Informacije

Zmajevi

Zmajevi



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kitovi pripadaju rodu grabljivih ptica i tvore poddružinu sokola. Izrazita karakteristika zmajeva od ostalih grabljivih ptica je oblik i veličina kljuna - u obliku je kuka i mali. Poznato je osam vrsta ovih ptica.

Najpoznatija vrsta je crveni zmaj. Područje distribucije crvenog kita obuhvaća ogromne teritorije od Španije do dalekog istoka. Rep crvenog zmaja je snažno razgovetan, a ova značajka olakšava prepoznavanje crvenog zmaja.

Teško je reći da je zmaj veličanstvena ptica. On je nespretan, jedva odvažan i prilično lijen. Ali let zmaja je uzbudljiva slika. Kajt može neumorno letjeti na velikim visinama i biti u slobodnom letenju četvrt sata.

Dijeta zmajeva uglavnom uključuje insekte, žabe, guštere, zmije i male sisare. Ne odbijaju pad, a ponekad čak napadaju i ptice, ali oni rijetko odlete u lov.

Kitovi grade svoja gnijezda na vrhovima drveća i često liniju svoje unutarnje površine ostacima papira, starim krpama itd. Kitovi obično sadrže dva ili tri jaja. Ženka je odgovorna za inkubaciju jaja.

Crveni zmaj je lako ukrotiti. Kad se zmaj uhvati, isprva se pretvara da je mrtav i to čini sve dok ne shvati da je nemoguće na taj način prevariti osobu.

Let zmaja je fascinantna slika. Ove ptice lete polako, ali neumorno. Kite su sposobni da lete na takvoj visini da ih je golim okom nemoguće razlikovati. Kajt je u stanju da lebdi u dužem vremenskom periodu - na primer, crni zmaj može leteti u vazduhu četvrt sata (to jest, nikada neće zakrpati krila za petnaest minuta). Kitesi su inteligentne ptice. Nije im teško razlikovati običnu osobu od lovca. Ove se ptice obično pokušavaju ne pojaviti na mjestima gdje su se bar jednom uplašili.

Zmajevi formiraju velika jata prilikom migracije. Ovo je vrlo rijetka pojava među grabljivim pticama. Ima slučajeva kada je broj zmajeva u ovoj vrsti jata stotine jedinki. Tako zmajevi provedu noć zajedno tokom prolaza. Često se svi zajedno mogu vidjeti kako lebde u zraku. Zimi, ove ptice odlaze u tropske afričke i azijske regije.

Brahminski kite stanovnik je južnoazijskih teritorija. Njegovo područje distribucije obuhvaća teritorije od Indije do Salomonovih ostrva. Dužina tijela ovog zmaja doseže pedeset i šest centimetara. Glavne boje šljiva brahminskih kita su bijela (prsa, vrat, glava) i crvenkasto-smeđa (ostatak tijela). Maloljetnice su smeđe boje, koje variraju tamnijim prugama na vratu i glavi. Kljun brahminskih zmajeva je žut na vrhu i bjelkasti po ostatku dužine. Pojedinci ove vrste pokušavaju se naseljavati u blizini polja riže, u mangrovima ili u blizini vodenih tijela. Njihova prehrana uglavnom uključuje zmijsku ribu i lešinu. Uz to, Brahmin Kite može jesti žabe, guštere, piliće pa čak i male životinje. Brahmin Kite pravi sezonske pokrete. Najvjerojatnije su povezane sa promjenama u sušnim i kišnim periodima.

Brahmin Kite ima dve spojke godišnje. Na teritoriji Indije, zaista, primijećeno je da brahminski zmaj ima dvije kopče u roku od jedne godine. Oni padaju u junu i decembru. Oni više vole da urede gnijezda na dlanovima, ali moguće je i gnijezdo urediti na drugim stablima. Kvačilo sadrži dva jaja sa raznobojnom površinom. Rijetko mogu biti tri jaja u kvači. I ženka i muškarac sudjeluju u inkubaciji.

Krilati zmaj je stanovnik Australije. Pojedinci ove vrste naseljavaju pustinjske teritorije središnjeg dijela ovog kontinenta. Crne pruge graciozno graniče s vanjskim rubom podnožja (čija je osnovna boja bijela). Kitovi s kapuljačom su ptice grabljivice, a za lov bira se noću ili uveče. Ishrana ovih zmajeva uključuje miševe, štakore i druge glodare.

