Informacije

Štorklja

Štorklja



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Štorklja je porodica velikih ptica koje pripadaju redu gležnja. Nemaju guzu.

Mala plivačka membrana povezuje tri prednja noga roda. To je zbog činjenice da su njihove glasnice smanjene.

Predstavnici porodice roda imaju obično široka krila i duboko secirana. Mnoge vrste roda svake godine izvrše značajne migracije, a općenito se rode smatraju odličnim muharima. Ove ptice pravilno koriste temperaturu zraka kako bi mogle da uštede energiju tokom leta.

U letu, rode protežu vrat prema naprijed. Najbrojnija populacija roda nalazi se u zemljama tropske zone. Vrlo je česta pojava roda u vrućim i umjerenim širinama.

Najpoznatiji član porodice roda je bijela roda, koja ima vijek trajanja od približno dvadeset godina. Gotovo sve bijele rode su ptice selice - one letiju u Indiju ili Afriku za zimu (postoje dvije migracijske rute).

Na svim kontinentima nalaze se rode. Istina, u Sjevernoj Americi njihova je distribucija ograničena na područje krajnjeg juga. U Australiji rode žive samo na sjeveroistočnom dijelu kopna. Tri vrste ovih ptica gnijezde se na teritoriji Ruske Federacije. U evropskom dijelu Euroazije gnijezde se samo dvije vrste roda. To su bijela i crna roda. Ponekad kao rijetkog gosta u Europi možete vidjeti predstavnike vrsta roda, kljuna žutog dugulja i afričkog marabua. U pravilu, pri odabiru staništa, rode daju prednost teritorijima koji se nalaze u blizini vodnih tijela, kao i otvorenim prostorima.

Bijela roda je najpoznatiji član porodice roda. Bijela roda ima bijelo perje, jedini izuzetak su crni vrhovi krila. Ove su ptice obdarene dugim tankim kljunom koji ima crvenu boju, dugačak vrat i duge noge, koji su takođe karakteristični crvenkastim tonom. Zanimljiva je činjenica da u trenutku kada su roda sakrivena krila može se stvoriti varljiv dojam da gotovo cijela ptica ima crnu boju. Uzgred, upravo je iz te osobine proizašlo ukrajinsko ime ove vrste roda - crni nos. Mužjaci i ženke bijelih roda gotovo su identične jedna drugoj. Razlika leži u veličini jedinki - ženka bijelih roda je i dalje nešto manja od mužjaka. Rast ovih ptica varira od jednog metra do sto dvadeset i pet centimetara, a raspon krila često doseže dva metra. Masa odrasle bijele rode iznosi oko četiri kilograma. U prosjeku ove ptice imaju životni vijek od dvadeset godina. Izgled bijele rode vrlo je sličan dalekoj istočnoj. U novije vrijeme, međutim, dalekoistočna roda je izolirana kao neovisna vrsta.

Područje distribucije bijele rode prilično je široko. Može se naći širom evropskog i azijskog teritorija. Bijele rode prezimljuju u tropskoj Africi ili Indiji. Štaviše, stanovništvo roda koje su se nastanile u južnim regijama afričkog kontinenta pridržava se sjedilačkog načina života. Nasele se i neke rode koje žive u zapadnoj Evropi. To su područja za koja su karakteristične toplije zime. Migracije roda uzimaju dva puta za zimovanje. Pojedinci koji gnijezde zapadno od rijeke Elbe koriste se sljedećim putem: nakon prelaska Gibraltarskog tjesnaca, ove ptice ostaju zimi u Africi. Ovo je područje između tropskih prašuma i pustinje Sahara. Bijele rode, koje gnijezde istočno od rijeke Elbe, migriraju kroz Malu Aziju i Palestinu. Zimovalište im je afrički kontinent između Južne Afrike i Južnog Sudana. Neki pojedinci prezimljuju u Južnoj Arabiji (vrlo mali broj bijelih roda) i Etiopiji (nešto više ptica ovdje boravi zimi u odnosu na Južnu Arabiju). Bez obzira o kojem konkretnom teritoriju govorimo, bijele rode se uvijek okupljaju u ogromnim jatima za zimu, uključujući hiljade ptica. Mladi predstavnici vrste bijelih roda često borave u Africi ne samo za zimu, već i za ljeto. Migracije bijelih roda povezane s letom na zimovališta događaju se tokom dana. Štoviše, ptice lete na prilično velikoj nadmorskoj visini, izbjegavajući da se nalaze nad morskom vodom. Tokom leta često možete vidjeti kako rode lepršaju.

