Informacije

Woodpeckers

Woodpeckers



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Woodpeckers pripadaju redu djetlića i oblik je koji objedinjuje tridesetak rodova i dvjesto dvadeset vrsta. Gotovo svi djetlići su ili sjedeći ili nomadski.

Letovi, u pravilu, prave samo male udaljenosti i lete nevoljko. Woodpeckeri ne tvore kolonije, ali gotovo uvijek žive sami.

Woodpeckers su male do srednje veličine ptica. Njihova dužina tijela varira od osam do pedeset centimetara, a njihova težina od sedam do četiri stotine pedeset grama. Djetlar koji živi u Južnoj Americi ima težinu od sedam grama - to je djetlić zlatne fronte (dužina tijela mu je samo osam centimetara).

Najveći član porodice živi u jugoistočnoj Aziji. Ovo je sjajan djetlij za drva. Duljina tijela mu prelazi šezdeset centimetara, a težina šest stotina grama.

Područje distribucije djetlića pokriva šumske zone. Ova karakteristika njihovog života ogledala se naročito u strukturi nogu ovih ptica. Noge djetlića su kratke. Dugi prsti (od kojih su dva usmereni naprijed i dva nazad) obdareni su oštrim kandžama.

U osnovi, jedinke svih vrsta djetlića, kad se penju na drveće, imaju potpornje u obliku repa perja, koje se u njima vrlo dobro razvija, s izuzetkom djetlića, koji tvore poddružinu.

Woodpeckers imaju snažan i tanak kljun. Služi za grickanje drva ili kore u potrazi za hranom ili prilikom uređenja gnijezda. U ove svrhe nije pogodan kljun gramofona. Previše je slaba i nije dizajnirana za klesanje drva.

Woodpeckers imaju hrapav dug jezik. Služi za izvlačenje otkrivenog insekta iz rupa u drvu. Neki djetlići jedu termite, mrave, pa čak i bobice, a zimi sadi sjeme.

Spojka drvoseča sadrži u pravilu tri do sedam jaja bijele boje sa sjajnom površinom. Period inkubacije kreće se od deset do dvanaest dana. I ženka i muškarac sudjeluju u inkubaciji. Pilići se rađaju bespomoćni i goli.

Površina distribucije djetlića ogromna je. Ove se ptice nalaze gotovo svuda. Ne mogu se naći osim u obodnim regionima, na Madagaskaru, Novoj Gvineji, Novom Zelandu, Australiji, Irskoj i na nekim okeanskim ostrvima. U Rusiji možete naći predstavnike četrnaest vrsta porodice djetlića. Od njih su najraširenije slabije sortirane, velike raznolike, troredne sivosive, zelene djetliće, kao i Vertinek i Zelna. Drvosjedi naseljavaju šume. Često su ove ptice vezane za šume. Ovde žive, opremljaju svoje prebivalište u drveću, a ovdje jedu. Biološku raznolikost pružaju, između ostalog, klimatski uvjeti - na primjer, visoka relativna vlaga doprinosi obilju. Činjenica je da je vlažnijeg zraka više stabala koja su sklona truleži i gljivičnim infekcijama. Tako se stvaraju idealni uvjeti za postojanje insekata. I već su potonji uključeni u prehrani djetlića. Postoje neke vrste djetlića koje su se mogle prilagoditi pustinjskim uvjetima. To su, na primjer, andejski djetlići s drvarima Awl koji se nalaze u Južnoj Americi, a južnoafrički mljeveni djetlić pronađen u Africi. Gotovo samo na zemlji zeleni djetlić pronalazi hranu.

Woodpeckers gnijezde u udubinama. To se odnosi na sve članove porodice. Zanimljiva je činjenica da neke jedinke neovisno udaraju udubine (one pripadaju većini vrsta porodice), a neke ne. Na primjer, vrapci jednostavno ne mogu sami izdubiti udubinu. Međutim, ove su ptice u stanju produbiti ili proširiti postojeću šupljinu. Izgradnja i uređenje jedne udubine u pravilu traje oko dvije sedmice. Ali kokada, koja se nalazi u jugoistoku Sjedinjenih Država, može izgraditi jednu udubinu za nekoliko godina.

