Informacije

Warblers

Warblers



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Čuvari (ili pravi ratnici) pripadaju porodici warblera i ujedinjuju se u rod malih insektinoznih ptica. Područje raspodjele warblera obuhvaća teritorije Afrike, Azije i Europe, ali najveća biološka raznolikost se primjećuje na teritorijama Istočne Azije.

Zajedno s rodom oslikanih krvavica, rod pravih krvavica izdvojen je u zasebnu porodicu tek 2006. godine. U ovom trenutku, ovaj rod uključuje oko pedeset i pet vrsta, ali postoji mogućnost da će razvrstati nekoliko vrsta.

Pravi vokare pretežno žive u crnogoričnim i listopadnim šumama. Petnaest vrsta voćnjaka pronađeno je na teritoriji Rusije.

Većina vrsta voćnjaka gradi svoja gnijezda izravno na zemljinoj površini. Gnijezdo u pravilu ima oblik kolibe i obdaren je bočnim izlaskom. U izgradnji gnijezda sudjeluje samo ženka. Osnova prehrane warblera su mali insekti, koje ptice love u krošnjama stabala.

Čuvari su male ptice. Osim toga, oni imaju vitku formu. Njihova dužina tijela varira od deset do četrnaest centimetara.

Različite vrste voćnjaka slične su u načinu života. Značajke gniježđenja, priroda hrane itd. u predstavnika raznih vrsta voćara zapravo imaju mnoge zajedničke osobine. Šikare provode značajan dio vremena prelazeći s jedne na drugu granu, to jest da su gotovo stalno u krošnji stabala. Zanimljiva je činjenica da mužjaci tokom dana provode mnogo vremena pjevajući. U isto vrijeme penju se na same vrhove drveća.

Warblers su ptice jarke boje. Suprotno tome, paleta boja njihovog šljiva je vrlo kontrastna. Kaputi su obojeni u gotovo nevidljive boje. Štoviše, predstavnici mnogih vrsta roda pravih ratnika vrlo su slični jedni drugima. Šljiva je obično smeđa, zelena ili žuta. Sve warblere karakterizira odsustvo seksualnog dimorfizma u boji. Boja perja ne razlikuje se kod odraslih i maloljetnika. Rep čorbeta ima dvanaest velikih perja.

Vrećci su stanovnici listopadnih šuma. Većina vrsta pravih vočara živi u listopadnim i četinarskim šumama. Međutim, postoje vrste, čiji se predstavnici mogu naći na takvoj visini gdje više nema stabala. Takve vrste zabilježene su na azijskim teritorijama.

Dijeta warblera uključuje male insekte. Oni čine osnovu ishrane. Vrećari se hrane bubama, listnim ušijima, muhama, komarcima, hrošima, kao i svojim jajima i ličinkama. Osim toga, prehrana je raznolika od pauka i bobica. Hrana se uhvati u letu ili se nađe na granama, iglama i lišću.

Čuvari su vrlo pokretne ptice. Cijeli dan pretražuju krošnje grmlja i drveća. Šikare neumorno traže hranu, veličina njihovog plijena (obično pauka i insekata) ne prelazi često ni centimetar. Dijeta warblersa uključuje lisne uši, čija je dužina tijela otprilike dva grama, a težina otprilike jedan miligram. Priroda je savršeno prilagodila čahure za sakupljanje insekata u krošnjama stabala i obdarila ih potrebnom energijom. Vrijedno je napomenuti činjenicu da uprkos činjenici da su svi roladi vrlo nemirni (neprestano u žurbi skaču s jedne grane na drugu, skaču unutar krošnje grma ili stabla), metode lova nisu različite vrste. Neki voćnjaci više vole loviti u krošnjama listopadnih stabala, drugi četinari, a treći nisu ovisni o jednoj stvari. Štoviše, neki voćnjaci love duboko u krošnji, drugi se hrane periferijom.

