vrlo meka i gusta. Gornji dio tijela obično je lisnato-pjeskovite ili smeđe boje.

Broj zuba kod ovih životinja varira od šesnaest do osamnaest. Sjekutići imaju nekoliko funkcija. Prvo su, naravno, potrebni za žvakanje hrane. I drugo, oni igraju vodeću ulogu u labavljenju tla tokom kopanja. Već rastvoreno tlo, životinje grabe uz pomoć udova.

Za jarboje je takva pojava karakteristična kao hibernacija, u kojoj životinje obično leže u septembru, a probude se u rano proljeće.

Trudnoća ženki velikih jerbosa traje oko dvadeset pet dana, nakon čega se u prosjeku rodi tri do šest mladunaca. Jerboas spolnu zrelost dostiže do dvije godine.

Jerboasi imaju snažne zadnje udove. Tako se događa da je duljina zadnjih četiri puta duža od prednjih udova. Sa sva četiri udova kreću se samo neki jarboli i tada samo ako je kretanje sporo. Većina vrsta jarbola kreće se isključivo na zadnjim nogama. Ako je kretanje brzo, tada jerboas prekrivaju udaljenost uz pomoć skokova, čija dužina doseže tri metra. Ova metoda kretanja moguća je zahvaljujući modificiranim zadnjim udovima životinje. Takve promjene uključuju: spajanje triju srednjih metatarzalnih kostiju u jednu kost (zvane tarsus), skraćeni bočni nožni prsti (ili uopšte nijedan), produljenje samog stopala. U predstavnika onih vrsta jarbola koje žive na pijesku ponekad se povećava površina stopala zbog grube dlake. Potonji u ovom slučaju stvaraju neku vrstu "četke" oko stopala. Prednje noge predstavnika jarboja kratke su. Kandže su dobro razvijene. Štoviše, ove su po pravilu nešto duže na zadnjim nogama nego na prednjim.

Pri kretanju rep je od velike važnosti. Ili bolje rečeno, njegova je osobina biti dugačak. Rep igra važnu ulogu u skakanju, služi kao balans. Rep jarboa je u ovoj ulozi vrlo potreban za vrijeme oštrih zavoja pri značajnoj brzini.

Veliki džuboks najveći je član porodice. Dužina tijela odrasle osobe doseže dvadeset i šest centimetara. Duljina repa (koji završava lepršavom resicom) je približno trideset centimetara, što je 1,3 puta duže od tijela životinje. Težina velikog jarbola otprilike tristo grama. Njuška velikog jarboja široka je i blago izdužena. Zadnje noge imaju stopala s tri prsta. Jerboasi se kreću skakanjem, što se izvodi isključivo uz pomoć stražnjih udova. Životinje mogu dostići brzinu i do pedeset kilometara na sat.

Rep nosi informacije o jarboju. Možete to reći. Po repu ove životinje može se utvrditi hrani li se jerboa dovoljno dobro. Iscrpljena jarboa ima rep s izbočenim kralješcima. Dobro hranjen jerboa ima gotovo okrugli rep.

Za jarboe je primjenjiv takav koncept kao što je geografski demorfizam. To se posebice očituje u slijedećem: boja stražnjeg dijela jarboja mijenja se (posvjetljuje) pri prelasku sa zapada na istok i od sjevera prema jugu, osim toga, pri kretanju sa sjevera na jug, uši jarboja postaju duži.

Područje distribucije velikog jarboja ograničeno je na područja sa suhom i sušnom klimom. U praksi je to tako, iako se ova životinja može prilagoditi drugim životnim uvjetima. Tako je velika jarbola raspoređena na teritoriji od šumsko-stepskog do sjevernog dijela pustinjske zone (uključujući polu-pustinju) na jugu zapadnog Sibira, kao i u istočnoj Europi i Kazahstanu. Područje distribucije velikog jarboa predstavljeno je ne samo kontinuiranim masivom (glavno stanište je teritorij od planine Altai i rijeke Ob do obale Crnog mora), već i pojedinačnim izolatima (na primjer, takav izolat s površinom od oko 82 400 kvadratnih kilometara dostupan je u sjevernom podnožju Tien Shan-a ). Sjeverna granica glavnog rasprostranjenog područja u najvećem se dijelu podudara sa sjevernom granicom šumsko-stepenog, a južna granica teče duž sjeverne obale Crnog mora, uz podnožje Kavkaza, nakon čega sa sjeverne strane ide oko Kaspijskog mora i nastavlja prema istoku.