Drvosječe s bijelim biljem stanovnik je Sjeverne Amerike. Na jugoistoku ovog kontinenta nalaze se jedinke djetlića s bijelim biljem. Predstavnici vrste savladali su ogromne teritorije močvarne šume. Bojanje je strogo. Crna je glavna boja šljiva bjeloglavog djetlića. Na stranama vrata nalaze se široke bijele pruge (počevši od stražnjeg dijela glave). Ove trake se međusobno povezuju straga. Gotovo cijelo krilo djetlića s bijelim drvama je također bijelo. Predstavnici ove vrste obdareni su lijepim kitom. U ženki je crna, a u mužjaka svijetlo crvena. Kljun belog djetlića siv je siv, po čemu je ovaj djetlar dobio ime. Djetlar je bijeli. Njegova dužina tijela prelazi pola metra. Ovi djetlići žive u parovima. Možda uspostavljeni parovi ustraju čitavog života. Dijeta djetlića s bijelim bebama, u pravilu, uključuje bundeve, larve i odrasle bube; u kasno ljeto i jesen, diverzificiraju ga voćem i bobicama divljeg drveća.

Drvosječe uzgajaju u martu. Ove su ptice izuzetno pažljive. Tokom razdoblja gniježđenja traže najusamljenije kutove šume. Šupljina je ugrađena samo u deblo živog stabla. U pravilu je hrast. Šupljina se smješta na značajnoj visini. Često je ulaz u udubinu ispod grane ili velike grane. Ovo je neophodno kako bi se šupljina zaštitila od vode koja u nju ulazi po kišnom vremenu. Udubinu su čekirani i muški i ženski. Broj jaja u kvačici varira od pet do sedam. Imaju čisto bijelu površinu. Jaja se postavljaju direktno na dno udubine. Na jugu raspona distribucije djetlića s bjelinom, pilići se izlegu dvaput po sezoni. U sjevernim regijama distribucijskog područja, drvari imaju samo jednu spojku po sezoni.

Navike belog drveta su posebne. Ove ptice imaju neobično lijep valovit let, a tokom leta s jednog stabla na drugo, djetlivač s bijelom bradom prvo se penje na sam vrh stabla, a zatim klizi dolje. Istovremeno opisuje glatki luk (ne zamahuje krilima). Drvosječe s bijelim biljem rijetko putuje velike udaljenosti. U mnogo većoj mjeri preferira penjanje na grane i debla. Često skače s jednog stabla na drugo.

Glas belog djetlića čuje se u radijusu od jednog kilometra. Drvoseče s bijelim bebama ispuštaju troglasni, čist, ugodan i zvučan krik „kućnog ljubimca-kućnog ljubimca“ toliko često da je ponekad teško odgovoriti na pitanje jesu li te ptice tihe tijekom minuta.

Pažljiv pregled debla od strane djetlića važan je za pronalaženje hrane. Ove ptice počinju tražiti hranu s dna stabla. Djetlar se spiralno kreće prema gore, istražujući ne samo deblo, već i velike grane. Drvari čekiraju pukotine i pukotine u kore, gdje pronalaze insekte. Woodpeckers su vrlo jake ptice. Oni mogu samo jednim udarcem kljuna odbiti klizač dugačak dvadeset centimetara. Kad drvari pronađu mrtvo drvo, sruše nekoliko kvadratnih metara površine njegovog debla u samo nekoliko sati.

Ljepota djetlića s bijelim belom razlog je za njihovo uništenje. Ljudi ubijaju ove ptice zbog neobične glave. Putnici često žude da se glava ovog djetlića kupi kao prilog. Za njih je to svojevrsni suvenir, koji podsjeća na mjesta na kojima bijeli djetlar živi na močvarnim tlima. Danas je bjeloglavi stolar postao rijetka ptica. Štoviše, u znatnom dijelu svog područja distribucije on je već nestao.