Warblers grade gnijezda na tlu. Nije uvijek. Gnijezda ovih ptica mogu se nalaziti ili na prosječnoj visini u drvetu, ili direktno iznad zemlje (u visokoj travi, grmlju ili panjevima). Ali većina vrsta gnoja i dalje gradi gnijezda pravo na zemlji. Gnijezda plićaka su zatvorena i imaju bočni izlaz. U pravilu se gnijezdo izrađuje u obliku kolibe. Ženka se bavi njegovom izgradnjom, ona inkubira i kvačilo. Kvačilo sadrži od tri do osam jaja. Jaja su ili potpuno bijela ili imaju crvenkaste ili smeđe mrlje na bijeloj pozadini.

Ratchet warbler je mala, ali lijepa ptica. Duljina trupca pećnice se kreće između dvanaest i četrnaest centimetara. Krila su dugačka otprilike sedam centimetara. Čičak teži jedva deset grama. Što se tiče ljepote, pojedinci ove vrste oslikani su jednako nepretenciozno kao i predstavnici drugih vrsta. Ventralna strana tijela ima bijelu boju koja je donekle raznolika žutim cvatom sa strana i prednje strane vrata. Leđna strana je žutozelena. Iznad oka ima svijetlo žutu obrvu. Treba napomenuti da se zbog posljednjeg svojstva ratkapljičastog žara često naziva i žutonjevcem.

Čaplji ratchet gnijezdi se na europskim teritorijama. Izuzetak su izuzetno južni i sjeverni dijelovi Evrope. Ratchettle ptice su ptice selice - zimi odlaze u sjeverni dio ekvatorijalne Afrike. rani odlazak. Do kraja listopada račmarice već dolaze na mjesta za zimovanje. Pojedinci ove vrste stižu u srednju Evropu krajem aprila, a mužjaci se prvo pojavljuju na mjestima gniježđenja. Traže prave dijelove i počinju pjevati - pjesma im je naglo i kratka. Vrijedno je napomenuti da se pjesma završava pucketanjem trzaja, po čemu je, navodno, i ovaj warbler dobio ime. U pravilu mužjak započne pjesmu na grani jednog stabla, a završava već na grani drugog.

Čapljica u obliku raketa gradi gnijezdo na tlu. To je jedina opcija za mjesto gnijezda za jedinke ove vrste. Gnijezdo se uvijek nalazi u neposrednoj blizini čistine ili šume. Kao što je tipično za sve vrste grla, u izgradnji gnijezda sudjeluje samo ženka. Građevinski materijal za gnijezdo su velike dlake, konjska dlaka, suhe stabljike šumskih žitarica itd. Gnijezdo jarbola vrča prilično je slično gnijezdu vrba vrba. Razlika leži u veličini (kod mlađeg vrba je manja) i odsutnosti perja u leglu u gnijezdu vrbastog čorbeta. Spojka obično sadrži od pet do sedam jaja (pada u maju ili junu). Bijela površina jaja prošarana je lila ili ljubičastim nijansama. Ženka inkubira jajašca trinaest dana, nakon čega hrani izvađene piliće još dvanaest dana. Mužjak pomaže ženki da nahrani potomstvo, što je generalno tipično za sve vrste volara. Začudo, roditelji u jednom danu zajedno izvrše do četiri stotine letova u gnijezdo, svaki put kada donose hranu pilićima. Nakon što pilići lete iz gnijezda, cijelu sedmicu dobijaju hranu od roditelja.

Čuvar vrbe tipičan je predstavnik šuma Srednje Rusije. Istina je. Vesnichka živi na teritorijama Evrope i Sibira. Izuzetak su regije južne Europe, kao i krajnji sjever i jugoistok Sibira. Donja strana tijela vrbe vrbe je maslinastosiva, a glavni ton bočne strane je bijel. Gornji dio je taman. Vrbovi vrba imaju vitku konstrukciju. Duljina tijela doseže četrnaest i pol centimetara. Dužina krila varira od šezdeset do sedamdeset četiri milimetra. Težina je otprilike deset grama.

