Informacije

Pingvini

Pingvini



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Pingvini (lat.spheniscclassae) su porodica morskih ptica bez leta, jedini iz reda pingvina. Svi članovi ove porodice plivaju i rone dobro. Pingvini su drevnog porijekla. Njihovo stanište je ograničeno na južnu hemisferu. Većina vrsta pingvina živi između 45 ° i 60 ° J širine. Na Antarktiku i okolnim otocima dom je najvećeg broja ovih ptica.
Obojenost svih jedinki je gotovo ujednačena: leđa su tamna, prsa i trbuh su bijeli. Pleteno ili obojeno perje u nekim pingvinima nadopunjuju njihovu osnovnu odjeću. Prosječna dužina tijela pingvina kreće se između 60 i 70 centimetara, a težina između 5 i 6 kilograma. Međutim, postoje i veće vrste.
Dobru polovinu ili čak tri četvrtine života provode u vodi (što je omogućeno i strukturom i oblikom njihovog tijela). Ove nevjerojatne ptice hrane se lignjama, ribama, morskim beskralješnjacima srednje veličine. Ova hrana omogućava akumuliranje masnih rezervi koje pingvini konzumiraju u periodu inkubacije kvačila ili moltve (u to se vrijeme ne hrane).

Riječ "pingvin" izumljena je mnogo ranije nego što su otkrivene same ptice. Europljani su ovo "ime" iskoristili za auk koji je živio na obalama Sjevernog Atlantika. Konfuzija je nastala nakon otkrića pravih pingvina. Pa čak i sada engleska riječ "pingvin" znači i pingvini i oni isti bezkrilni auk.

Kad su Europljani prvi put vidjeli pingvine, pogrešno su ih primili za guske. Bili su mornari iz posade Vasco da Gama. Upoznavši neobičnu pticu, pomislili su da je to posebna vrsta gusaka.

Pingvini su simbol Antarktika. To je istina, ali samo se pet vrsta pingvina prilagodilo da žive u tako teškim uvjetima života. Treba imati na umu da su samo carski pingvini, koji cijeli život provode u tim dijelovima, aboridžini - autohtoni stanovnici Antarktike. Ostali pingvini napuštaju Antarktiku s početkom jeseni.

Pingvini imaju vrlo posebnu građu tijela, razlikuju se od ostalih ptica. Njihov oblik tijela je pojednostavljen (što olakšava lako kretanje po vodi). Sternum pingvina ima kobilicu, koja služi kao oslonac za snažne mišiće. Pingvini ga trebaju za ronjenje. Sve ostale ptice bez leta nemaju kobilu. Pingvini imaju guste kosti (za razliku od drugih ptica, koje imaju cevaste kosti koje im olakšavaju letenje).

Pingvini žive u kolonijama. Ova naselja su ogromna, broj ptica u njima može dostići nekoliko miliona. Mjesto za gnijezdo odabrano je u skladu s mogućim opasnostima: gnijezda se izrađuju u skloništima, ako postoji mogućnost napada kopnenih predatora. Pingvini se gnijezde otvoreno na otocima. Naučnici smatraju da su pingvini najsocijalnije od svih ptica. Međutim, uvijek postoji izuzetak od svakog pravila. Tako je i u ovom slučaju. Na primjer, divni pingvini radije žive u parovima, ali vrlo, vrlo rijetko ulaze u koloniju.

Carski pingvin je najveći. Apsolutno u pravu. Visina mu je veća od jednog metra, a njegova težina doseže 45 kg (uglavnom zbog rezervi masti).

Najmanji pingvin teži samo jedan kilogram. Ovo je mali pingvin. U principu, samo ime govori za sebe. Njihova tjelesna težina može biti od jedan do dva i pol kilograma. Dužina tijela - 30-40 centimetara. Stanuju uglavnom na južnim obalama Australije, kao i na severnim i južnim ostrvima Novog Zelanda.

Zimi se izleže carska pingvina pilić. Iznenađujuće je, ali, živeći u teškim uvjetima, carski pingvini se uzgajaju zimi, kada se druge ptice s ovih mjesta premještaju u toplije. Ženka odlaže samo jedno jaje, koje mužjak skriva od prehlade u trbušnom naboru. Mužjak ostaje u koloniji, a ženka odlazi na hranjenje u more. Kad se pilić rodi usred zime, ženka koja se vraća, hrani ga s pola probavljene hrane spremljene u stomaku. Mužjak, koji je do ovog trenutka izgubio više od polovine kilograma, prepušta pilić majci i sam odlazi na more, gdje provodi mjesec i pol. Treba napomenuti da se pilić izleži iz jaja gola, a zatim obraste perjem nekoliko tjedana.

Pingvini većinu svog života provode u vodi. Pingvini oko 75% svog vremena posvećuju vodenom okolišu. Toliko su prilagođeni da krila nalikuju perajama morskih sisara, a gotovo da je sve perje usporedivo s ljuskama.

Pingvini dobro plivaju. I ne samo dobar, već i odličan! Oni mogu dostići brzinu i do 40 kilometara na sat.

Najbrži način za obilazak je „Plivanje dupina“. Suština ove "metode" je sljedeća: pingvini, zatim rone, a potom iskaču iz vode, odnosno, njihovo ponašanje podsjeća na delfina. Za šta tačno to rade još nije jasno: bilo za brzinu, ili za smanjenje otpora, ili možda zato da bi prevarili svoje prirodne neprijatelje.

Pingvini dobro rone. Specifična težina njihovog tijela zbog teških kostiju i odsutnost potkožnih zračnih vrećica omogućava pingvinima da zarone u vodu do dubine veće od dvjesto metara. Na primjer, carski pingvini mogu zaroniti do dubine od jedan i po kilometara! Istina, još nije bilo moguće otkriti što tamo rade.

Na kopnu, pingvini drže svoje tijelo uspravno. Imaju kratke i debele noge, koje se takođe nose unatrag (tj. Nalaze se iza težišta). Pri kretanju, pingvini se takođe naslanjaju na rep. Mogu samo hodati uspravno i praviti male korake. Ako postoji potreba za bržim kretanjem, onda klizi po trbuhu, gurajući sniježni pokrivač nogama i krilima.

Pingvini nemaju miris. Odsutna ili vrlo slaba, kao uostalom, kod svih ptica.

Oči pingvina savršeno su prilagođene životnim uvjetima u vodenom okruženju. Imaju ravnu rožnicu očiju, pa su van vode pingvini pomalo miopični. Kontraktilna sposobnost i rastezljivost zjenica pingvina pomaže im na dubini do sto metara da se brzo prilagode promjenjivim uvjetima svjetlosti vode.

Pingvini su osjetljivi na zagađenje vode. To ne čudi, pogotovo kada je u pitanju zagađenje naftom. Ono (ulje) začepljuje perje ovih ptica i ulazi u njihov stomak. Istovremeno se gube vodootporna svojstva šljiva, a pingvini koji su potpuno iscrpljeni mogu se oprati na obali.


Pogledajte video: Пингвины из Мадагаскара (Avgust 2022).