Djetlar od žetve je štedljiv. Rezerve su mu ogromne. U jesen žličari djetlića od ždralova otkopavaju tisuće malih rupa u deblima i granama borova, eukaliptusa i hrastova. Oni služe kao mjesto za želod. Ponekad djetlići prave slične ćelije čak i u telegrafskim motkama. Štoviše, veličina ostava za djetliće je nevjerojatna. Na primjer, u jednoj od šuma u Kaliforniji prebrojano je oko dvadeset hiljada đonova, koje je drvosječ iz ždrijela ubacio u koru stabla jajašaca. Štaviše, u kore jedne borove šume pronađeno je oko pedeset hiljada žira.

Drvodjelovi od žetva žive u zasebnim grupama. Svaka grupa uključuje od tri do dvanaest drvara i zauzima prilično veliku teritoriju. Vanjski pojedinci protjerani su s okupiranog teritorija, a svaki član grupe sudjeluje u obrani. Cijela grupa zajedno uzgaja žir i po potrebi koristi i skupljeni ulov. S početkom proljeća, savijena grupa se ne dijeli na odvojene parove. Jedno je zajedničko gnijezdo postavljeno, a sve ženke u njega polažu jaja. Inkubacija spojke takođe se događa kolektivno, kao i hranjenje potomstva koje je rođeno. Monogamni stil života u drvarima od žitarica je rijedak i gotovo uvijek privremen. To su instinkti.

Zeleni djetlić odlikuje se ljepotom. Krila i dorzalna strana tijela imaju žućkastu boju, perje leta je obdareno smeđom bojom, gornji rep je sjajno žut. Rep je smeđe-crne boje. Ukrašena je sivkastim poprečnim prugama. Stražnji dio glave i vrh glave su crvenkasti, dok su obrazi i područje očiju crni. Ventralna strana tijela zelenog drveta je blijedozelena. Ova boja je raznolika tamnim prugama. Tjelesni oblik zelenog djetlića pomalo je sličan obliku velikog pjegavog djetlića. Međutim, veličina zelenog drveta je nešto veća. Dužina tijela zelenog djetlića varira od trideset pet do trideset sedam centimetara, a težina doseže dvjesto pedeset grama.

Zeleni djetlić je stanovnik mješovitih i listopadnih europskih šuma. Nalazi se istočno od Volge, kao i na Kavkazu i Maloj Aziji. Zeleni djetlić voli da razvija teritorije gdje šume zamjenjuju otvoreni prostori, a otvorene prostore šumama. Najviše se naseljuje u šumama bogatim drvećem različitih starosnih doba. U prehranu ovih ptica uključuju se razni insekti, ali mrava je najpoželjnija hrana. Posljednji djetlić spreman je za jelo u ogromnim količinama. Zeleni djetlići, kao i drugi drvari, pretražuju insekte na krošnjama drveća, ali kako bi ulovili mrave, zeleni djetlić prisiljen je spustiti se na zemlju (što, u principu, ne ide bez lova). Djetlići prave duboke prolaze unutar otkrivenih mravinjaka. Na sličan način, zeleni djetlići traže štenad ovih insekata.

Zeleni djetlići su oprezne ptice. Formirani parovi pojedinaca opremljeni su udubine udaljene jedna od druge. S tim u vezi susret s predstavnicima ove vrste nije lak zadatak. Međutim, zeleni djetlići odaju mjesto u vrijeme gniježđenja, kada počinju glasno plakati. Štoviše, i mužjak i žena vrište čitav dan, sljedećim redoslijedom. Šuplje su rezbarene od strane zelenih drvara uglavnom na starim i propadajućim stablima. To mogu biti vrbe, sedre, aspen. Jaja se polažu u maju. Jedna spojka sadrži od pet do devet sjajnih bijelih jaja. Oba roditelja su uključena u inkubaciju jaja i naknadno hranjenje pilića.