Kite-repom zmaj je mala ptica. Međutim, jedinke ove vrste imaju dug rep i duga krila. Ukupna dužina ovih ptica (uključujući duljinu repa) je oko pedeset centimetara. Raspon krila vilice u obliku vilice varira od sto deset do sto dvadeset i pet centimetara, a duljina repa se kreće od četrdeset do četrdeset i pet centimetara. Crno-bijele boje čine čitav asortiman boja šljokica vilice. Crni su rep, gornji rep, krila i leđa, a bijeli - ostali dijelovi tijela. Kandže i kljun ove vrste su takođe crni. Šape su plave.

Kitesoran zmaj nastanjuje teritoriju Amerike. Što se tiče područja za distribuciju u Sjevernoj Americi, trenutno se zmaj s vilinskim repom rijetko nalazi samo na Južnoj Floridi. Činjenica je da su se u prošlom stoljeću ove ptice podvrgavale nerazumnom istrebljenju, zbog čega se brojnost zmajeva od vilinskih repa u Sjevernoj Americi smanjila. Sada zmaj s vilicom naseljuje područja Srednje Amerike, u manjem broju u istočnom dijelu Južne Amerike.

Zmajevi s vilinskim repom grade gnijezda u krošnjama drveća. Kvačilo sadrži od dva do četiri raznovršena jaja. I ženka i muškarac sudjeluju u inkubaciji. Dijeta zmajeva od vilice uključuje uglavnom insekte. Zmajevi s vilinskim repovima hvataju ih u letu za šape.

Područje distribucije dimnog zmaja je značajno po veličini. Dimljeni zmaj živi na teritorijama jugoistočne Azije, Indije, Afrike. Može se naći u južnim regionima Španije. Dimljeni zmaj naseljava se u savanama, šumama ili jednostavno na otvorenim pejzažima. Pojedinci ove vrste su sedeći. U prehrani jedinki ove vrste čine uglavnom mali glodavci. Razne kopnene ptice (na primjer, larve), veliki insekti i gušteri diverzificirat će prehranu.

Dimljeni zmaj je prekrasna ptica. Leđa i glava ovih ptica obdareni su mekom sivom bojom. Ramena jedinki ove vrste su crna. Dno je belo.

Dimljeni zmaj je relativno mali. Duljina tijela mu se kreće od dvadeset osam do trideset pet centimetara. Masa se, u pravilu, kreće u rasponu od dvjesto trideset do dvjesto pedeset grama.

Dječji zmaj je predstavnik dimnih zmajeva. Živi u Južnoj Americi. Ime je dobio po vrlo maloj veličini. Težina mu je približno jednaka samo sto grama.

U izleganju jaja je uključena samo ženka dimljenog kita. Koplje zadimljenog kita sadrži tri ili četiri jaja. Boja jaja je kremasta. Inkubacija traje dvadeset sedam ili dvadeset i osam dana.

Zubati zmaj je mala grabljiva ptica. Područje distribucije pokriva teritorije od južnog Meksika do sjevernih regija južnoameričkog kontinenta. Na gornjem kljunu nazubljenog kita nalaze se dva zuba (upravo je ta značajka postala razlog da ovu pticu tako nazovemo). Ukupna dužina jedinki varira od trideset do trideset pet centimetara. Ishrana ovih ptica uključuje insekte i gmazove srednje veličine.

Zub nazubljeni kitov je ptica prekrasnog šljiva. Glavna boja perja je smeđa, samo je glava tamno siva. Lagane poprečne pruge krase repno i leteće perje nazubljenog kita. Kandže i kljun ove vrste su crni. Noge ovih ptica su narandžaste. Spojka sadrži tri ili četiri jaja (zmajevi čine gnezda na drveću). Bijela površina jaja ukrašena je smeđim mrljama.

Kite sa crvenim nogom sličan je dvobojnom sokolu. Sličnosti su zaista upečatljive. Kite crvenokosi je poput obojenog sokola stanovnik tropskih šuma. Pljesak ovih ptica slične je boje, kao i njihova veličina. Boja šljokica uključuje svijetlu donju stranu, tamni vrh i crvenkaste "hlače" na bokovima. Što se tiče veličine, dužina tijela ovih ptica varira od trideset do trideset osam centimetara, a masa se kreće od sto osamdeset do dvjesto pedeset grama. Navike i izgled slični su i kod zmaja s crvenim nogom i dvobojnog sokola. Taj se fenomen naziva mimikrija, odnosno govorimo o imitativnoj sličnosti. Činjenica je da se zmaj crvenokosi hrani cikadama. Potonji počinju pjevati nakon što ptice odlete, vidjevši "grabljivog sokola" (ali zapravo zmaj sličan njemu). Ovo su misterije prirode.