Bijele rode migriraju u malim skupinama. Ponekad u jata. Ove skupine (ili jata) roda formiraju se neposredno prije odlaska na mjesta za zimu. Ovo je vrijeme odmah nakon uzgoja i hranjenja potomstva. Početak odlaska pada na kraj ljeta ili na prvi mjesec jeseni. Postoje slučajevi da se odlazak bijelih roda iz različitih razloga kasni do oktobra. Kao što je gore navedeno, bijele rode lete na velikim nadmorskim visinama tokom dana. Zanimljiva je činjenica da je brzina kretanja bijelih roda prema jugu dva puta manja od brzine kretanja ovih ptica prema njihovom gniježđenju u proljeće. Neki pojedinci ponekad provode zimu direktno u svom mjestu gniježđenja. Ovakva situacija je primjećena, na primjer, u Danskoj.

Dijeta bijelih roda uglavnom uključuje male kralježnjake. Kao i razne beskralješnjake. Štorke koje naseljavaju europski teritorij nikada se neće odreći zmija, zmija, žaba i žaba. Osim toga, skakavac i skakavci su omiljena hrana bijelih roda. Ishrana ovih ptica uključuje i gliste, medvjede, majske bube, male sisare (uglavnom zečeve, kukce, molove) i guštere. Ponekad jedu sitnu ribu i vrlo rijetko male ptice. Kad traže hranu, bijele rode hodaju vrlo graciozno i ​​polako. Međutim, kad vide potencijalni plijen, hvataju ga brzinom munje.

Rode koriste isto gnijezdo već nekoliko godina. Prije su ove ptice birale drveće kao mjesto gniježđenja. Na njima su rode koristile grane da naprave ogromno gnijezdo. Po pravilu, mjesto njihovog gniježđenja nalazilo se u neposrednoj blizini ljudskih naselja. Nešto kasnije ove su ptice počele opremljati gnijezda na krovovima različitih zgrada (uključujući i kuće). Ponekad je osoba pomagala rodu u tom pogledu, podižući ove građevine posebno za njih. U novije vrijeme, jedinke ove vrste uspješno su uredile gnijezda na tvorničkim cijevima ili visokonaponskim vodovima. Zanimljiva je činjenica da što je starije gnijezdo, to mu je veći promjer. Uz to, težina pojedinih gnijezda dostiže nekoliko petina. Ovo je tako ogromno gnijezdo da postaje mjesto života ne samo samih roda, već i raznih malih ptica. Potonje, na primjer, mogu obuhvaćati starle, vrapce i trzaje. Dosta često se gnijezdo "nasljeđuje" - nakon smrti roditelja to preuzima potomstvo. Najstarije gnijezdo, koje je koristilo više generacija roda, je gnijezdo koje su ove ptice sagradile na jednoj od njemačkih kula (u istočnom dijelu zemlje). Služili su rode od 1549. do 1930. godine.