Drveni djetlić je ptica srednje veličine. Duljina tijela mljevenog djetlića iznosi oko dvadeset i pet centimetara. Mljeveni djetlić ima prilično skromnu boju perja - odlikuje ga uglavnom maslinasto smeđa boja. Glava zemljanog drveta je siva.

Drveni džepar stanovnik je južnoameričkih teritorija. Radije se drži bez drveća. Drveni djetlić često naseljava padine rijeke, visoke obale rijeka ili obronke planinskih padina. Ovakav teren je neobičan za većinu članova porodice. Drveni mljekar uspio je što je više moguće prilagoditi takvim životnim uvjetima. Predstavnike ove vrste rijetko je moguće vidjeti u gustinima gustih grmova. Na tlu se tkalci drva kreću skakanjem, odatle je i nastalo ime vrste - ti drvari ne koče koru i drvo drveća, već su u stanju da se kreću na padinama brda itd. Potrebni su im potezi i za uređenje doma i u potrazi hrana. Duljina prebivališta zemljanog djetlića (gdje se rađaju potomci) doseže oko metar - po izgledu izgleda kao rupa koja na kraju tvori malu špilju. Drveni džepići obično pokrivaju dno ove pećine mrljama životinjske dlake. Kvačka zemljanih djetlića sadrži od tri do pet jaja. Jaja su čisto bela. Predstavnici ove vrste kopaju značajan dio svog života kako bi pronašli hranu. Drveni džepići mogu naći hranu na površini zemlje. Njihova prehrana uključuje ličinke insekata i odrasle osobe, osim toga pauci i crvi diverzificiraju svoju prehranu.

Zlatni djetlić blagoslovljen je svijetlim bojama. Boja ovog djetlića je prilično svijetla i lijepa. Leđna strana tijela ove male ptice (duljina tijela zemljanog drveta je približno dvadeset i sedam centimetara) ima glinasto-smeđu boju, koja je raznolika poprečnim prugama crnog i bijelog gornjeg repa. Ventralna strana tijela zlatnog drveta je bijela, na čijoj se pozadini isticu crne mrlje. Crvena pruga ocrtava sivu glavu zlatnog djetlića. Trup repa i letjelje perje imaju zlatnu boju. Tokom leta, predstavnici ove vrste mašu krilima prilično često. Područje distribucije zlatnog djetlića pokriva ravnice sjevernoameričkog kontinenta. Meso zlatnog drveta vrlo je cijenjeno od strane lovaca.

Drvoseče s crvenim glavom tipičan je stanovnik sjevernoameričkog kontinenta. Drvoseče s crvenim glavom relativno je malo - dužina tijela doseže svega dvadeset i tri centimetra. Ovaj djetlar ima gustu konstrukciju. Vrat mu je kratak, a glava velika. U Sjevernoj Americi drvari crvenih glava pokušavaju se držati rijetkih šuma. Za hranjenje, ove ptice često lete do ivica. Ponekad ti djetlići lete u naselja. U proljeće drvoseče crvene glave rijetko grade novu udubinu. U osnovi, ove ptice traže postojeće udubine, čiste ih, „rekonstruišu“ i koriste ih. Ako se na jednom stablu izdubi nekoliko šupljina, onda se samo jedna od njih ponovo zahvaća. Drveni djetlići sa crvenim glavama vrtaju udubine samo u starim mrtvim stablima, dok na zdravim drvećima ne mogu da grade gnijezdo.