Crveni zmaj je ptica selica. Samo na sjevernim teritorijima svoje distribucije. Za one pojedince koji već žive na Mediteranu karakterističan je sjedilački način života. Crveni zmaj se pridržava šumskih područja. Glavna boja šljiva odraslih osoba ima crvenkast ton (otuda i naziv). Ukupna dužina tijela je približno šezdeset centimetara, težina prelazi jedan kilogram. Raspon krila se kreće od sto pedeset do sto sedamdeset centimetara, a dužina krila se kreće od četrdeset sedam do pedeset tri centimetra. Područje distribucije crvenog kita obuhvaća teritoriju Kanarskih ostrva, sjeverozapadna Afrika. Mala Azija, Južna i Srednja Evropa. Populacija crvenog kita u srednjoj Europi značajno se smanjila tokom posljednjih decenija, međutim sada postoje preduvjeti za njegov oporavak.

Crveni kite je retka vrsta. U cijelom svijetu trenutno živi od sedamnaest do dvadeset i osam hiljada parova. Većina ovih ptica gnijezdi se u Španiji, Njemačkoj i Francuskoj. Crveni zmaj zaštićen je međunarodnim i nacionalnim sporazumima. Crveni zmaj je, između ostalog, uključen u Crvenu knjigu Rusije. Ukupna populacija crvenog kita znatno se smanjila u dvadesetom veku. Samo u razdoblju od 1970. do 1990. godine, populacija ovih ptica smanjila se za 20%. Glavni razlog za to bila je potraga za crvenim zmajevima od strane ljudi. Obuhvaćala je, a u nekim područjima još uključuje upotrebu otrovanih mamaca, skupljanje jaja i pucanje. Osim toga, pad broja crvenog kita može se povezati sa smanjenjem broja zemljišta koje su pogodne za gniježđenje ovih ptica. Ovo smanjenje je zbog ekonomske upotrebe zemljišta od strane ljudi, kao i smanjenja njihove kvalitete.

Crveni zmaj koristi isto gnijezdo već nekoliko godina. Izgradnja mu započinje u ožujku, a prethodi mu udvaranje. Tijekom igre parenja crveni zmajevi se brzo jure jedni prema drugima i okreću se tek u posljednjem trenutku. U isto vrijeme, ponekad se ptice međusobno dodiruju i šape. Jaja se polažu dve do četiri nedelje nakon što započne gradnja. Kod pojedinaca koji se uzgajaju prvi put, gradnja gnijezda javlja se početkom travnja. Za izgradnju gnijezda, zmajevi obično odabiru bor, lipu ili hrast. Gnijezdo se nalazi na vilici u drvetu, koja je dvanaest do dvadeset metara iznad zemlje. Postoje slučajevi kada crveni zmajevi koriste stare napuštene gnijezda ili gnijezda. Dva do tri dana prije polaganja, crveni zmajevi prekrivaju unutrašnju površinu gnijezda ovčjom vunom.

Sklop jaja crvenih kita uključuje od jednog do tri jaja. Manje često je broj jaja u kvačici četiri. Jaja se polažu uzastopno. Interval između ovapozicije je tri dana. Površina jaja je bijela s crvenim točkicama. Ženka crvenog kita je u mogućnosti da dva puta u jednoj sezoni položi jaja, ako su jaja iz prvog kopča izgubljena iz različitih razloga. Ako su iz bilo kojeg razloga pilići uginuli, tada ženka crvenog kita više ne može više odlagati jaja tokom sezone - samo se jedno potomstvo izleže u roku od godine dana. Period inkubacije je trideset jedan ili trideset dva dana po jajetu. Ukupno, razdoblje inkubacije za cijeli kvačilo (ako sadrži tri jaja) je trideset sedam ili trideset osam dana. U inkubaciji učestvuje samo ženka crvenog kita. U tom periodu mužjak igra ulogu davaoca hrane. Pilići se rađaju već prekriveni dolje. Izgledaju nam svjetlo po redoslijedu u kojem je položeno. Nakon rođenja pilića, ženka ostaje s njima u gnijezdu prve dvije sedmice. Mužjak crvenog kita pruža im hranu.