Muške bijele rode prve su stigle na mjesto gniježđenja. Pred ženkama su samo nekoliko dana. Postoje slučajevi kada muškarci u jednom danu pređu dvjesto kilometara. Štorke se u našu zemlju vraćaju krajem marta ili početkom aprila. Zanimljiva je činjenica da mužjak bijele rode smatra ženku koja se prvo pojavljuje u gnijezdu kao svoju; ali ako ubrzo nakon toga druga ženka odleti u gnijezdo, tada će se obje natjecati za pravo da postanu majka. Štaviše, u ovoj borbi mužjak apsolutno ne učestvuje. Ženka koja je izdržala konkurenciju, mužjak je pozvana u gnijezdo. Istovremeno, mužjak odbacuje glavu na leđa i uz pomoć kljuna proizvodi zvukove klackanja, a da bi stvorio veću rezonanciju, udaljava jezik u grkljan. Mužjak izdaje identične zvukove klika kada drugi mužjak pristupi svom gnijezdu. Samo je držanje drugačije. Bijela roda vodoravno se povlači u vratu i tijelu, spuštajući ili podižući krila. Ponekad se dogodi da mlade rode lete do gnijezda starog mužjaka. To je zbog činjenice da su prve jednostavno previše lijene za opremanje vlastitog gnijezda. Tuča se često događa između vlasnika gnijezda i protivnika koji ne reagiraju na preliminarne prijetnje. Kad se poziv mužjaka prihvati, obje ptice, koje se nalaze u gnijezdu, počinju pljeskati kljunovima i odbacuju glave natrag.

Ženka bijele rode odlaže dva do pet jaja. Manje često njihov broj varira od jedan do sedam. Jaja su bela. I mužjak i ženka sudjeluju u inkubiranju jaja - obično se uloge raspoređuju na sljedeći način: ženka inkubira noću, a mužjak danju. Kod promjene kokoši uvijek se odvijaju specifične ritualne poze. Inkubacija jaja traje oko trideset tri dana. Samo su se pilići koji su se pojavili bespomoćni, ali vidljivi. U početku, dijeta pilića sastoji se uglavnom od glista. Roditelji ih izbacuju iz grla, a potomci ili gliste hvataju u letu, ili ih sakupljaju u samom gnijezdu. Kako odrastaju, pilići bijelih roda mogu oduzeti hranu direktno iz kljuna svojih roditelja.

Piliće bijele rode pomno nadgledaju odrasli. Odrasle ptice često odbacuju sve bolesne i slabe piliće iz gnijezda. Tek pedeset četvrtog ili pedeset petog dana po rođenju, mlade rode odlaze iz gnijezda. Međutim, taj se proces ponovo odvija pod nadzorom roditelja. Čak i nakon polijetanja, još dvije ili dvije i pol sedmice, piliće hrane roditelji, a rode poboljšavaju svoje letačke vještine. Rode postaju potpuno neovisne u dobi od sedamdeset dana. Zanimljiva je činjenica da mladi rodaci zimi lete bez ikakvog vodstva nad njima od odraslih. Put koji su krenule rode krajem avgusta označava njihov prirodni instinkt. Odrasli, međutim, odlaze na zimovanje malo kasnije - u septembru. Storke postaju seksualno zrele u dobi od tri godine. Uprkos tome, neke se jedinke počinju gnijezditi tek šest godina nakon rođenja.

Štorklja je ptica koju veoma poštuje narodna kultura. Različite mitopoetske tradicije označavaju rode kao božanstva, šamane, totemske pretke, demiurge itd. Bijele rode smatraju se simbolima života i rasta, neba i sunca, vjetra i grmljavine, slobode i nadahnuća, superiornosti i proročanstva, obilja i plodnosti.

Crni roda je još jedan član porodice roda. Crna roda uvrštena je na liste Crvene knjige Rusije i Bjelorusije. Tokom leta često je u lepršavom stanju. Ova se karakteristika opaža i kod drugih roda. U letu, crne rode takođe odbacuju noge i ispružuju vrat naprijed. Dijeta crnih roda uglavnom se sastoji od ribe, beskralježnjaka i malih vodenih kralježnjaka. Tako poplavne livade koje se nalaze u neposrednoj blizini vodnih tijela, kao i plitka voda, postaju mjesta za hranidbu ovih ptica. Osim toga, tokom zimovanja prehrana crnih roda diverzificira se zbog velikih insekata, nešto rjeđe guštera i zmija, kao i sitnih glodara.

