Informacije

Starlings

Starlings



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Starlings pripadaju rodu Palaearctic (regija Palaearctic, koja je biogeografska regija, nastala je u Paleogenovoj eri i pokriva Evropu, dio Azije i Sjeverne Afrike) pjevnih ptica iz porodice starlinga.

Porodica starling uključuje više od stotinu vrsta, koje su podijeljene u 25-32 roda. Predstavnike svih ovih vrsta karakteriziraju prosječne veličine, kao i sličan način života i boje šljiva.

Kljun starle može se opisati kao ravan, dug i snažan. Vrh kljuna ovih ptica je blago spljošten. Starlings imaju ravan, kratak rep. Krila su oštra.

U Rusiji je običan starling (špak) vrlo uobičajen. Trenutno se stanište ove ptice širi. Uobičajeni škver nalazi se samo u ravnim predjelima, ne raste visoko u planinama. Shpak je obdaren širokim rasponom zvukova. Obični starlings mogu imitirati pjesmu drugih ptica, kao i reproducirati mnoge druge zvukove.

Obični starling je ptica selica. Opseg migracije (barem u Europi) ovisi o klimatskim uvjetima; udaljenost od mjesta gniježđenja do mjesta zimovanja špakova može doseći dvije tisuće kilometara. Maloljetnici često odlaze na zimu sredinom juna, dok najčešće starlete počinju svoje putovanje tek sredinom oktobra.

Sezona parenja za obične starlete počinje u rano proljeće. Ako šljokice migriraju, tada sezona parenja započinje odmah nakon njihovog dolaska sa zimovališta. Broj jaja u jednoj kvačici obično varira od četiri do šest. Pilići običnih starica rađaju se potpuno bespomoćni i u prvim danima svog života ne stvaraju nikakve buke.

Starlingi su svejedne ptice, odnosno ove ptice konzumiraju i hranu biljnog i životinjskog porijekla. Naselja običnih starica sastoje se od malih kolonija ptica ugušenih u jata. A. Shapoval i V. Paevsky, nakon provođenja relevantnih studija, zabilježili su da prosječni životni vijek špakova u njihovim prirodnim životnim uvjetima doseže dvanaest godina.

Uobičajeni starling je povezan sa ružičastim starlingom. Prisutnost vode u blizini preduvjet je za gniježđenje ružičastog starga.

Sivi starling je takođe i pesma porodice starlinga. Sivi starling je školska ptica. Gnezdi se u kolonijama, a spava i hrani se u skupinama. Ishrana sivih stabala uključuje biljnu i životinjsku hranu. Istina, s obzirom da su oboje dostupne, sive stabla i dalje vole hranu životinjskog porijekla.

U Rusiji je najpoznatiji zajednički stajling. Drugo ime mu je špak. Uglavnom, običan škver stanuje u mješovitim i listopadnim šumama, ali mnogo se češće ova ptica može vidjeti u kultnom krajoliku. Područje distribucije špake neprestano se proširuje zahvaljujući čovjeku - to se odnosi ne samo na one kontinente na kojima je zajednički starling dugo živio, već i na takve kontinente kao što su Sjeverna Amerika i Australija. Uobičajena populacija starlinga u Severnoj Americi trenutno je vrlo velika. Shpak već ne iznenađuje Novi Zeland i Južnu Afriku. Ova ptica se često može naći na mnogim okeanskim ostrvima, to jest na onim teritorijama na kojima špak nije živio prije. Uobičajeni škver ima široko područje distribucije. Nije ograničen ni na jednu biogeografsku regiju, naprotiv, distribuiran je u svim osim neotropske regije, odnosno u Južnoj i Srednjoj Americi. Uobičajeni škver nalazi se samo u ravnim predjelima, ne raste visoko u planinama, iako je vrlo tolerantan u odabiru staništa za špake. Običan se stargač često opremi stambenim objektima u blizini farmi u ruralnim područjima ili u naseljima. Špaka se često može vidjeti u slanim močvarama, močvarama ili obalnim područjima, kao i u stepama i šumama. U pogledu naseljavanja, obične starle izbegavaju ona mesta koja su nepristupačna ljudima. Tijekom sezone uzgoja, špak postavlja gnijezdo u nišama zgrada ili udubinama u drveću. U ovom trenutku špricama su potrebna zasijana polja kao krmna površina.