Pilići su agresivni jedni prema drugima. U međuvremenu, ta okolnost rijetko dovodi do smrti. Mjesec i pol nakon rođenja, pilići iz gnijezda mogu se izvući na susjedne grane. Pilići crvenog kita prvi let obavljaju najranije četrdeset osam do pedeset dana (a ponekad čak i nakon sedamdeset dana) nakon rođenja - vrijeme prvog leta ovisi i o dostupnosti opskrbe hranom i od veličine lešnika. Mladi pojedinci žive s roditeljima oko petnaest do dvadeset dana nakon što postanu potpuno neovisni.

Veličina crnog kita je veća od veličine crvenog zmaja. Naprotiv, čak je i kitu manji. Duljina tijela mu je od pedeset pet do pedeset osam centimetara, duljina repa je od dvadeset šest do dvadeset devet centimetara, a duljina krila je od četrdeset četiri do četrdeset i sedam centimetara. Raspon krila crnog kita varira od sto trideset šest do sto četrdeset i pet centimetara. Težina crnih zmajeva kreće se od 800 grama do 1,1 kilogram.

Crni zmaj crne boje. Ovo nije istina. Budući da su u stvari samo kljun i kandže crni. Ta perja koja daju dojam crnila zapravo su tamno smeđe boje. Crni zmaj dobio je svoje ime kao karakteristična crvena kajta.

Crni zmaj je ptica selica. Ovo se odnosi samo na zmajeve koji se nastanjuju u Palaarktiku. U ostalim delovima gnezdećeg područja, crni zmaj je rezidencijalna ptica. Na mjestu gniježđenja jedinke ove vrste često se nalaze na teritorijima južne i umjerene zone Azije, kao i na teritorijama Sjeverne Australije, afričkog kontinenta (s izuzetkom Sahare) i Madagaskara. Crni zmaj može se vidjeti na nekim otocima, posebno Nova Gvineja, Sulavesi i Filipini. Područje distribucije crnog kita u Ruskoj Federaciji pokriva teritoriju od Arhangelska do Primorja. Pojedinci ove vrste ne gnijezde se u sjevernom dijelu taiške zone.

Crni zmajevi vezani su za specifičnu teritoriju. Ovo se odnosi na činjenicu da u proljetno vrijeme, kada jedinke ove vrste stižu u svoje ljetno prebivalište, s posebnom pažnjom kreću u potragu za mjestom u kojem su živjele prošle godine. Crni zmajevi radije se naseljavaju u šumama u blizini močvara ili rijeka - crni zmaj često provodi dnevno svjetlo tokom leta iznad ili duž rezervoara. Teško je zamisliti crnog kita kako lebdi nad brdovitim terenom; ova je ptica prilagođena životu na ravnom području u neposrednoj blizini vode. U tom su pogledu dunavske livade vrlo pogodne za stanište.

Crni zmaj poznat je po svom letu. Let je zaista vrlo lijep. Ovo je posebno upadljivo kada crni zmaj lebdi iznad riječne površine.Ali najimpresivniji prizor može se primijetiti za vrijeme parenja - tada možete vidjeti kako jedan zmaj ne leti na zraku na znatnoj visini, nego čitav par crnih zmajeva. S vremena na vrijeme jedan od zmajeva glavu odlazi gotovo na samu površinu vode, ali vrlo brzo se vraća nazad.

Gnezdo crnog kita nije teško izgraditi. Da bi sagradio gnezdo, zmaj bira više stablo, ali gnezdo gradi na svojoj donjoj polovini. Gnijezdo crnog kita zaista je prilično primitivno - formira ga nepažljivo nacrtane grančice. Pored toga, često se dogodi da crni zmaj prisvoji gnijezdo koje su bacale čaplje (ali to ga češće gradi sam). S tim u vezi ponekad je teško razabrati koje gnijezdo pripada čaplji, a koje crnom kitu.

Crni zmajevi žive sami. Ili u malim grupama. Ili značajne kolonije - koncentracije gniježđenja crnih zmajeva zabilježene su u donjim tokovima Buga, Dnjestra, Volge, kao i duž rijeke Ilek.

Crni zmaj je svejeda ptica. Ishrana ove ptice uključuje ribe, insekte, gmizavace, vodozemce, piliće pa čak i male sisare, kao i leš i smeće. Što se tiče potonjeg, crni zmaj retko odbija takvu hranu i, samim tim, često se zadržava u blizini ljudskih naselja - naročito na teritorijama Južne Azije i Afrike.

