Informacije

Echidna

Echidna



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ehidna je predstavnik reda monotrema (zajedno s ehidnama, to uključuje i platiš). Stanište - Australija, Nova Gvineja i Tasmanija. Radije naseljavaju područja koja karakterizira umjerena ili sušna klima. Ujedno se opremljuju nastambama u parkovima, stepskim mjestima ili šumama.

Ehidne su kopnene životinje, duljina tijela im je osamdeset centimetara, a njihova težina doseže deset kilograma. Jedu se termiti i mravi. Prednji dio glave je izdužen, formira "kljun", blago je okrenut i zauzima gotovo polovinu dužine glave. Oči su malene. Iako su ove životinje značajne po sporosti, ipak dobro plivaju. Echidnas nemaju baš mnogo prirodnih neprijatelja, što se, naravno, zbog obilnog broja igala.

Pandže ehida prilagođene su obavljanju različitih zadataka. Na primjer, na prednjim šapama prsti ehidnesa opremljeni su zakrivljenim kandžama, toliko potrebnim da ove životinje dobiju hranu - da otvore gnijezda termita i mravinjaka. S najdužom kandžom zadnjih nogu, ehidna djeluje poput češlja.

Echidnas ima dug jezik. Dugačka i ljepljiva. Njegova dužina varira od petnaest do dvadeset i pet centimetara. Te osobine jezika ehida služe im za pronalaženje i dobivanje hrane. Nakon uništavanja mravinjaka koristi se jezik, u čijim leđima je veliki broj zuba. Oni, zajedno sa tvrdim palatinskim naborima, meljeju dolaznu hranu.

Debela koža ehida pokrivena je iglicama. Igle, čija duljina doseže deset centimetara, su modificirane dlačice. Samo je trbuh bez igala. Igle služe kao sredstvo zaštite. Dakle, uz moguću opasnost ove se životinje ukopavaju, samo su igle vidljive na površini zemlje.

Ehidne ne žive u zajednicama. Svaki pojedinac iz ove porodice čuva svoj teritorij (na njemu lovi ehidnas). Uvek su oprezni i spori. Žive odvojeno i tajno. Kao skloništa koriste se bure, trule panjevi i trupci, razne gustine. Echidna se vrlo rijetko viđa tokom dana - aktivni su uglavnom noću.

Ehidne imaju oštar vid. Ove su životinje u stanju primijetiti najmanji pokret u neposrednoj blizini. U slučaju prijetnje, oni se odmah zatvaraju u gustinu, među pukotinama (ili jednostavno ukopavaju u zemlju ili pijesak).

S dolaskom proljeća ehidne započinju sezonu uzgajanja. Nakon parenja ženka odlaže samo jedno jaje koje se potom stavlja u posebno dizajniranu kesu na svom trbuhu. Otprilike dvije sedmice ženka nosi jaje, još tri mjeseca - samog teleta. Jede majčino masno mlijeko - i to se nastavlja oko šest mjeseci, čak i nakon što beba promijeni „životni prostor“ - pomiče se ka majčinim leđima.

Lov na ehidne zabranjen je svuda. To je zbog činjenice da su veliki broj ehida uništili aboridžini iz Australije (zbog igala i mesa). Kako bi sačuvali ove životinje, na njih je bio zabranjen lov. U Međunarodnu crvenu knjigu obuhvaćena su kratkovidna ehidna i dugačka ehidna.


Pogledajte video: Sachiho echidna wars dx (Avgust 2022).