Uobičajeni starling je mala ptica. Duljina tijela se kreće od 18,7 do 21,2 centimetra. Raspon krila, u pravilu, doseže gotovo trideset devet centimetara. Težina je približno jednaka sedamdeset i pet grama. Vrat je kratak, a tijelo prilično masivno. Obični škver je obdaren dugačkim kljunom (za razliku od crnih ptica, kljun nije tako moćan), koji je blago zakrivljen prema dolje. Većinu godine kljun je crn, koji se ipak tokom sezone uzgoja mijenja u žuto. Osnovica krila običnog trnja je široka, a kraj im je sužen, dužina krila je kratka. Rep je kratak. Dužina mu je nešto više od šest centimetara.

Ženka i mužjak su iste boje. Stražnji dio vrata, grudi i leđa imaju crno perje s karakterističnim metalnim sjajem. Međutim, kod nekih podvrsta šljiva može imati plavkastu, ljubičastu, zelenkastu ili brončanu nijansu. Zimi se vrhovi perja usitnjavaju na staricama. Zato mrlje postaju vidljive na tijelu ovih ptica, koje imaju krem ​​ili bijelu nijansu. Plemenke su veće na vanjskom dijelu krila i na dojkama. Proljetna melem je razlog zašto boja škriljaca postaje monotono smeđa. Po izgledu još uvijek možete razlikovati ženku običnog starca od muškog. Kod muškaraca su pera dojke izdužena. U ženki je perje na dojkama graciozno i ​​kratko. Osim toga, mužjak ima plavkasto mjesto u podnožju kljuna. Ženke imaju crvenkaste mrlje u podnožju kljuna.

Obični je starling obdaren širokim rasponom zvukova. Ovaj asortiman uključuje šištanje, zvižduke, zveckanje i druge zvukove, pa čak i mehovice. Shpaki može oponašati pjevanje drugih ptica. Obične starlinge, koje se nalaze u Sjevernoj Americi, lako reproduciraju zvukove plakoca, istočno šumsko pivo, djevičanu jarebicu i leš trupa istočne livade. Ruski naučnici otkrili su da špaki mogu imitirati larve, prepelice, plavokose, lastavice, oriole, morske ptice, jaja, ratnice i ostale ptice. Obične starlinge mogu čak reprodukovati prekrivanje žabe. Nije rijetkost da špake koje se vraćaju s juga u proljeće iznenada pjevaju uz glasove suptropskih ptica. U centralnoj Aziji i Kazahstanu mogu se očekivati ​​i da starci oponašaju blejanje ovaca i klikanje bičem. Pisac prirodnjaka M. Zverev, odabirom starlinga za temu svoje priče, opisao je kako spak apsolutno pravilno oponaša zvukove koji se emitiraju kada se kucaju na pisaćim strojem.

Obični starling je ptica selica. Opseg migracije (barem u Europi) ovisi o klimatskim uvjetima. Pored toga, tendencija migracije kod zajedničkog stabla povećava se kako se kreće sa zapada na istok i sjever. Na primjer, u Irskoj i Velikoj Britaniji ptice pretežno sjede. U Holandiji samo zimi ostaje oko dvadeset posto ptica. Ostali zimi na području petsto kilometara od mjesta rođenja - to mogu biti Belgija, sjeverna Francuska, Engleska. U Ruskoj Federaciji su gotovo sve starice ptice selice. Udaljenost između mjesta gniježđenja i zimskih apartmana može biti od jedne do dvije tisuće kilometara. Jatovi starica koji lete do mjesta gniježđenja mogu biti jako veliki. A to nije samo uistinu impresivan prizor. Lokalno stanovništvo doživljava neke neprijatnosti od takvih jata ptica. Primera radi, tokom dolaska starleda, stanovništvo grada Rima, koliko je to moguće, pokušava da se ne pojavi na ulici navečer. U ovo doba buka špakova može utopiti čak i buku transporta. Šipkovi se u pravilu vraćaju na svoja mjesta gniježđenja u rano proljeće, odnosno u vrijeme kada je zemlja još uvijek prekrivena snijegom, a neke se jedinke na kraju zime vraćaju u svoju domovinu. I tek početkom maja migracija običnih starica je završena na sjeveru njihovog prirodnog raspona. Zanimljiva je činjenica da prvi stižu mužjaci. I samo nekoliko dana nakon njih, vraćaju se ženke zajedničkog starlinga. Jesenja migracija počinje početkom jeseni. Ovo je krajnje vrijeme za jesenju molitvu. Vrhunac jesenje migracije običnog škroba događa se sredinom oktobra. Primijećeno je da mladi starci idu na zimu ranije nego što gnijezde jedinke - često početkom jula.