Jabukovi puževi jedina su hrana za zmajeve koji pušu. Ovi zmajevi žive u američkim prašumama. Pojedinci ove vrste paze na puževe od jabuka bilo s određenih "mjesta osmatranja", bilo direktno u letu. Kitesi spretno hvataju puževe s površine vodenih biljaka koristeći tanke prste obdarene oštrim kandžama. Navike hranjenja ovih zmajeva prisiljavaju ih da se naseljavaju oko onih rezervoara u kojima se nalazi ovaj puž. Naseljavaju se u kolonijama. Kelj koji jede puže je ptica selica. Raste u Južnoj Americi i SAD-u, na Kubi i u Istočnom Meksiku.

U izgradnji gnijezda sudjeluje samo mužjak. Spoj kitova koji jedu puževe sadrži od dva do četiri jaja. Jaja imaju blijedo zelenu površinu, na kojoj se jasno vide smeđe oznake. Ali i ženka i muškarac sudjeluju u inkubaciji. Oba roditelja hrane potomstvo koje je rođeno. Konačna odeća mladih zmajeva formira se u trećoj godini njihovog života, iako prvi put lete iz gnezda mesec dana nakon rođenja.

Populacija zmajeva koji jedu puževe smanjila se. To se uglavnom događa zbog isušivanja močvara. Drenaža uzrokuje smrt puževa, koji čine osnovu hrane za ove zmajeve, što uzrokuje smrt potonjeg. Zbog toga zmajevima koji jedu puževe potrebna je zaštita.

Kitovi širokog grla obdareni su osebujnim izgledom. Ovi zmajevi imaju kratak kljun s ogromnim prorezom koji doseže oči (otuda i naziv), iznenađujuće krupnih očiju i srednjeg dugačkog grebena na stražnjoj strani glave. Nokti na tankim i dugim nožnim prstima su zakrivljeni. Kite širokog glasa imaju duga krila. Ukupna dužina tijela kreće se od četrdeset do četrdeset i sedam centimetara. Pojedinci ove vrste imaju bijeli prsten oko očiju. Vanralna strana je raznolika, vrat i grlo ukrašeni su bijelom uzdužnom prugom. Donja strana tijela je crno-smeđe boje. Ne vodi strogo dnevni život, već kreativni, to nikako nije karakteristično za sve grabljivice.

Kite širokih usta hrane se šišmišima. Po svoj prilici šišmiši prevladavaju u prehrani kitova širokog grla, a krupni insekti i vrlo rijetko čak i ptice male veličine diverzificiraju ga. Kita širokog grla uz pomoć svojih šapa hvata plijen na letu i pojede ga na letu.

Kita širokog grla bira visoka stabla za gnijezdo. Kvačilo obično sadrži dva jaja koja su plavkastozelene boje. Ponekad su na površini jaja vidljivi smeđi tragovi.

Parazit zmaj je odvažna ptica. Zanat ovog zmaja može se nazvati prosjačenjem. U vezi s tim, pojedinci se radije naseljavaju u naseljenim mjestima. On je obdaren oštrim očima, iz kojih gotovo ništa ne bježi. Parazitski zmaj pomno nadgleda radnje ljudi i čak mnogo toga razume o njima. Kažu da parazitski zmaj, na primjer, nikad ne obraća pažnju na ribara koji lovi ribu, ali zmaj uvijek primjećuje zmaja koji se vraća iz njega. Krvavi parazit je pravi lopov. Vrijedno je na trenutak odvratiti pažnju kuvarice koja se bavi mesanjem mesa, jer će jedan od komada momentalno biti u šape kajta. Nesrećni kupci koji nose kupljeno meso u korpi takođe se mogu opljačkati.

Orlovi su bliski rođaci zmajeva. To su ptice vrlo velike veličine. Njihova tjelesna težina doseže devet kilograma, a raspon krila može biti do dvjesto pedeset centimetara. Orlovi se nalaze na teritorijama gotovo svih kontinenata. Ne može se vidjeti samo na Antarktiku i u Južnoj Americi. Mnoge se vrste morskih orlova danas smatraju rijetkim i zaštićenim. Orlovi uglavnom jedu ribu i vodotoke.


Pogledajte video: Zmaj od Homolja (Avgust 2022).