Drvosječe crvenog glave ima zloban stav. Ove su ptice vrlo nemirne. Na primjer, mogu se zalupiti krovovima stambenih zgrada kljunom i penjati se na prozore. Drvoseče s crvenim glavama često se sakriju kada osoba pristupi, a zatim se nađu i bubnjaju na mjestu gdje sjede. Tako se čini da se smiju osobi koja nije odmah primijetila njihovu prisutnost. Drvosjedi sa crvenim glavama mogu također izazvati probleme u ljudskom ekonomskom životu. Ogromna jata ovih djetlića razaraju voćnjake, jedu bobice itd. Ovim je pticama vrlo zanimljivo baviti se jabukama - svim silama uranjajući kljun u plod, iščitavaju ga. S ovim neugodnim teretom, drvarnica sa crvenim glavom leti do najbliže ograde, gdje ga nakon razbijanja u komade pojede. Drvoseče crvene glave nanose veliku štetu na poljima žita. Ove ptice ne samo da jedu zrno, već i utapaju uši u zemlju ili ih jednostavno razbijaju.

Dupli crvenokosi su sposobni za predatorstvo. Ovim pticama ne smeta da piju jaja koja pronađu u gnijezdima malih ptica. Zadovoljavajući glad, jedinke ove vrste okupljaju se u malim jatima. U ovo vrijeme počinju loviti insekte.Sjedeći na granama, paze na leteće insekte, a zatim ih uz pomoć okreta i pirueta uhvate. Ova je scena vrlo zanimljiva za gledanje. Ishrana ovih djetlića uključuje insekte, bobice i plodove, kao i žitarice i sjemenke raznih biljaka.

Bakreni džun je stanovnik teritorija Severne Amerike. Područje distribucije pokriva polu pustinjske zapadne regije kopna. Životni stil bakrenog djetlića pomalo je identičan načinu života zlatnog djetlića (djelomično su ove dvije vrste međusobno slične). Važna karakteristika bakarskog djetlića je njegova sposobnost sakupljanja hrane. Ova značajka izuzetno je važna za one oštre uvjete za ptice, u kojima živi bakarni djetlić. Beživotno područje gotovo cijele godine, na kojem živi bakarni djetlić, ima negativan dojam o bilo kojem putniku koji se ovdje nađe, za koga sastanak s bakrenim drvarima može biti vrlo radostan i pozitivan. Na suhim stabljikama agave (u donjem dijelu stabljike, a potom iznad, prave se male rupice), predstavnici ove vrste stvaraju neku vrstu smočnice - ovdje ptice skrivaju žeravice. Ako se stabljika agave rascijepi, tada će se utvrditi da je sva prekrivena žirima, na opskrbu kojih je drvodelja prisiljena da potroši mnogo energije. Međutim, potrebna je energija i vrijeme ne samo za izgradnju takvih skladišta, već i za pronalaženje samih žira. Dobiti ih je moguće samo na padinama najbližih planina, pa su bakarni drvari prinuđeni da obavljaju kilometražne letove. Tokom sušne sezone bakarni djetlići mogu se vidjeti u predjelima gdje agave tvore gustine - ovdje se nalaze djetlići. Za vrijeme kišne sezone, bakarni drvari raspršili su se po dolinama - ovdje pronalaze insekte, uglavnom mrave.

Djetlar oštrog krila je mala ptica. Njegova veličina ne prelazi veličinu ovog drveta je obdarena raznolikom bojom šljiva. Boja mu je raznolika. Izrazita karakteristika ove vrste je prisustvo oštrih krila. Područje rasprostranjenosti ovih djetlića obuhvaća teritorije Sahalin, regiju Ussuri, japansko i južno Kurilsko ostrvo, Korejsko poluostrvo, kao i sjeveroistočne provincije Kine. Tokom razdoblja gniježđenja, drvari oštrog krila pokušavaju se pridržavati zasada mekih vrsta drveća. To može biti topola, lipa, baršun itd. Na takvim drvećima je drvarima lakše da izdube udubinu ili pronađu postojeću. Polaganje se događa u maju. Ostalo vrijeme predstavnici ove vrste mogu se naći u jatima sisa. Zajedno s ovim pticama, drvari oštrog krila traže insekte, pažljivo istražujući površinu grmlja i drveća.

