Informacije

Petrel

Petrel



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Petrel (lat. Procellariclassae) je morska ptica srednje veličine. Predstavnici porodice petrovaka nalaze se uz obale svih okeana, ipak, većim dijelom u južnoj hemisferi. Redoslijed buradi (ili cijevi) obuhvaća 81 vrstu. Šljiva je ili potpuno tamna ili dvobojna sa svijetlom donjom stranom.

Južna hemisfera poznata je po najvećem broju naseljenih vrsta buradi. Pet vrsta gnijezdi se u ruskim morima, a osim toga, tokom nomadskog razdoblja može se vidjeti trinaest vrsta. Tokom migracija, tri vrste albatrosa lete na rusku obalu Tihog okeana: crnonogi, bijeli i tamnoputi.

Prehrambena osnova sitnih vrsta cijevi obuhvaća lignje, sitne ribe i planktonske rakove. Dijeta velikih predstavnika ovog odreda uključuje leš i smeće s brodova. Najveći predstavnici reda cijevi nosa su albatrosse, a najmanji su pojedinci iz porodice olujnih peradi. Petrels veći dio svog života provode preko okeana, što je olakšano njihovom tjelesnom strukturom.

Perlica ili cijevi-naziv - naziv istog reda. Koliko su različita ova imena! Prvi diše poezijom, a drugi djeluje pomalo nepristojno. A ipak su usko povezani…. Činjenica je da zahvaljujući vrlo ugašenim cijevima u nosilima buradi (zbog kojih se drugo ime pojavilo), ove ptice su u stanju provesti značajan dio svog života preko nepreglednih mora i oceana.

Struktura buradi maksimalno je prilagođena životu povezanom s morem. U horny cjevčicama matičnjaka nalaze se nosnice kroz koje se oslobađaju viška soli (uostalom, piju slanu morsku vodu). Krila dušica u obliku cijevi su dugačka i uska, dizajnirana za letenje u vis. Prsti ovih ptica (njih ukupno tri) međusobno su povezani plivačkom membranom, koja im je jako potrebna za plivanje.

Petrelima je teško ploviti kopnom. Njihova tjelesna struktura doprinosi životu na moru, iznad mora pa čak i u njegovoj debljini - neke vrste nosnica u cijevi mogu se zaroniti. Ali zbog poteškoća u kretanju kopnom, burad vole gnijezditi u blizini vode.

Među buradima se nalaze i ptice sa najdužim krilom na svijetu. Oni su albatrosi. Njihov raspon krila može biti veći od četiri metra. Posebna struktura krila omogućava albatrosima da se ne slete nekoliko dana.

Sastav petre sadrži samo jedno veliko jaje (bijelo). Zanimljivo je da veliki predstavnici životinja bez cijevi drže rekord među svim pticama u trajanju inkubacije jaja, što je oko dva mjeseca. Oni hrane piliće šest mjeseci. I ženka i muškarac su podjednako uključeni u brigu o potomstvu.

Do kraja gnijezda mnogi pilići teže od roditelja. Hranu dobijaju u obliku stomačne masti - masne tekućine koju odrasli regurgiraju. Sama po sebi, ova hrana je veoma kalorična. Nastaje u žljezdanom stomaku ptice i, u stvari, je rezerva hrane. Uz pomoć njega, burad ne može samo nahraniti svoje piliće, već i ići bez hrane nekoliko dana.

Velike burad imaju odličan miris. Ovo je prava rijetkost za ptice. Albatrosi po mirisu pronalaze otpad s brodova i trupla.

Neki predstavnici cijevi nosa, tokom lutanja, mogu obilaziti cijelu planetu. Tu se ubrajaju džinovska burad, lutajuća bura i kraljevski albatros. Budući da njihov put prolazi kroz južne geografske širine, a jaki trgovinski vjetrovi tamo pušu, ptice koje je ovaj vjetar uhvatio letiju čitavom Zemljom.

Albatrosse su najveći burad. Njihova težina doseže deset kilograma. Ove ptice provode značajan dio svog života u uzvišenom stanju nad morima i oceanima. To je omogućeno neobično dugim krilima - za let u zračnim masama albatrosi ne zahtijevaju gotovo nikakav napor. Dan za danom, ronili su sada u blizini vode, a zatim se popeli na visinu od 20 metara. I ovo je dio njihovog života.

Albatrosi su dugovječni. Njihov životni vijek može dostići osamdeset godina (u prosjeku šezdeset godina). Ovu činjenicu posebno objašnjava gotovo potpuno nepostojanje prirodnih neprijatelja kod ovih ptica (zbog izuzetno velike veličine albatrosa).

Albatrosse priređuju igre parenja. Istovremeno prave buku, šire krila, protežu vrat itd. sve to popraćeno je vrištim vriscima. Ali porodice koje su stvorili albatrosi su jake - preživljavaju cijeli život.

Razdoblje gniježđenja lutajućeg albatrosa je jedanaest mjeseci. Zbog toga najveći albatros nije u stanju imati potomstvo svake godine.

Budale su jedan od najčešćih predstavnika reda u Rusiji. Ime su dobili po lakovjernosti prema svemu što ih okružuje. Često za vrijeme gniježđenja - na kopnu - furami mogu čak i pustiti osobu da se zatvori prilično blizu. Let ovih ptica može biti lebdeći i lepršati. U mirnom, bez vetra, njih se može odmarati direktno na vodi ili letjeti iznad njene površine.

Budale su same u moru. Skupljaju se u jata samo s ribarskih plovila za prikupljanje smeća. Oni se istovremeno često svađaju i tada možete čuti kuckanje ovih ptica.

Putovi migracija jeseni i proljeća nisu isti za mnoge butelje. Na primjer, vitki trošak s peticama gnijezdi se na otočićima u blizini Australije. Nakon što potomstvo postane neovisno, duž azijske obale stiže do otoka u Čukčijevom moru. Na svoja mjesta za gniježđenje vraća se drugom rutom, koja vodi duž američke obale.

Težina najmanjih predstavnika reda buradi iznosi samo dvadeset grama. To su ptice iz porodice oluja oluja. Gnezde se na mestima zaštićenim od napada: u prazninama između kamenja, u pukotinama ili ukopanima. Za mirnog vremena, olujne petre mogu se naći iznad morskih voda. Njihov let lepršava. U olujnom vremenu ove neobične ptice radije ostaju između visokih valova - štite ih od jakog vjetra. Dijeta olujnih buradi uključuje male morske životinje.

"Olujna kiša" je dobro poznata pojava mornara. Ovaj veliki broj olujnih petri slijeće se na palube brodova (to se često događa u lošem vremenu). Mornari su ih nazivali "vatrenim", jer su ove ptice naletjeli na brodove u svjetlu svjetla.


Pogledajte video: Leatherface The Stormy Petrel Full Album 2010 (Avgust 2022).