Crna roda je crne boje. Šljiva crnih roda uglavnom je crna iako ima bakarno-crvenu ili zelenkastu boju. Trbušna strana tijela ove ptice je bijela, a grlo, kljun i glava jarko crvene boje. Osim toga, jarko crvena boja ima neugledno mesto na obruču i blizu očiju crne rode.

Veličina crne rode je nešto manja od one bijele rode. Dužina krila crne rode iznosi oko pedeset i četiri centimetra. Prosječna težina ove ptice je tri kilograma.

Crne rode imaju tendenciju da izbjegavaju ljude. Crna roda je vrlo tajna ptica. S obzirom na to, rode pri odabiru staništa daju prednost starim ili dubokim šumama, područjima u blizini vodnih tijela. Tako se slika crne rode može naći u blizini močvara, šumskih jezera i rijeka. Ova vrsta naseljava šumsku zonu Euroazije. Što se tiče teritorija naše zemlje, predstavnici ove vrste žive na teritoriju od Baltičkog mora do Urala, kao i na području Južnog Sibira do Dalekog istoka (najveći broj predstavnika crnaca je gnijezdo u Primorju). Odvojena populacija crnih roda nastanjuje jug Rusije. To su šume teritorija Stavropolja, Dagestana, Čečenije. Zimovalište crnih roda je Južna Azija. Pored toga, u Južnoj Africi se mogu vidjeti crne rode - ovdje živi sedentarna populacija ovih ptica.

Crna roda je monogamna ptica. Razmnožava se samo tri godine nakon rođenja. Gnijezdo se obično gradi na visini od deset do dvadeset metara. To mogu biti litice ili visoka stara stabla. Preduvjet je da bi mjesta za gniježđenje trebala biti daleko od ljudskog prebivališta. Crna roda gnijezdi se jednom godišnje. Postoje slučajevi kada se gnijezda ovih ptica nalaze visoko u planinama. Može biti visok čak 2200 metara. Prilikom gradnje gnijezda, crne rode koriste grančice i guste grane drveća. Štorklje ih pričvršćuju glinom, travnjakom i zemljom. Analogno s bijelim rodom, predstavnici ove vrste služe jedno gnijezdo više godina. Kraj marta - početak aprila obilježava dolazak crnih roda na mjesto gniježđenja. Mužjak, ispuštajući zvižduk i mašući bijelim repom, poziva ženku u svoje gnijezdo; ženka odlaže od četiri do sedam jaja. Oba roditelja sudjeluju u inkubaciji koja traje oko trideset dana. Pilići crnih roda pojavljuju se neravnomjerno zbog toga što se izležavanje počinje prvim jajetom. Boja izleženih pilića je sivkasta ili bijela. Podnožje kljuna je narančasto, a vrh kljuna je zelenkasto žut. Oko deset dana potomstvo leži samo u gnijezdu. Tada pilići počinju sjesti, mogu stajati na nogama tek u dobi od trideset pet do četrdeset dana. Vrijeme boravka pilića crnih roda u gnijezdu kreće se od pedeset pet do šezdeset i pet dana. Štorke dobivaju hranu od roditelja četiri ili pet puta dnevno.

Crne rode ne tvore kolonije. Često se gnijezda ovih ptica nalaze na udaljenosti od najmanje šest kilometara jedna od druge. Izuzetak je populacija crnih roda koje gnijezde u Istočnom Kavkazu. Ovdje se gnijezda nalaze na udaljenosti od samo jednog kilometra. Ponekad na istom stablu možete vidjeti i dva nastanjena gnijezda crnih roda.