Djetlar s tri noga neobična je ptica. Veoma je lepa i živopisna. Crne pruge krase bijelo leđno djetliće s tri noža. Rep je crn, obrubljen bijelim prugama. U ženki trosjeda djetlića kruna je siva, a u mužjaka žuta. Izrazita karakteristika jedinki ove vrste je odsutnost jednog nožnog prsta. U tesarima s tri noga samo je jedan prst okrenut natrag, a dva su okrenuta prema naprijed. Djetliće s trodijelom je mali. Dužina krila pojedinca varira od dvanaest do trinaest centimetara. Područje distribucije ovih djetlića obuhvaća područja Istočne i Srednje Europe, Sibira i Sjeverne Amerike. Drvosedi s tri prsta radije naseljavaju duboke četinarske šume. U južnim predjelima u kojem žive, žive u planinskim šumama.

Razmnožavanje djetlića s tri prsta počinje rano. Počinje u februaru i traje do maja. U ovom trenutku mužjaci kljunom aktivno udaraju po suhim granama, vrište i cvrkuću. Dupli drvoseči šupljih drveća grade se u smrekama i macesnama (zadnja opcija je poželjnija za ove ptice), najčešće su to spaljena ili propadajuća stabla. Ponekad možete pronaći šupljinu djetlića s tri noža čak i u panjevima. Predstavnici ove vrste u pravilu grade šupljinu na visini od jedan do šest metara. Spojka se sastoji od tri do šest bijelih jaja. Već neko vrijeme nakon što pilići izlete iz gnijezda lutaju šumom s roditeljima. Međutim, leglo se uskoro raspada.

Djetlar s tri noga glasna je ptica. I vrlo korisno za šumu. U toku jednog zimskog dana ova ptica uspijeva otkinuti koru s smreke koja je zaražena zverima, a broj ličinki ove posljednje dostiže približno deset tisuća komada! Ali čak i ako se trske za djetliće u tri dana ne mogu nositi s tolikom količinom hrane, ličinke kore kore i dalje će umrijeti na hladnoći.

Boja različitih jedinki crvenog djetlića varira. Glavni ton šljokica nekih jedinki ove vrste zaista je crveni ili zahrđali crveni. Boja drugih jedinki može biti tamno kestenjasta ili smeđa. Rep i krila crvenog drveta imaju crne poprečne pruge. Šljiva predstavnika ove vrste prekrivena je ljepljivom supstancom - to su sokovi mrava koje drobi crveni djetlić. Miris mravlje kiseline prožima šljiva crvenih drva. Djetlić crvene glave je mala ptica - dužina tijela mu je otprilike dvadeset i pet centimetara. Još jedna zanimljivost je nerazvijenost palca. Zbog toga se noge crvenog djetlića na prvi pogled doimaju trosjemenima.

Drvosječe crvene glave gradi jedinstvena gnijezda. Umjesto toga, oni ih uopće ne grade. Crveni djetlići gnezda prave u mravljištu. Istina, mravljišta su takođe neobična - grade ih veliki mravi direktno u krošnjama stabala na visini od dva do dvadeset metara od površine zemlje. Ali najneverovatnije je to što mravi ne dodiruju ženku koja se izlijeva i same jajašce, mada ženka crvenog djetlića lako kljuca na štenadama mrava. Kvačilo crvenog drveta sastoji se od tri jaja. U početku, jaja imaju bijelu površinu, ali stalan kontakt mravlje kiseline radi svoj posao, a nakon nekog vremena površina jaja postaje smećkasta.

Veliki pjegavi djetlić ima raznoliku boju šljiva. Zaista je vrlo lijepa ptica. Glavne boje šljiva su crna i bijela. Izrazita karakteristika ženke od mužjaka je odsustvo crvene mrlje na kruni glave.


Pogledajte video: Combination u0026 Double Squares For Easier Woodworking. Woodpeckers Tools (Avgust 2022).