Velika jerboa je rasprostranjena. Unutar svog staništa to je zaista slučaj. Međutim, njegova je distribucija vrlo neujednačena, razlog zbog kojeg leži u varijabilnosti prirodnih staništa velikog jarbola, kao i povećanju utjecaja ljudskog faktora. Što se tiče poslednjeg, sledeći primer je vrlo relevantan. Do sredine 1990-ih, predstavnici velikih jerboa susretali su se na svojim prirodnim staništima na području grada Serpukhov. Međutim, zbog uništavanja njihovog staništa, ove životinje su izumrle u blizini ovog grada. Gustina i broj lokalnih populacija ove životinje povećava se kako se kreće sa sjevera na jug.

Velika jerboa nije bitna za ljude. Ribarstvo za pripremu kože ove životinje obavljalo se u Kazahstanu u periodu od 1920. do 1960. godine, ali trenutno je obustavljeno. Razlog tome bila je činjenica da je velika jerboa prirodni nosilac patogena tularemije, kuge i Q groznice. Za neke ljude jerboa ima određeno značenje kao kućni ljubimac.

Za velike jarbole karakteristična je prisutnost znatnog broja staništa. Stanište rijetke trave na otvorenim površinama postaje mjesto populacije velikih jarbola u sjevernom dijelu njihovog staništa. Rubovi polja, bočne strane zemlje, blagi padini ravnice itd. postaju mjesto jerboas u stepskoj zoni svog staništa. Ove životinje naseljavaju čitavu pustinjsku zonu, osim područja s pokretnim pijeskom, a često se nalaze i u planinskim predjelima na nadmorskoj visini od 1650 metara.

U načinu života, jerboas su usamljenici. Oni međusobno uspostavljaju kontakt samo u vrijeme rasplodne sezone. Štaviše, jerboas su aktivni samo noću. Ove životinje izlaze iz svojih skloništa na površinu oko pola sata nakon zalaska sunca. Jerboas se vraćaju u svoje brazde trideset do pedeset minuta prije izlaska sunca. Tokom noćnog vremena ove životinje prekrivaju udaljenost od oko četiri kilometra. Dan jerboas koriste kao priliku da se dobro naspaju prije naredne noći.

Jerboas su izuzetno oprezne životinje. Zbog ove osobine, životinja nikada neće napustiti svoju rupu ako osjeti i najmanju potencijalnu opasnost.

Velika jarboa je dobar kopač. Pojedinci koji žive na šljunčanim i glinastim pustinjama prilikom izgradnje svojih podzemnih skloništa nailaze na gusta tla. Tanki i dugi prednji sjekutići omogućuju jarbolima da se nose s tim zadatkom. Pojedinci koji žive u pješčanim pustinjama koriste svoje prednje udove kako bi izgradili skloništa. Reznice se koriste samo kada se tijekom kopanja rupa najednom nađe snažno komprimirani pijesak ili biljni korijen.

Jerboas se opremljaju i stalnim i privremenim ukopima. Trajne ukope dijele se na zimske i ljetne bure i imaju prilično složenu strukturu. Privremene ukope su mnogo jednostavnije od stalnih skloništa. Gotovo vodoravni prolaz vodi trajnoj brani, čija dužina često doseže šest metara; u sredini udara nagnut hod je oštro odvojen prema dolje. Pored toga, iz glavnog jela ponekad se nalaze grane (čiji broj varira od jedan do četiri). Njihova funkcija je stvaranje jednog ili više hitnih izlaza za jarboju. Nagnuta staza vodi do komore za gniježđenje životinje (gdje se nalazi sferično gnijezdo od mahovine, vune, dolje, perja, suhe trave) koja je lokalizirana na dubini od četrdeset do sto deset centimetara. Horizontalni tok koji ove životinje koriste tokom dana začepljen je zemljanim čepom. Popularno ime ovog čepa je pupak. Zimske su bure mnogo dublje od ljetnih. Mogu se lokalizirati na dubini od dva i po metra. Zimske brazde uključuju dvije komore za gniježđenje smještene na različitim dubinama. Privremene rupe jarbola su plitke. Napravljene su u obliku poteza koji koso ide u zemlju. Jedna životinja može imati nekoliko skloništa međusobno povezanih galerijama. Neki jarboli koji žive na sjevernoj granici njihovog raspona distribucije koriste prazne gospine rake.