Černota vrbe je ptica selica. Njena mjesta za zimovanje uključuju Arabiju, zapadnu Aziju i Južnu Afriku. Koprive letiju na mjesta za gniježđenje na različite načine. Ako govorimo o sjevernim dijelovima gniježđenog područja, onda jedinke ove vrste tamo stižu tek s početkom ljeta. U isto vrijeme ptice za dva do tri mjeseca prelaze razdaljinu od deset hiljada kilometara. Ako govorimo o južnim krajevima, tada tamo već sredinom marta možete vidjeti warblere. Mužjaci vrba mužjaka prvi su stigli na mjesta gniježđenja. Pojedinci ove vrste gnijezde se u planinskim i nizinskim šumama. U isto vrijeme, vrbovi vrba preferiraju gustine uz riječne obale, šumske topove i čistine, čistine s mladim podlogom, listopadne nasade itd. Stanovnici tundra i planinskih pejzaža naseljavaju se u grmlju grmlja. Pronašavši traženo mjesto, mužjak pjeva pjesme od zore do sumraka, koje se sastoje od melodičnih, čistih, ugodnih zvižduka. Pjesma je tečna i kratka. Nešto kasnije, ženka odleti na mjesto koje bira mužjak i formira se par. Gnijezdo vrbe vrbe izgrađeno je izravno na zemljinoj površini u neposrednoj blizini šumskog ruba, čistine ili čistine, to jest s pročišćenog mjesta. Gnijezdo je na vrhu uvijek prekriveno suhim stabljikama trave. Toliko je dobro kamufliran da ga je gotovo nemoguće otkriti. Gnijezdo vrbova vrba ima oblik kuglice, obdarenu bočnim uvojem, pladanj čorbice vrbe obložen je perjem. Gradnja gnijezda nastavlja se pet do sedam dana, ženka igra važnu ulogu u ovom procesu, dok mužjak ga opskrbljuje samo građevinskim materijalom. Kvačilo sadrži od četiri do osam jaja. Smeđe-crvene mrlje su jasno vidljive na bijeloj površini jaja.

Čorbica vrba odlaže jaja dva puta godišnje. Karakteristično je samo za jedinke koje gnijezde u južnom dijelu raspona. Prvo kvačilo je u maju. Drugi kvačilo javlja se krajem juna ili početkom jula. Što se tiče sjevernih područja raspona, ženka izvadi piliće samo jednom godišnje - jedino se kvačilo pojavljuje u junu. Ženka inkubira jaja od trinaest do petnaest dana, ali oba roditelja hrane potomstvo koje je rođeno - potrebno je od petnaest do osamnaest dana. Nakon što pilići napuste gnijezdo, dobijaju hranu od roditelja još tjedan dana. Nakon ovog vremena mladi vrbovi vrba počinju lutati šumom. Mladi pojedinci se kupaju u jatima. Što se tiče odraslih, oni se pripremaju za drugo gniježđenje (za one za koje je to tipično) - potrebno je oko dvije sedmice da se gnijezdo opremi na novom mjestu. Vrbovi vrba započinju rani let do terena za zimovanje. Već od kraja srpnja, jedinke ove vrste odleću sa svojih mjesta gniježđenja, a već krajem listopada svi odreda vrbe vrbe dolaze na svoje odredište.

Krošnje listopadnog drveća i grmlja su mjesto za hranjenje vrba. I jedina stvar. Warblers pažljivo pregledavaju lišće i tanke grane drveća i grmlja u potrazi za plijenom, koji često lete u letu. Vesnichki radije lepršaju na krajevima grančica, nego traže hranu u travi i grmlju obrastanja. Dijeta vrba vrba uključuje lisne uši, pauke, gusjenice i pauke leptira, sitne divlje biljke, male bube, pilane, a na jesen se prehrana ovih ptica diverzificira i bobicama.

