Sova



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sova (lat. Strigiformes, ili Striges) predstavnik je reda grabljivih ptica, koji uključuje više od 220 velikih i srednjih vrsta, uglavnom noćnih ptica, uobičajenih u svim zemljama svijeta. Ova činjenica sugerira da upravo ovakav izgled omogućuje ovim pticama da uspješno love u mraku. Ali sove se uvelike razlikuju. Njihova masa varira od pedeset grama do četiri i pol kilograma. Sove su naseljavale cijeli svijet. Da ih ne nađemo samo na Antarktici. U Rusiji živi sedamnaest vrsta. Sove rijetko samostalno grade gnijezda. Češće koriste napuštena gnijezda grma, vrane ili udubine na drveću. Male ptice i glodavci su osnova hrane većine sova.

Sove imaju jedinstvene vidne organe. Većina ptica ima oči sa bočne strane glave. Sove nemaju. Ogromne oči nalaze se ispred. Uostalom, sove (usput, lišene mirisa) djeluju i uveče i noću. Imaju binokularni vid, koji sovama pruža mogućnost tačnog određivanja udaljenosti do odabranog plena. A pošto sove ne mogu prevrtati očima sa strane na stranu (očne jabučice su spojene s kostiju lubanje), mogu se fokusirati na objekt za napad.

Sove imaju fleksibilan vrat. Oči su nepomične, ali vrat se može okretati za 270 stepeni. Prije napada, sova mora "ciljati" - dok okreće glavu u svim smjerovima.

Osim posebnog vida, sove imaju poseban sluh. Zahvaljujući njemu ove ptice bez greške određuju mjesto na kojem se nalazi njihova žrtva i udaljenost do nje. Sove imaju jedinstveni sluh zahvaljujući disku na licu, koji se formira gustim perjem na prednjoj strani glave - smještaju se u prsten.

Sove lete tiho. Ovaj miran let osigurava izuzetno lagano i meko šljokice. Dakle, sposobnost letenja tiho je još jedna prilagodba noćnom životu - uglavnom povezana s lovom.

Sove imaju duge kandže. Dugačka i zakrivljena. A takođe vrlo oštro. Mnoge sove imaju dva prsta okrenuta prema naprijed i dva okrenuta prema nazad. Bez takvog oružja bilo bi im teško da ugrabe svoj plijen.

Sve sove noću love. Mnogi da, ali ne svi. Kao što znate, postoje iznimke od svakog pravila. Dakle, nije bilo bez njih ovdje. Na primjer, sove kratkog i jastreba koji žive u našoj zemlji. A neke su sove tijekom dana prisiljene na lov zbog prirodnih obilježja mjesta u kojima žive. Snježna sova, koja živi u tundri, lovi na dnevnoj svjetlosti nekoliko mjeseci, budući da ljeti sunce ne zalazi iznad horizonta.

Sove stvaraju bračne parove doživotno. Da, ove ptice odlikuje dosljednost porodičnog života. Zanimljivo je da su među pilićima stariji oni koji prežive. Tokom gladi oni mogu dobiti dovoljno jedući posljednje izležene piliće.

Sove s dugim ušima najčešći su predstavnici reda u evropskom dijelu Rusije. Ove sove su dobile ime po ušima formiranim od perja. Sova s ​​dugim ušima osobito se voli naseljavati u crnogoričnim šumama, ali može se naći i u različitim parkovima. "Južne" jedinke uglavnom su sedeće, dok su "severne" ptice selice. Dijeta sova sa dugim ušima uključuje male glodavce, šljokice. Nepažljivi pokreti potonjeg ih osuđuju na ulogu žrtve.

Snježna sova je najveća sova na Arktiku. Tjelesna težina ženke u prosjeku iznosi tri kilograma, a težina mužjaka dva i pol kilograma. Raspon krila je više od pola metra. Možete je sresti u tundri Sjeverne Amerike, Grenlanda, Euroazije. Živi i na nekoliko ostrva u Arktičkom okeanu. U prirodnim uvjetima žive oko osam godina.

Sova je jedna od najvećih sova. Težina ove ptice je veća od tri kilograma. Radije živi u mjestima koja ljudi najčešće posjećuju. Gusta šuma idealna je za ovu ulogu.

Sovno perje štiti ljude od nesreće. Tako se vjerovalo u Kazahstanu i centralnoj Aziji, čije je stanovništvo vjerovalo da misteriozni obrazac na svakom bočnom perju sove nije ništa drugo nego izreke iz Kurana.

Tokom sezone parenja sove organiziraju "koncerte". Sezona parenja počinje u martu. Putnik koji u ovo doba godine luta u staništa sova, lako se može uplašiti svojim skakanje: ženka i mužjak izdaju ove zvukove prvo odvojeno, a potom u duetu. Sova orla naziva se "strašilom" - uostalom, ovo gluvo hukanje nije dovoljno, pa se "predstava" i dalje završava glasnim smijehom. Glavna hrana sova orlova su glodavci. Takođe jedu vodozemce, insekte, gmizavce, pa čak i ptice.

Mala sova je vrlo hrabra ptica. Živi u malim gradovima, selima i selima u južnim oblastima Rusije. Ova ptica može natjerati mačke da bježe. Mala sova sprema hranu, skrivajući svoj višak na skrovitim mjestima.

Sova se hrani ribama. Ova vrsta sove živi u Primorju, na obali Okhotskog mora, u Kurilesima, Sahalinu i u Japanu. Omiljeno mjesto gniježđenja ovih ptica su riječne poplavne površine zaražene visokim drvećem. Ovdje postoje udubine potrebne za život, a u rijeci je glavni izvor hrane riba. Sove ga hvataju na dva načina. Prvo se promatra sa objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini vode. Drugo - lutaju plitkom vodom hvatajući se ribe koja je u blizini.

Sove se mogu naseljavati direktno na zemlji ili u jazbinama. To je uglavnom tipično za osobe čiji je stanište tundra ili pustinja. Na primjer, zečja sova (drugo ime je jamska sova) nastanjuje jame velikih glodara u sjevernoj i dijelu Južne Amerike.

Sove su tipični predstavnici sova. Kao i većina ostalih članova reda, oni naseljavaju šume, žive u udubinama i jedu glodare. U Ruskoj Federaciji možete naći jedinke tri vrste ovog roda: bradate, dugodlake i sive sove. Potonji se nalazi čak i u velikim parkovima, prva dva još uvijek izbjegavaju susrete s ljudima.

Sove sove su znatiželjne. Zimi u tajgi često lete za osobom, dok leti s jednog stabla na drugo. Siva i dugotrajna sova nastanjuju područje Ruske Federacije, ali velika siva sova je poznatija u Sjevernoj Americi. Ove se sove mogu tako zastrašujuće glasno smijati da plaše čak i iskusnog lovca.


Pogledajte video: BRAX PRO SOVA GAMEPLAY! MVP! VALORANT RANKED (Avgust 2022).