Glas crne rode izuzetno je rijedak. Poput bijelih roda, ove ptice su izrazito oklijevaju da daju svoj glas. Ako se to dogodi, onda, u pravilu, u letu, kada crne rode emitiraju prilično glasan krik. Može se prevesti kao "chi-ling" ili "che-le". Ponekad crne rode tiho razgovaraju u gnijezdu, a tokom sezone parenja predstavnici ove vrste emitiraju glasno šištanje; ove ptice takođe veoma retko kucaju svojim kljunovima. Pilići imaju vrlo neugodan i bezobrazan glas.

Učinjeni su pokušaji ukrštanja bijelih i crnih roda.U zoološkim vrtovima više je puta primjećeno da se crna crna roda počinje brinuti za žensku bijelu rodu, ali nije bilo moguće dobiti hibridne piliće, što je uglavnom zbog značajnih razlika u ritualima parenja predstavnika ove dvije vrste.

Dalekoistočna roda je rijetka ptica. Dalekoistočna roda je vrsta koja se odnosi na bijelu rodu. Trenutno je populacija ove vrste oko tri hiljade jedinki. Dalekoistočna roda navedena je u Crvenoj knjizi Rusije.

Dalekoistočna roda ima mnogo toga zajedničkog s bijelom rodom. Prije svega govorimo o boji šljiva. Dalekoistočna roda je u veličini nešto veća od crne rode. Pored toga, daleki istočni roda ima snažniji kljun; noge ovih ptica imaju svijetlo crvenu boju. Kljun je crn. Druga razlika između dvije vrste roda je boja kljuna pilića - pilići bijele rode obdareni su crnim kljunom, dok su pilići dalekog istoka crvenkasto narančaste.

Dalekoistočna roda se nalazi samo u Rusiji. To je praktično slučaj. U stvari, skoro cjelokupno područje rasprostranjenosti ove vrste spada na teritoriju Ruske Federacije. Ime govori samo za sebe - ove ptice gnijezde na Dalekom istoku. Da budemo precizniji, to su područja Primorja i Priamurye. Osim toga, dalekoistočna roda se nalazi u Mongoliji, sjeveroistoku Kine, i sjevernoj Koreji. Dalekoistočne se rode okupljaju u jata prilično rano i odlete radi zimovanja (jug i jugoistok Kine).

Dalekoistočne rode više vole vlažna mjesta. Ove se ptice naseljavaju u neposrednoj blizini vlažnih mjesta i vodenih tijela. Njihova prehrana uključuje vodene i poluvodne životinje. To su beskralježnjaci i mali kralježnjaci. Uglavnom se na dalekom istoku rode hrane žabama i sitnom ribom. Prilikom odabira mjesta gniježđenja, jedinke ove vrste pokušavaju izbjeći blizinu ljudskih naselja. Štaviše, daleka istočna roda rijetko gradi gnijezda na zabačenim, nepristupačnim mjestima.

Dalekoistočne rode uređuju gnijezda visoko na drveću. Neizostavni uvjet za odabir mjesta za gniježđenje je prisustvo vodenih tijela u blizini. To mogu biti močvare, jezera, rijeke. Osim drveća, druge visoke zgrade mogu postati mjesto za gnijezdo. Govorimo, na primjer, o dalekovodima. Promjer gnijezda u dalekoistočnim rodama je oko dva metra, a visina gnijezda može varirati od tri do četrnaest metara. Jedno gnijezdo (kao u slučaju drugih roda) služi jedinkama ove vrste dugi niz godina, a jaja se polažu krajem travnja. Broj jaja u kvačici kreće se od dva do šest i zavisi od različitih uvjeta. Bespomoćne piliće izležu otprilike trideset dana nakon jajovoda. Ženka i mužjak hrane svoje potomstvo ispiranjem hrane u kljun. Dalekoistočne rode dostižu seksualnu zrelost u dobi od tri do četiri godine.


Pogledajte video: Štorklja Ivanka (Avgust 2022).