Informacije

Kenguru

Kenguru



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kengur (Macropodinae) je poddružina marsupial sisavaca. Rasprostranjen je u Australiji, na otocima Nova Gvineja, Tasmanija, na arhipelagu Bismarck. Većina vrsta je kopnenih oblika; žive na ravnicama obraslim gustom visokom travom i grmljem. Neki su prilagođeni za penjanje na drveće, dok drugi žive na stjenovitim mjestima.

Sumrak životinja; obično se drže u skupinama, vrlo oprezno. Biljni su biljojedi, ali neki jedu gliste i insekte. Uzgajaju se jednom godišnje. Trudnoća je vrlo kratka - 30-40 dana. Oni rađaju 1-2 nerazvijena mladunčadi (kod džinovskog kengura, duljina tijela mladunčeta je oko 3 cm) i nose se u kesi 6-8 mjeseci. Prvih mjeseci mladunče je usko pričvršćeno na bradavicu, a mleko joj se povremeno ubrizgava u usta.

Broj kengura uveliko varira. Velike vrste su snažno istrebljene, neke male brojne. U visokoj koncentraciji, kenguri mogu naštetiti pašnjacima, neke vrste uništavaju usjeve. Ribolovni predmet (koriste se vrijedno krzno i ​​meso). Kenguri su uhvaćeni za zoološke vrtove, gdje se dobro razmnožavaju.

Kengur je prvi opisao James Cook. U vezi s tim, postoji veoma raširena legenda, prema kojoj je na pitanje istraživača: „Kakva je to životinja?“, Vođa lokalnog plemena odgovorio: „Ne razumijem“, što je za Kuka zvučalo kao „kengur“. Međutim, postoji i druga verzija dobivanja imena legendarne australijske skakačice - vjeruje se da riječ "gangurru" znači sama životinja na jeziku sjeveroistočnih australskih aboridžana.

Na svijetu postoje mnoge sorte kengura. Uobičajeno je razlikovati oko 60 vrsta ovih životinja. Najveći kengur je crveni ili sivi, može težiti do 90 kg (mužjak je uvijek veći od ženke, tako da ima smisla odrediti maksimalnu težinu u skladu s njim), najmanji je oko 1 kg (ženka).

Kengur je jedina velika životinja koja se kreće skakanjem. U tome mu pomažu snažne, mišićave noge s elastičnim ahilovim tetivama koje djeluju poput opruga tijekom skoka, i dugački, snažni rep, prilagođen za održavanje ravnoteže tijekom kretanja u skoku. Kengur pravi standardne skokove u dužini od 12 metara i 3 visine. Potpuno prenoseći težinu svoga tijela na rep, kengur se može boriti protivnika uz pomoć slobodnih zadnjih nogu.

Kenguru žive u australijskom grmu. Takođe se mogu videti na plažama ili u planinama. Kenguri su uglavnom u divljini uobičajeni. Tokom dana vole se opuštati u sjenovitim mjestima, a noću biti aktivni. Uzgred, ta je navika često uzrok nesreća na australskim prigradskim putevima, gdje se kenguri zaslijepljeni jarkim farovima mogu lako sudariti s automobilom u prolazu. Posebne vrste arborealnih kengura također su se prilagodile penjanju na drveće.

Kenguru mogu dostići velike brzine. Tako najveći Crveni kenguruji, koji se obično kreću brzinom od 20 km / h, mogu po potrebi prevaliti kratke udaljenosti brzinom od 70 km / h.

Kenguri ne žive dugo. Oko 9-18 godina, iako postoje poznati slučajevi kada su pojedine životinje živjele do 30 godina.

Svi kenguri imaju vreće. Ne, samo ženke imaju vreće. Mužjaci kengura nemaju vrećicu.

Kengurisi mogu samo napredovati. Veliki rep i neobičan oblik zadnjih nogu sprečavaju ih da se kreću natrag.

Kengurui žive u stadima. Ako je to slučaj, možete nazvati malu grupu mužjaka i nekoliko ženki.

Kengur je biljojeda životinja. Hrane se uglavnom lišćem, travom i mladim korijenjem, koje iskopavaju prednjim, šakom sličnim rukama. Kengurui mošusnog štakora jedu i insekte i crve.

Kengurui su vrlo stidljivi. Oni se trude da ne prilaze samoj osobi i ne puštaju je da im je blizu. Manje sramežljivim mogu se nazvati životinje koje hrane turisti, a najprijatnije na ovoj listi bit će pojedinci koji žive u posebnim utočištima za divlje životinje.

Ženke kengura stalno su trudne. Sama trudnoća kengurua traje oko mjesec dana, nakon čega se kenguru još oko 9 mjeseci nalazi u torbi, povremeno se izvadi.

Kenguri rađaju nekoliko tjedana nakon začeća. Ženka kengura to radi u sjedećem položaju, zabijajući rep između nogu. Mladunče se rodi vrlo malo (ne više od 25 grama) i stiče daljnju snagu u majčinoj vrećici, gdje puze odmah nakon rođenja. Tamo pronalazi izuzetno hranjivo i, što je vrlo važno za njegov još nepojavljeni imunološki sistem, antibakterijsko mlijeko.

Ženke kengura mogu proizvesti dvije vrste mlijeka. To se događa jer u kengurisnoj torbi mogu biti dvije bebe: jedna je novorođenče, druga gotovo odrasla osoba.

Kengur koji je puzao iz torbe može umrijeti. U stvari, to se odnosi samo na najmanji, još ne formirani kenguru, koji ne može živjeti izvan zaštitnog i hranjivog okruženja majčinog tijela. Kenguri u dobi od nekoliko mjeseci mogu nakratko napustiti štednu torbu.

Kenguri ne prezimuju. Istina je.

Meso kengura se može jesti. Vjeruje se da su kenguri posljednjih 60 hiljada godina bili glavni izvor mesa za aboridžinske ljude Australije. Trenutno određeni broj australijskih znanstvenika, pozivajući se na malu količinu štetnih plinova koje kenguri izbacuju u životu, predlažu da ih u prehrambenom lancu zamijene svim poznatim, ali krajnje štetnim, kravama i ovcama. Zapravo, industrija klokana u modernoj istoriji potiče iz 1994. godine kada su aktivne zalihe kenguruznog mesa otišle na evropsko tržište iz Australije.

Kengurui su opasni za ljude. U osnovi, kenguri su prilično sramežljivi i pokušavaju ne prići osobi čak ni na maloj udaljenosti, ali prije nekoliko godina bilo je slučajeva kada su brutalni kengurusi utapali pse i napadali ljude, uglavnom žene. Najčešći uzrok bijesa životinja je uobičajena glad u sušnim regijama Australije.


Pogledajte video: Семейство кенгуру. Документальный фильм. (Avgust 2022).