Velika jerboa je svejed glodavca. Životinja jede ne samo biljne proizvode, već i životinjske proizvode. Prvo uključuju korijenje, lukovice i sjeme biljaka. U drugu grupu spadaju insekti. Jerboa lako mijenja jednu hranu za drugu. Međutim, ovaj je postupak izravno povezan s dostupnošću određene namirnice, a osim toga, ovisi i o sezoni. Ipak, dijeta jarbosa uključuje uglavnom zelene dijelove biljaka, lukovice i sjemenke, odnosno hranu biljnog porijekla. Jerboasi često diverzificiraju svoju prehranu, prikupljajući zasijano sjeme dinje i lubenice, kao i grašak, sjemenke suncokreta i žitarice.

Za jarbose je karakteristična takva pojava kao što je hibernacija. Kao i za neke druge predstavnike glodara. Početak hibernacije u jerboasima pada na jesenji početak hladnog vremena, u pravilu se to događa u septembru. Istina, postoje slučajevi kada jerboasi prelaze u hibernaciju tek u oktobru. Trajanje hibernacije u jerboasima u pravilu varira od četiri do šest i pol mjeseci, ali može se prekinuti tokom odmrzavanja. Trajanje ovisi o regiji prebivališta jerboa. Velika jerboa ne nakuplja hranu za zimsko vrijeme, u poređenju, primjerice, s iverima. Umjesto toga, velika jarboa postaje jako masna prije hibernacije. U isto vrijeme njegova tjelesna težina često se gotovo udvostručuje. Hibernacija završava u prvoj polovici proljeća, nakon čega sezona parenja započinje odmah. Trudnoća kod ženki velikih kopita traje oko dvadeset i pet dana - svake godine ženka jarboja donosi jedno leglo (dva vrlo rijetko). Broj mladunaca varira od jednog do osam, obično od tri do šest - do dobi od jednog i pol mjeseca, mladunci žive sa majkom. Veliki jarboji dostižu seksualnu zrelost već sa oko dvije godine. Njihov prosječni životni vijek je tri godine, što je povezano ne samo s prisustvom velikog broja neprijatelja, već i s fiziologijom (iako je prva jako važna).

Jerboi imaju veliki broj neprijatelja. Ova okolnost snažno utječe na prosječan životni vijek ovih životinja. Neprijatelji uključuju sisare i grabljivice i gmazove. Pored toga, značajnu štetu populaciji ovih životinja nanosi utjecaj antropogenog faktora, naime urbanizacije prirodnih žarišta staništa jerboa.

Jerboas možete držati kod kuće. Ali naravno, ova životinja nije najbolji izbor prilikom izbora kućnog ljubimca. Razlog leži u prirodnim osobinama jarboa: skakanje i brzo trčanje od vitalnog su značaja za to, jer su ove životinje vrlo aktivne, a životni uvjeti, prirodno, ne dopuštaju životinjama da ispunjavaju svoje prirodne potrebe. Jerboa je prilično čista životinja. Oni veoma dobro paze na svoj kaputić. Pored toga, za toalet biraju strogo definirano mjesto. S obzirom na tu kvalitetu životinja, čišćenje u novom staništu za njih treba izvoditi po potrebi.

Jerboas je teško pripitomiti. Ove se životinje vrlo teško naviknu na ljude. Štaviše, kontakt s ljudima tokom dana izaziva stres u jerboasu. To neminovno dovodi do kršenja vitalnog ritma životinja koje su aktivne tokom dana i noći. Ali čak i ako se jarboja navikne na osobu i ode mu u ruke, ova životinja ostaje divlji cijeli život.