Obične starke formiraju velika jata. Ponekad dobijete priliku da pogledate ovu neobičnu sliku. Obični starlingovi su vrlo vešti u manevrisanju u vazduhu. Postoje slučajevi kada se nekoliko hiljada spanhova sinkronizirano okreće jedan za drugim i onda čitavo jato elegantno sleti na površinu. Prirodno, ptice su raštrkane na vrlo velikom području. Međutim, populacija starlinga sastoji se od malih kolonija ptica ugušenih u jata. Zajednička kolonija starlinga obično uključuje nekoliko parova ovih ptica. Kako bi proveli noć, špakovi se opet okupljaju u grupe. Mjesto za noćni provod mogu biti obalna područja koja su obrasla vrbama ili trskom, a noću se špaksi mogu vidjeti u gradskim parkovima i vrtovima.

Obične starlinge čuvaju svoje teritorije. To je samo djelomično tačno. Shpaks obično štiti malo područje koje se koristi za inkubaciju i razmnožavanje pilića. Po pravilu radijus ovog područja ne prelazi deset metara. Krmne površine nisu podložne zaštiti od običnih stabala; šapice se hrane sa strane svog gnijezda. Kao zasadive površine mogu se koristiti zasijane površine, povrtnjaci i periferija sela, kao i obalna podloga.

Obične starle su agresivne ptice. Ne u odnosu jedna na drugu, već u odnosu na druge vrste ptica. Obične starle se često takmiče s drugim pticama zbog mjesta gniježđenja. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama, stablašci su raselili crvenoglavog djetlića iz svojih povijesnih staništa. Spakovi se dobro nadmeću za mesta za gnežđenje u Evropi. Ovdje su im konkurenti zeleni djetlići i valjak. Prelazeći na druge kontinente, ljudi su pokušavali povesti starleće sa sobom. Ali neke od posljedica bile su negativne. To je bilo zbog prirodnih karakteristika starleža, koje se brzo množe i imaju vrlo agresivan karakter. Stoga, one regije koje stablaši nisu naselili povijesno, ove ptice su postale neželjeni gosti - štoviše, špaki je nanio značajnu štetu usjevima jagodičastog i žitnog sjemena. Već se radilo o značajnoj ekonomskoj šteti. U Australiji je zaposleno osoblje lovaca koji pucaju starice. Govorimo o zapadnom dijelu kopna. Ovo je teritorija na kojoj se špaki još nisu u potpunosti naselili. Uzgred, ovdje se lovci stalno drže. Ogromne nakupine šljokica na aerodromima mogu ugroziti sigurnost zračnog putovanja.

Sezona parenja za obične starlete počinje u rano proljeće. Sezona parenja za špalete koje žive na sjevernoj hemisferi traje od kraja marta do početka jula. Sezona parenja za špagove koji žive na južnoj hemisferi traje od septembra do decembra. Dužina sezone parenja ovisi o dostupnosti krmne osnove i prirodnim i klimatskim uvjetima. Zanimljiva je činjenica da je za azijsku i evropsku populaciju karakteristično prisustvo tri faze reprodukcije u jednoj sezoni parenja. Svaka od ovih faza završava se polaganjem jaja. Prva nakupina jaja obično sadrži četiri do šest jaja (rijetko kad njihov broj dosegne sedam). Prvo polaganje započinje istodobno za sve okolne špake. Vremenom pada na početak sezone uzgoja. Druga nakupina jaja povezana je sa činjenicom da je za polikarstvo karakteristično prisustvo poliginije. Treće kvačilo započinje četrdeset do pedeset dana nakon početka prvog kvačila. Takođe se sinhronizira u čitavoj populaciji zajedničkog stabla. Kao što je gore spomenuto, broj jaja u jednoj kvačici obično varira od četiri do šest. Oni su svijetloplave boje i bez mrlja. Veličina jaja običnih starica je oko trideset i širina dvadeset milimetara. Prosječna težina jednog jajeta je šest i pol grama. Ženka se uglavnom bavi inkubiranjem jaja. U ovom trenutku mužjak je zamjenjuje vrlo rijetko. Period inkubacije varira od jedanaest do trinaest dana.