Chiffchaff i Willow Warbler su slični po izgledu. Duljina tijela klišeja šibača varira od dvanaest do četrnaest i pol centimetara, a duljina krila je u rasponu od pet i pol do šest i pol centimetara. Težina se kreće od osam do devet grama. Šifon ima crne noge (u čemu se razlikuje od vrbe vrbe). Uz to se jedinke ove dvije vrste značajno razlikuju u pjevanju.

Područje raspodjele šifara je malo. Naprotiv, vrlo je značajno. Ova ptica živi gotovo svugdje gdje postoji grmlje ili drvenasta vegetacija. Tako se šifon može vidjeti na teritoriji od Skandinavskog poluostrva na zapadu do sliva rijeke Kolyme na istoku. Područje rasprostranjenosti šibenske ploče na mjestima čak nadilazi Arktički krug, a na jugu - do mediteranske obale. Gnezdišta jedinki ove vrste uključuju južne planinske centralnoazijske regione, kao i teritorije Male Azije i Kavkaza. Gnezdeći lokalitet ovih gnoja obuhvata južne regije Azije, severnoafričke teritorije arapskog poluostrva, kao i južne oblasti gniježđenja. Šifoni svoja zimovališta napuštaju već početkom marta i počinju stizati na mjesta gniježđenja u aprilu, što je dosta ranovoda. Prvi stižu mužjaci, koji, odabrajući neko mjesto, počinju pjevati. Zahvaljujući melodičnom, glasnom, bistrom pjevanju, šifer je dobio svoje ime. Uostalom, šiferi proizvode otprilike sljedeće zvukove: "sjenka-sjenka-sjena ...", što je pomalo slično zvuku polako padajućih kapi vode. Ženke stižu na mjesta gniježđenja otprilike tjedan dana nakon dolaska mužjaka. Ženka je ta koja bira mjesto za gnijezdo u kraju koje je odabrao mužjak. Gnezdo je izgrađeno ne više od šezdeset do devedeset centimetara iznad zemlje. Po pravilu se naseljava na panjevima, u podočnjacima, u gustini smreke ili direktno na zemlji. U blizini gnijezda uvijek postoje izbjeljena područja. Izuzetak za visinu na kojoj se nalazi gnijezdo može biti sljedeći slučaj. Šibenske pećnice mogu graditi gnijezdo na visini od dva do četiri metra (u smrekovim šapama) kada šumu često posjećuju životinje ili ljudi. Gnijezdo ima hemisferni oblik, u njegovom gornjem dijelu nalazi se bočni otvor - ulaz. Polaganje se odvija u maju. Sastoji se od pet do sedam jaja. Njihova je bijela površina obojena crvenkasto-smeđim mrljama. Ženka inkubira jajaše trinaest ili četrnaest dana. Nakon rođenja pilića, ženka provodi puno vremena pored njih, zagrijavajući svoje potomstvo. I ženka i mužjak hrane piliće. U jednom danu donose im hranu u prosjeku tri do tri stotine i pedeset puta.

Zeleni čičak gradi gnijezdo isključivo od njihove mahovine. To je njegova osobina u odnosu na ostale warblere. Mahovina se drži zajedno komadima prošlogodišnjeg lišća i stabljika trave. Za ravnanje površine pladnja koristi se malo vune i konjske dlake. Zeleni čičak gradi gnijezdo u gustoj travi. Često ga možete pronaći u koprivi. Ponekad je, kao da je, prekriveno srušenim drvećem, grmom ili previsom grozdom trave. Spojka jedinki ove vrste sadrži pet ili šest jaja. Njihova je površina čisto bijela, ali ljuska je toliko tanka da žumance koje sija kroz nju daju površini jajeta žućkasto-ružičasti ton.


Pogledajte video: GLEE - Uptown Girl Full Performance HD (Avgust 2022).