Uvjeti držanja jarboja trebaju omogućiti životinji da prima dovoljno tjelesne aktivnosti. Ako se osoba ipak odlučila zapaliti jerboa, tada bi trebala razmisliti o provedbi ovog uvjeta. Inače, jerboa se može razboljeti od hipodinamije i čak umrijeti. Jerboas se mora držati u prostranim kavezima ili ptičarima velike veličine. To se ne odnosi samo na dužinu i širinu ograničenog prostora, već i na visinu - činjenica da su ove životinje sposobne skočiti i do pola metra u visinu mora se uzeti u obzir. Drugi obavezni uslov pritvora je odsustvo bilo kakvih predmeta izrađenih od plastike u ćelijama. Ni u kojem slučaju nije dozvoljeno korištenje plastične palete, koju životinja žvaće bez većih poteškoća i zbog koje lako može pobjeći. Nemoguće je zadržati nekoliko jarbola u jednom kavezu ili u jednoj ptičji odjednom. To je zbog činjenice da su životinje prilično agresivne prema svojim rođacima.

Pejzaž u ograđenom prostoru mora biti sličan prirodnom. Odnosno, potrebno je stvoriti takve uvjete koji će biti što bliži staništu jarboja u njihovom prirodnom okruženju. Na dnu kaveza ili ptičje vrste potrebno ga je prekriti sodom ili prekriti pijeskom. To je zbog činjenice da jarboli u svojim prirodnim staništima žive na mekim tlima. Tvrda posteljina u kavezu može prouzrokovati ozbiljne ozljede šapa ovih životinja. Pored toga, novo stanište bi trebalo imati posudu za piće, zdjele za hranu. Piće se može predstaviti i kao raspršivač i kao obična posuda sa vodom. Kavez treba sadržavati razna korijenja, sitne štapove, suvu travu. Ovo su materijali od kojih jerboa može sama opremiti kuću za gniježđenje. Životinja joj treba kako bi se sakrila od opasnosti i ostala u stanju spavanja. Sodo leglo ima svoje prednosti. Svode se na činjenicu da će jarbovi moći iskopati rupe, čak i ako su male. To je instinktivna osobina koju životinjama daje priroda. Njegovo odsustvo može prouzrokovati prekid nervnog sistema životinje i njegovo postojanje u stalnom stresu.

Jerboas može biti pušten iz svog kaveza. Ni u kojem slučaju! Prvom prilikom će ove životinje pobjeći iz kaveza. Nakon toga će se sakriti na naju skrovitijem mjestu.Njihove izvanredne sposobnosti pomoći će životinjama da naprave novu rupu za sebe. U noćnim satima jarboli su u stanju da iseckaju stazu dugu 20-30 centimetara kada je riječ o betonskom zidu kuće, a 50 centimetara kada je riječ o zidu od cigle kuće - čime oni spavaju u novoj rupi. Potonje se, usput, kao i u prirodi, začepljuje. Samo u tom slučaju jarboli zatvaraju ulaz mrvicama betona ili cigle.

Ishrana jarbosa prilikom držanja ovih životinja u stanu trebala bi biti slična njihovoj prehrani u prirodnom staništu. Jerboama ne treba davati ništa slano, paprikasto ili slatko. Hrana pripremljena za ljude nije prikladna za jarboe. Također se preporučuje isključiti iz prehrane jerboe egzotično voće i bobice, kao i plodovi mora. Glavna hrana ove životinje trebale bi biti smjese žitarica, voće i povrće; jerboas se hrane velikim brojem žitarica. Njihova prehrana ponajprije treba uključivati ​​dinje, lubenicu, bundevu, sjemenke suncokreta, repe, mrkvu, jabuke, kruške, krompir, lišće maslačka, osim toga, jerboasi uvijek nisu protiv jela korijena biljaka. Zimi se ovim životinjama preporučuje davanje tankih štapića od vrbe, aspen, javora. Ne zaboravite da su jerboji po prirodi svejedni, pa je nepoželjno ograničiti se samo na biljnu hranu - cvrčci, skakavci, jesti crvi i moljac, zajedno s biljnom hranom, učiniće da prehrana jerboa bude potpuna. Jerboi ne piju puno vode. Međutim, životinjama uvijek mora biti na raspolaganju. Važno je održavati vodu i sve ostale prehrambene namirnice čistim i mijenjati se svakog dana.


Pogledajte video: Can You Own a Pet Jerboa?? (Avgust 2022).