Nakon zimovanja mužjaci običnog starca prvi put odlaze kući. Nakon dolaska odmah počinju tražiti mjesto na kojem će biti uređeno gnijezdo. U ulozi potonjeg može biti i kuća za ptice i udubina, a sasvim je moguće da se u zidu kuće nalazi i rupa. Nakon što mjesto odabere, mužjaci se prikaču nedaleko od njega i počinju pjevati. Ovaj zvučni signal namijenjen je privlačenju ženki, kao i pokazati drugim mužjacima da je ovo ugodno mjesto već zauzeto. Nekoliko dana nakon dolaska mužjaka ženke se vraćaju u svoju domovinu. Nakon ovog događaja počinju se formirati parovi i grade se gnijezda. Lišće, grančice drveća, stabljike, korijenje i drugi "priručni" materijali koriste se običnim špagama kao posteljina za gnijezdo, a u izgradnju su uključeni i muški i ženski. Budući da je za zajedničke starlinge karakteristično prisustvo poliginije, mužjak ponekad brine o više ženki odjednom. Štaviše, mužjaci spužvi mogu prvo oploditi jednu ženku, a zatim i drugu. Taj fenomen se naziva sekvencijalna poliginija. Broj mužjaka poliginije u različitim populacijama značajno varira. Na primjer, u Belgiji je mužjaka običnih starica bilo od 20% do 60%. U nekim dijelovima Njemačke, gdje su provedena istraživanja slična belgijskim, zabilježeno je najmanje 50% poliginije muških špaga.

Grickalice običnih starica rođene su potpuno bespomoćno. U prvim danima svog života pilići ne stvaraju apsolutno nikakvu buku. Zato je moguće otkriti da postoje samo pomoću školjke koja je pala sa gnijezda. Štaviše, pilići neko vrijeme ostaju sami u gnijezdu. To je zbog činjenice da oba roditelja istovremeno traže hranu za njih. Istina, uglavnom se to događa ili ujutro ili uveče.

Prvi put nakon pojave pilića ženka i mužjak hrane ih mekom hranom. Tvrđu hranu (na primjer, puževi, bube, skakavci, velike gusjenice itd.) Roditelji počinju davati pilićima tokom rasta. Dvadeset jedan do dvadeset tri dana kasnije, pilići već mogu napustiti gnijezdo. Istina, već otprilike dva dana ih podržavaju njihovi roditelji. Zanimljiva je činjenica da roditelji koriste sve vrste trikova kako bi namamili svoje vrlo uplašeno potomstvo iz gnijezda. Takvi trikovi uključuju, na primjer, činjenicu da se ženka i mužjak vrte u neposrednoj blizini gnijezda s hranom, pokušavajući namamiti piliće van.

Starlingi su svejedne ptice.Jedu i biljnu i životinjsku hranu. U rano proljeće, zemljani crvi postaju predmet lova na obične starlete. Poslednji, nakon zime, izlaze na površinu zemlje. Pored toga, u proljeće vrapci skupljaju ličinke insekata koji su prezimljavali na skrivenim mjestima. Kad sunce ugrije, obični starlingovi plijene raznim insektima. To su gusjenice, leptiri i pauci. Što se tiče biljne hrane, dijeta shpak posebno uključuje voće i sjemenke različitih biljaka (šljive, bobice, kruške i jabuke, trešnje). Ako se odjednom pokaže da je plod pod zaštitom žilave kože ili ljuske, tada vrapci pronalaze izlaz i ovdje. Umeću svoj kljun u malu rupu, nakon čega ga počinju polako otkopčavati. Ova metoda pomaže otvaranju sadržaja. Obične stablašice mogu mnogo štetiti vinogradima i usjevima.

Birdhouse je izmišljen s razlogom. Osoba je dugo tražila vezu s starlingom, a to je zbog činjenice da su starleze u stanju uništiti štetne insekte (na primjer, u vrtovima). Zato su ljudi došli na ideju da naprave posebne kuće za špake.

Ružičaste starlinge su rođaci običnog stajlinga. Ružičasti starling pripada porodici starlinga. A neki istraživači ih smatraju zasebnom vrstom. Većina autora pripisuje ružičaste starlinge najčešćem rodu starlinga u porodici starling. Izgled je ružičasti starling više nalik vrani nego šljokiču. Kod ružičastog starca kljun je u odnosu na uobičajenog starlinga znatno deblji i kraći (njegova dužina kreće se od dvadeset dva do dvadeset šest centimetara). Mjesto gniježđenja ružičastog starlinga je jugoistočni dio Europe i središnja Azija. U Rusiji se ružičasti starling nalazi na jugu Sibira i na Kavkazu. Ružičasti starling je mala ptica. Dužina tijela varira od devetnaest do dvadeset dva centimetra, raspon krila u prosjeku je trinaest centimetara. Težina ružičastog starca kreće se od pedeset devet do devedeset grama. Ružičaste starlinge obdarene su kitom, koja se sastoji od izduženog perja i nalazi se na stražnjoj strani glave. Greben je izraženiji kod mužjaka ružičastog starca.

Prisutnost vode u blizini preduvjet je za gniježđenje ružičastog starga. Tokom gnezdanja ove ptice naseljavaju se uglavnom na pustinjskim i polu-pustinjskim ravnicama, kao i u stepkama. Ovo su teritorije bogate hranom. Dijeta ružičastih stabala uključuje razne skakavice. Pored dostupnosti resursa za piće i hranu, nezamjenjiv uvjet za izgradnju gnijezda ružičastog starlinga je prisustvo zgrada s nišama, umjetnim kućicama za ptice, hridima stijena ili strmim obalima vodenih tijela. Zanimljiva je činjenica da ružičaste starlinge mogu svakog dana letjeti vrlo velike udaljenosti (do deset kilometara). Tijekom zimskih letova, ružičasti starleji se okupljaju u velikim jatima na području vinograda i voćnjaka. Ružičaste starlinge ne smetaju gozbe na voćkama. Ružičasti starling se gnijezdi, formira kolonije, a ostatak vremena živi u jatima.

Ružičasti starling je javna ptica. Ružičasti se starling hrani u velikim jatima, isti se kreće od mjesta do mjesta. Ružičasti starling noć također provodi u skupinama, a gnijezdi se u cijelim kolonijama. Općenito, njegovo je ponašanje u mnogočemu slično onome iz spaka. Ružičasti starling radi na sličan način, dok sve traži i pazi. U ljeto, jedno jato ružičastih stabala može sadržavati nekoliko desetaka ili nekoliko stotina ptica. Zimi se jato još više povećava. Njen broj često doseže desetine hiljada pojedinaca. Ružičaste starlinge obično se gnijezde jedna uz drugu. Na jednom mjestu se događa da su grupirani u pet ili šest parova ptica. Ružičaste starlinge su pokretnije od običnih snaha. Oni mogu svaki dan da prelete značajne udaljenosti. Štaviše, one se mogu vidjeti na jednom mjestu više puta. Još jedna razlika između ružičastih starlendi i običnih je što prve ne pokazuju agresiju prema drugim pticama. Često zalutaju u jata pomiješana s njima.

Sezona oplemenjivanja ružičastih stabala ovisi o dostupnosti hrane. Za razmnožavanje ružičastih stabala, nezamjenjiv uvjet je obilje nomadskih skakavaca na teritoriju. Zato je sezona uzgoja ovih ptica vrlo kratka. Obično počinje polovinom maja, a završava početkom jula. Vremenske prilike mogu uzrokovati promjene na granicama ovog perioda. Kolonije ružičastih stabala se raspadaju čim većina pilića počne letjeti. Postoje slučajevi da roditelji ostave svoje piliće koji još nisu prilagođeni za let u gnijezdu i odlete. Osim toga, ružičaste starkavice napuštaju područje gniježđenja čak i ako se zaliha hrane presušila.

Ružičaste starlinge se hrane u velikim jatima. To se događa na području "bogatom" insektima, a značajan dio plena ulove ružičaste starlinge direktno na zemljinoj površini. Njihova prehrana uglavnom uključuje razne ortopire, posebno skakave. Zbog činjenice da ružičasti starling direktno progoni skakave, ova ptica se smatra vrlo korisnom u onim područjima koja su je napala. Kako Grinčenko svjedoči, prehrana ružičastih stabala tijekom sezone uzgajanja sastoji se od 70-100% hrane životinjskog porijekla. U razdoblju od svibnja do srpnja, starleži se hrane ortoterapijom (62% ukupne prehrane), a jedu i mrave, drvarnice, moleći mantise, bube, mljevenjače i cikadu. Kad se završi sezona uzgoja, biljna hrana postaje poželjnija za ružičaste starle. To je vrijeme kada se jato starlinga migrira na područja koja obiluju grmljem i voćkama. Tokom ovog razdoblja, prehrana ružičastih stabala uključuje jagodičasto voće, maline, trešnje, smokve, marelice i grožđe. Ove ptice ne odbijaju sjeme nekih biljaka i nektar nekih cvjetova. Istovremeno, ružičaste starke često nisu korisne (kao što je slučaj s skakavicama), već, naprotiv, značajnu štetu voćkama. U Indiji, ružičasti starling ošteti polja riže. Zanimljiva je činjenica da se među ružičastim starlingima nikada ne bori za pravo na posjedovanje plena. Naprotiv, oni pojedinci koji su ga pronašli, uz pomoć zvučnih signala, o tome obavještavaju sve članove čopora.

Sivi starling je pesmica porodice starlinga. Sivi starling nastanjuje teritorije istočne Azije. Može se naći i u Rusiji. Govorimo o Dalekom Istoku i Transbaikaliji. Sivi starling je mala ptica. Duljina tijela mu varira od dvadeset do dvadeset tri centimetra.

Sivi starling ima sivo perje. Ovu pticu odlikuje zadimljena siva ili smeđa perja gornjeg dijela tijela, svijetlosiva perja gornjeg repa, trbuha i grudi. Izuzetak su ponekad perje glave koje može biti ili crno smeđe s bijelim prugama, ili uglavnom bijelo. Na obrazima sive starkaše ističu se pramenovi bijelog perja. Siva starlings je obdarena smeđim šarenicama. Kljun ovih ptica ima žuto-narančastu boju i obdaren je tamnim krajem. Ženke sive staze imaju svjetlije perje od mužjaka.

Sivi starling je školska ptica. Raste u kolonijama. Noć provodi i hrani se u grupama. Danju jata sivih starčeva u pravilu uključuju ne više od trideset jedinki. Istina, ponekad možete pronaći jato ovih ptica, koje broje do sto jedinki. U ljeto, grupa sivih starčeva, uključujući i do hiljadu ptica, može se okupiti noću. Zimi se do pedeset hiljada sivih starica može grupirati na mjestima za noć.

U pravilu, sivi starlingovi imaju dvije nakupine jaja u jednoj sezoni uzgoja. Tokom gnezdenja ove ptice naseljavaju se u kolonijama. Broj parova sivih starčeva u svakoj koloniji doseže trideset. Gnezda se obično postavljaju u kućicama za ptice, pod krovovima zgrada ili u šupljinama drveća. Iznutra je gnijezdo obloženo perjem drugih ptica i suhom travom. Prvo nakupljanje jaja javlja se gotovo istovremeno u čitavoj populaciji. Broj jaja u prvoj kvačici varira od dva do deset (ali obično je jednako pet). Jaja su plava i ne šareno. Period inkubacije je otprilike dvanaest do trinaest dana. I ženka i mužjak sivog staleža sudjeluju u valjenju jaja. Međutim, ženka provodi značajan dio vremena u gnijezdu. Pilići sivih starica rađaju se potpuno bespomoćni i goli. U prvim danima života samo se mužjak bavi hranjenjem pilića. Prvi let pilića obično se odvija dvadeset prvog ili dvadeset drugog dana njihovog života.

Ishrana sivih stabala uključuje biljnu i životinjsku hranu. Istina, s obzirom da su oboje dostupne, sive stabla i dalje vole hranu životinjskog porijekla. Ove ptice jedu širok izbor insekata. To su medvjedi, zemljani crvi, bube i njihove ličinke, mravi, gusjenice itd. Štoviše, žabe, gušteri i rakovi često postaju objekti lova na sive stabla. Ishrana sivih stabala uključuje mrvice, jagode, trešnje. Zimi ptice konzumiraju plodove perzijskog jorgovana, orijentalne persime, kamfor lovor i stablo lopate.


Pogledajte video: Stella the Starling Talking to the Camera (Avgust 2022).